LOADED SMASHOWANE KARTOFLE:
- 5-6 ziemniaków w skórze ugotowanych prawie jak do puree (warto ugotować je z solą)
- 150-200 g cheddaru lub innego sera
- 4-6 plastrów upieczonego lub usmażonego bekonu + tłuszczu z niego
- oliwa lub olej
- szczypiorek
- przyprawy – sól, czosnek w proszku, cebula w proszku, cayenne, papryka wędzona
Ugotowane ziemniaki umieść na papierze do pieczenia (na blaszy) i dociśnij czymś płaskim i szerokim, tak, aby je rozgnieść. Polej tłuszczem z boczku + dodaj trochę oliwy oraz przyprawy. Posyp bekonem oraz częścią sera – możesz też na 1 etap pieczenia całkowicie pominąć ser i dodać go mniej więcej w połowie.
Czas pieczenia około 20-30 minut – temperatura – około 200 stopni. Im dłużej, tym lepiej – dla crustu, jednak ser może się spalić, więc warto go dodać w późniejszym etapie pieczenia.
Podawaj ze swoimi ulubionymi sosami – moim zdaniem kwaśna śmietana działa najfajniej.
IMPREZOWE BURGERY KEBABOWE:
Mix przypraw kebab (na 800-1000g mięsa):
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki oregano
- 4 łyżeczki bazylii suszonej
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 4 łyżeczki tymianku suszonego
- 2 łyżeczki majeranu tartego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
Jeśli wybierasz wołowinę, antrykot włóż do zamrażarki na minimum 5-6 h. Jeśli wybierasz udka z kurczaka bez kości – możesz przygotowywać to od razu.
Składniki na około 6 burgerów:
- 250-300 g antrykotu lub 300-350 g udek z kurczaka
- 6 bułek burgerowych
- 75 g rozpuszczonego masła
- olej lub oliwa (ilość w zależności jak tłusty stek, itd)
- 3 ząbki czosnku
- opcjonalnie 100ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- odrobina oliwy
- ostry sos typu sambal / harissa / sriracha (uwaga, sambal ze sklepu jest bardzo słony, należy go używać z umiarem)
- dla uzyskania efektu sosu mieszanego, wymieszaj w miseczce obok jogurt naturalny z majonezem – i ten miks dodawaj do sosu ostrego aby go złagodzić
- 300-400 g mozzarelli lub innego ciągnącego sera
- 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 1 łyżeczka jasnego lub ciemnego sosu sojowego
- 100 ml bulionu wołowego lub drobiowego (raczej mniej słonego)
Wołowina: Zamrożony stek pokrój w jak najcieńsze paski i dodaj przyprawy oraz olej. Smaż na dużym ogniu na patelni przez 2-3 minuty.
Kurczak: Kurczaka dopraw miksem przypraw (opcjonalnie dodaj jogurt naturalny) i zapiekaj w 160 stopniach przez 60-90 minut, w połowie przykrywając np. folią aluminiową. Możesz dodać trochę wody lub bulionu żeby kurczak nie wyszedł zbyt suchy.
Przygotuj masło czosnkowe mieszając masło, oliwę, sól i pieprz, 2 ząbki czosnku oraz pietruszkę.
Sos do maczania:
Pozostały czosnek oraz cebulę podsmażaj na oliwie, dodając trochę sosu sojowego oraz bulionu drobiowego lub wołowego.
Składanie: bułka, masło czosnkowe aby nasączyć, sos ostry lub mieszany, mięso, ser, górna bułka z sosem, na górę masło czosnkowe.
Wypiek: 180 stopni max 15 minut.
PROSTY DESER CIASTECZKOWY:
- 200 ml śmietanki 30%
- 500 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub odrobina nasion z laski wanilii, ostatecznie cukier wanilinowy zamiast zwykłego)
- odrobina soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 małe słoiki kremu ciasteczkowego
- duża paczka herbatników
- 100 ml ciepłego mleka
W misie ubij śmietankę z cukrem, solą oraz sokiem z cytryny i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodawaj mascarpone aż krem się wymiesza.
Ciastka umaczaj w mleku i układaj w naczyniu, przekładaj kremem i powtarzaj cały proces.
Na koniec polej wszystko kremem ciasteczkowym (wcześniej należy go podgrzać, bo będzie zbyt gęsty) i posyp pokruszonymi herbatnikami. Odstaw do lodówki na 30-60 min aż stężeje.