Omlet tornado składa się z 3 elementów:
- smażonego ryżu
- sosu w stylu demi glace
- omletu
SMAŻONY RYŻ (wartości orientacyjne, warto je dopasować pod siebie):
- około 100 g ugotowanego ryżu (zważone przed gotowaniem)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2/3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka octu (najlepiej ryżowego)
- 1-2 łyżki oleju
- 1-2 łyżki posiekanej cebuli
Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę w oleju, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Smaż przed 2-3 min. Przełóż do miseczek i uformuj „babeczki” z smażonego ryżu.
PROSTY SOS (oryginalnie demi glace, ale jako, że jest to raczej propozycja śniadaniowa, uprośćmy to):
- 1/2 szklanki wody
- 2-3 łyżki ketchupu
- 2-3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- woda wymieszana z odrobiną skrobi ziemniaczanej (1 łyżeczka skrobi, 1/3 szklanki wody)
W garnku podgrzewaj wodę i wszystkie składniki oprócz wody ze skrobią. Na koniec dodawaj wodę ze skrobią po łyżeczce, obserwując jak się zagęszcza, aż uzyskasz gładki, nie za gęsty sos.
OMLET TORNADO – PRO TIPY:
- użyj grubszych końcówek pałeczek – będzie łatwiej „chwytało” jajka
- dopasuj średnio-duży ogień – przy zbyt dużym, zbyt szybko zetnie i omlet się może rozpadać, przy zbyt małym będzie przywierało do patelni
- używaj masła klarowanego (ostatecznie oleju) – zwykłe masło może powodować przywieranie
- obracaj omlet, jeśli zaczyna przywierać, delikatnie potrząsaj całością aby „ruszyć” omlet
- jajka zblenduj z dodatkiem soli na 20 minut przed gotowaniem – poprawi gładkość i lekko przyciemni kolor żółtek