OMLET TORNADO – CZY FAKTYCZNIE TRUDNY DO ZROBIENIA?

Omlet tornado składa się z 3 elementów:

  • smażonego ryżu
  • sosu w stylu demi glace
  • omletu

SMAŻONY RYŻ (wartości orientacyjne, warto je dopasować pod siebie):

  • około 100 g ugotowanego ryżu (zważone przed gotowaniem)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu (najlepiej ryżowego)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki posiekanej cebuli

Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę w oleju, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Smaż przed 2-3 min. Przełóż do miseczek i uformuj „babeczki” z smażonego ryżu.

PROSTY SOS (oryginalnie demi glace, ale jako, że jest to raczej propozycja śniadaniowa, uprośćmy to):

  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • woda wymieszana z odrobiną skrobi ziemniaczanej (1 łyżeczka skrobi, 1/3 szklanki wody)

W garnku podgrzewaj wodę i wszystkie składniki oprócz wody ze skrobią. Na koniec dodawaj wodę ze skrobią po łyżeczce, obserwując jak się zagęszcza, aż uzyskasz gładki, nie za gęsty sos.

OMLET TORNADO – PRO TIPY:

  • użyj grubszych końcówek pałeczek – będzie łatwiej „chwytało” jajka
  • dopasuj średnio-duży ogień – przy zbyt dużym, zbyt szybko zetnie i omlet się może rozpadać, przy zbyt małym będzie przywierało do patelni
  • używaj masła klarowanego (ostatecznie oleju) – zwykłe masło może powodować przywieranie
  • obracaj omlet, jeśli zaczyna przywierać, delikatnie potrząsaj całością aby „ruszyć” omlet
  • jajka zblenduj z dodatkiem soli na 20 minut przed gotowaniem – poprawi gładkość i lekko przyciemni kolor żółtek

Zobacz również

PRZYPRAWA DO KEBABA: Na około 800-1000g mięsa: Ten miks przypraw warto zblendować, smaki wtedy bardziej docierają do mięsa. TORTILLE XXL: Z tej ilości wyjdzie około 4 placków, zależnie od wielkości. Wszystkie składniki dodaj do misy miksera i wyrabiaj na gładko. Możesz to zrobić ręcznie, ale jednak polecam mikserem.  Z ciasta uformuj kulę i pozostaw przykrytą …

MAC 'N’ CHEESE Z FRYTKAMI I HASHVILLE HOT CHICKEN: FRYTKI: Ziemniaki – odmiana do frytek (Fontaine, Russet, Innovator, Ludmilla) – pokrój na swoją ulubioną grubość i mocz w zimnej wodzie, po czym wypłucz i odsącz. Poniżej przygotowałem moje optymalne wartości temperatur oleju oraz czasu smażenia w poszczególnych etapach, w zależności od grubości frytek. Pomiędzy smażeniami …

Omlet tornado składa się z 3 elementów: SMAŻONY RYŻ (wartości orientacyjne, warto je dopasować pod siebie): Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę w oleju, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Smaż przed 2-3 min. Przełóż do miseczek i uformuj „babeczki” z smażonego ryżu. PROSTY SOS (oryginalnie demi glace, ale jako, że jest to raczej propozycja śniadaniowa, uprośćmy …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.