15 MINUTOWY KEBAB

PRZYPRAWA DO KEBABA:

Na około 800-1000g mięsa:

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki oregano
  • 4 łyżeczki bazylii suszonej
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 4 łyżeczki tymianku suszonego
  • 2 łyżeczki majeranku tartego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • + 3-4 łyżki oleju po zblendowaniu przypraw

Ten miks przypraw warto zblendować, smaki wtedy bardziej docierają do mięsa.

TORTILLE XXL:

  • 2,5 szklanki mąki (375-380 g)
  • 1 szklanka wody (210-220 ml)
  • pół kostki smalcu (można zastąpić oliwą lub olejem)
  • ⅗ łyżeczki soli

Z tej ilości wyjdzie około 4 placków, zależnie od wielkości.

Wszystkie składniki dodaj do misy miksera i wyrabiaj na gładko. Możesz to zrobić ręcznie, ale jednak polecam mikserem. 

Z ciasta uformuj kulę i pozostaw przykrytą mokrym ręcznikiem na 20 min w wyłączonym piekarniku z włączoną lampka (lub w innym ciepłym miejscu). 

Teraz uformuj kule o wielkości, która Cię interesuje. Z mojego doświadczenia wynika, że na 30 cm placek potrzeba kulkę o wielkości zbliżonej do piłki do tenisa. Kule formuj na podobnej zasadzie jak przy bułkach burgerowych – dłoń ustaw w „szpon” i przesuwaj po blacie kolistymi ruchami, a kulka sama się uformuje.

Powstałe kulki pozostaw pod przykryciem na kolejne 15-20 min.

Następnie przy pomocy mąki i wałka uformuj placki.

Smaż przez około 30-50 sekund z jednej strony – obserwuj bąble i kolor placka. Odwróć i smaż z drugiej strony. Kiedy widzisz, że ciasto nie jest już surowe, zdejmij z ognia i przechowuj np. pomiędzy dwoma talerzami owiniętymi ścięrką, aby się uparowały. Jeśli placki są duże, możesz je przechowywać złożone w trójkąty.

HARISSA ORAZ SOS CZOSNKOWY:

  • 5 dużych papryczek ostrych
  • 2 duże czerwone papryki słodkie
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry (opcja)
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 4-5 łyżek śmietany
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny

Papryki oraz czosnek wyłóż na blachę, polej odrobiną oliwy i dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj z funkcją grill (górna grzałka) w 180-190 stopniach przez 20-25 min, pamiętając, żeby 3 ząbki czosnku na sos czosnkowy wyjąc po około 4-5 minutach.

Do sosu czosnkowego potrzebujesz śmietany, majonezu, odrobiny oliwy, soli i pieprzu, sok z cytryny oraz 3 ząbki lekko podpieczonego czosnku. Zblenduj całość.

Do harissy potrzebujesz podpieczone papryki, czosnek, odrobinę oliwy, sól i pieprz, kmin, paprykę wędzoną, opcjonalne nasiona kolendry. Zblenduj całość.

Zobacz również

Chimi Burrito to ultra smakowite połączenie jednocześnie kuchni kubańskiej oraz meksykańskiej, ale także burrito oraz chimichangi. Zapewniam, że czegoś takiego nie miałeś jeszcze okazji spróbować – i to danie warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Chimi burrito składa się z mięsa w stylu vaca frita, żółtego ryżu, smażonego plantana, a całość zawinięta jest w …

Orange chicken to danie bardzo nietypowe z kilku powodów.  Po pierwsze – smakuje obłędnie i mocno wyróżnia się smakiem spośród innych chińsko amerykańskich pozycji. Po drugie – sieć restauracji, która stworzyła ten przepis (Panda Express) robi go obecnie, delikatnie mówiąc, słabo, a mimo to, przepis ten zawojował całe USA. Po trzecie – w Polsce praktycznie …

Nie będę Cię czarował – to jest bardzo wdzięczne danie, ale wymaga trochę pracy oraz zaopatrzenia się w nietypowe dla naszej kuchni składniki (np. kukurydziane tortille czy meksykańskie suszone papryczki). Jednak bez problemu znajdziesz je online, a suszone papryczki mogą leżeć na półce nawet miesiącami.  Wybór części wołowiny pozostawiam Tobie – ja polecam karkówkę + …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.