OMLET TORNADO – CZY FAKTYCZNIE TRUDNY DO ZROBIENIA?

Omlet tornado składa się z 3 elementów:

  • smażonego ryżu
  • sosu w stylu demi glace
  • omletu

SMAŻONY RYŻ (wartości orientacyjne, warto je dopasować pod siebie):

  • około 100 g ugotowanego ryżu (zważone przed gotowaniem)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka octu (najlepiej ryżowego)
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki posiekanej cebuli

Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę w oleju, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Smaż przed 2-3 min. Przełóż do miseczek i uformuj „babeczki” z smażonego ryżu.

PROSTY SOS (oryginalnie demi glace, ale jako, że jest to raczej propozycja śniadaniowa, uprośćmy to):

  • 1/2 szklanki wody
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu (najlepiej ryżowego)
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • woda wymieszana z odrobiną skrobi ziemniaczanej (1 łyżeczka skrobi, 1/3 szklanki wody)

W garnku podgrzewaj wodę i wszystkie składniki oprócz wody ze skrobią. Na koniec dodawaj wodę ze skrobią po łyżeczce, obserwując jak się zagęszcza, aż uzyskasz gładki, nie za gęsty sos.

OMLET TORNADO – PRO TIPY:

  • użyj grubszych końcówek pałeczek – będzie łatwiej „chwytało” jajka
  • dopasuj średnio-duży ogień – przy zbyt dużym, zbyt szybko zetnie i omlet się może rozpadać, przy zbyt małym będzie przywierało do patelni
  • używaj masła klarowanego (ostatecznie oleju) – zwykłe masło może powodować przywieranie
  • obracaj omlet, jeśli zaczyna przywierać, delikatnie potrząsaj całością aby „ruszyć” omlet
  • jajka zblenduj z dodatkiem soli na 20 minut przed gotowaniem – poprawi gładkość i lekko przyciemni kolor żółtek

Zobacz również

Wiosną 2023 wrzuciłem odcinek z moim przepis na „kebab prosty i wypasiony” w domu. Odcinek przyjął się z ogromnym entuzjazmem. Jednak, minęły 2 lata i pomyślałem, że przez ten czas zdobyłem tak dużo doświadczenia i nowych smaków / pomysłów – że muszę zrobić wersję 2.0 tego przepisu. O to on – najlepszy lawasz pod słońcem …

Sezon grillowy właśnie startuje zatem łapcie moje 3 świeże pomysły na zrobienie grilla nieco inaczej i poznanie nowych smaków – zapewniam, że Ci podejdą! KURCZAK W STYLU KENNY ROGERS ROASTERS: Kurczaka posmaruj większością soli i pozostaw w pojemniku w lodówce na kilka godzin. W misce wymieszaj pozostałe składniki i posmaruj nimi kurczaka. Pozostaw ponownie na …

Hot and Iced Tea – czyli herbata, która jest jednocześnie gorąca i mrożona. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala The Fat Duck Coocbook. Do przygotowania tej herbaty musimy stworzyć 2 mikstury – jedną zimną, drugą gorącą. Zacznij od przygotowania na zimno około 2 litrów czarnej herbaty. Jeśli używasz liściastej, mocz ją w zimnej wodzie przez …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.