JAPOŃSKIE BUŁKI MLECZNE by Foxx:
Thangzong (starter):
- 43 g mleka 3,2 lub 3,8%
- 43 g wody
- 14 g mąki 650 lub 750
Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki stworzą gęstą, kremową masę. Odstaw i wystudź.
PRZEPIS NA CIASTO DO BUŁEK:
- cały starter thangzong
- 330 g mąki 650 lub 750
- 14 g mleka w proszku odtłuszczonego
- 6 g soli
- 50 g cukru
- 9,5 drożdży w proszku
- 110 g mleka 3,2% lub 3,8%
- 1 jajko
- 55-60 g miękkiego masła
Do szklanki z mlekiem w temperaturze pokojowej dosyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Jeśli się zaczynają delikatnie pienić po chwili, oznacza to, że pracują. Do misy miksera dodawaj składniki w kolejności z listy powyżej, cały czas wyrabiając. Wyrabiaj na gładko. Jeśli ciasto się leje, wyciągnij je delikatnie zwilżonymi dłońmi i spróbuj uformować kulę ręcznie.
Włóż do misy na 60-90 min, przykryj dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia, np. w piekarniku z włączoną żarówką.
Wyciągnij ciasto, uformuj kule po 80-90 g (powinno wyjść około 8) i ułóż na papierze do pieczenia, na blasze. Przykryj drugą blachą lub delikatnie wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na kolejne 60 minut.
Posmaruj górę mieszanką żółtka z mlekiem lub śmietanką i wypiekaj w 180 stopniach przez 25-27 minut.
KOREAN CHICKEN – PANIERKA:
Miska 1:
- 1 szklanka maślanki
- 1 białko jajka
- 1 shot (ok 30 ml) wódki
- opcjonalny ostry sos – w zależności od stopnia ostrości, od kilku kropel do kilku łyżeczek
Miska 2:
- 1 szklanka (około 150 g) mąki
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Udka bez kości umocz w maślance i najlepiej pozostaw na 2-3h – choć można przechodzić od razu do kolejnego kroku i też wyjdzie mega.
Następnie przełóż kurczaka do mieszanki z miski nr 2 i obtaczaj dokładnie, strzepując nadmiar mąki.
Smaż w 180 stopniach przez koło 6 minut, w głębokim oleju. Jeśli planujesz użyć gochujang glaze (przepis na dole) to obtocz kurczaka w tym sosie od razu po usmażeniu.
KIMCHI COLESLAW SZECHUAN:
- biała kapusta
- marchewka
- por
- odrobina majonezu (polecam przetestować japońskie Kewpie)
- tostowany i kruszony pieprz syczuański
Warzywa mniej więcej 1:1:1 wymieszaj z odrobiną majonezu oraz dodaj pieprz syczuański, do smaku.
GOCHUJANG MAYO:
- 65 g cukru
- 60 ml octu ryżowego
- 150 g pasty gochujang
- 55 g masła
- 15 g czosnku
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- majonez – najlepiej Kewpie
Dla mnie to najepszy sos burgerowy jaki kiedykolwiek jadłem, dlatego koniecznie musisz go spróbować. 😉
W wysokim naczyniu zmieszaj cukier z octem ryżowym, następnie dodaj pastę gochujang i ponownie mieszaj.
W garnku, na małym ogniu, zmieszaj masło, posiekany czosnek oraz czarny i biały sezam- po 1,5 minuty zdejmij z ognia i całość wlej do pasty w naczyniu.
Lekko zblenduj i dodaj majonez w proporcji 2:1 (majonez – baza), pomieszaj i gotowe.
GOCHUJANG GLAZE:
Odrobinę gorącego oleju ze smażenia kurczaka wymieszaj z mieszkanką gochujang z przepisu powyżej (bez majonezu)
SKŁADANIE KANAPEK NA 2 SPOSOBY:
- tostowana na maśle bułka mleczna
- gochujang mayo
- korean chicken
- american cheese
- sałatka coleslaw kimchi Szechuan
- gochujang mayo
- górna bułka
LUB:
- tostowana na maśle bułka mleczna
- majonez
- pikle
- kurczak w gochujang glaze
- sałatka coleslaw kimchi Szechuan
- majonez
- górna bułka