KHAO SOI – PRZEPIS Pasta Curry (wystarczy na 2 zupy): Ziarna kolendry, czarny kardamon i papryczki (pozbaw nasion) tostuj na patelni. Przełóż do młynka i zmiel. Na suchej patelni podsmaż posiekany imbir oraz kurkumę oraz szalotkę. Do moździerza dodaj wszystkie składniki, włącznie z gruboziarnistą solą. Ucieraj na jednolitą masę. Zupa Khao Soi: Do głębokiego garnka …
Hoagie Rolls 1.0 by Foxx: Do wody dodaj drożdże w proszku i dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściły. Przełóż wszystkie składniki do miksera, zaczynając od mąki, słodu i wody z drożdżami. Wyrabiaj ciasto na gładko przez około 6-7 minut na średnich obrotach (możesz ręcznie, choć będzie ciężej). Zostaw pod przykryciem na 50-60 minut. Kula ciasta będzie …
Ciasto na pizzę: Dobór ciasta do pizzy pozostawiam Tobie. W obydwu opcjach są super, jednak jeśli miałbym sugerować to Tony raczej zrobiłby Cal Italię na cieście pierwszym, a New Yorkera na cieście drugim. Pizza Cal-Italia: Z kuli ciasta uformuj placek. Dodaj mozzarellę oraz asiago/provolone. Jeśli wypiekasz w 450 stopniach – dodaj od razu gorgonzolę, jeśli …
Czas moczenia makaronu ryżowego w letniej wodzie: Poniżej 3mm – 25-30 minut 3mm – około 50-60 minut 5 mm – około 90-100 minut Sweet Preserved Radish – Rzodkiew Na słodko-słono: Rzodkiew białą umyj, obierz i pokrój w słupki. Zasyp solą wagowo – na 2kg rzodkwi – 70 g soli (ok. 4 łyżek). Pozostaw na 3h. …