AUTENTYCZNY PAD THAI W DOMU

Czas moczenia makaronu ryżowego w letniej wodzie:

Poniżej 3mm – 25-30 minut

3mm – około 50-60 minut

5 mm – około 90-100 minut

Sweet Preserved Radish – Rzodkiew Na słodko-słono:

Rzodkiew białą umyj, obierz i pokrój w słupki.

Zasyp solą wagowo – na 2kg rzodkwi – 70 g soli (ok. 4 łyżek).

Pozostaw na 3h. Odsącz i osusz ręcznikiem papierowym.

Zasyp cukrem wagowo – na 2kg  rzodkwi – 150 g cukru (ok. 12 łyżek).

Pozostaw na 3h. Odsącz i osusz.

Susz w 50 stopniach przez 3-4h. 

W garnku rozpuść i skarmelizuj cukier palmowy z odrobiną wody (ilość cukru zależy od ilości rzodkwi – na 400 g rzodkwi używałem 100g cukru palmowego, w przypadku zwykłego cukru jakieś 80 gr cukru na taką ilość). Na tym etapie fajnym podkręceniem jest dodanie odrobiny sosu rybnego i płatków chili.

Wymieszaj taki rozpuszczony / karmelizowany cukier z rzodkwią i przełóż do sparzonego szklanego, zamykanego pojemnika. Po 2 dniach przełóż do lodówki i odłóż ew. nadmiar syropu. Możesz też lekko podsuszyć finalny produkt.

Pasta z tamaryndowca:

  • Tamarynd w bloku
  • Gorąca woda

Do miski włóż tamarynd, zalej gorącą wodą (na tyle żeby przykryło), odstaw na chwilę i ugniataj. Następnie przepuść przez sitko możliwie jak najwięcej masy. Zagotuj i zamknij w wyparzonym słoiku. Taka pasta z tamaryndy wychodzi mniej gęsta niż sklepowa, co jest plusem, bo nieco więcej wody w sosie pomaga przy smażeniu na dużym ogniu.

Autentyczny, klasyczny Pad Thai (porcja na 2-3 osoby):

Sos – ważne, zbalansuj go pod swój gust – być może wolisz mniej słodkie, kwaskowe albo na odwrót:

  • około 100 ml pasty z tamaryndowca
  • około 100 g cukru palmowego (lub około 75-80 g białego, demerara, dark muscovado)
  • 2-3 łyżki sosu rybnego lub opcjonalnie sojowego

Cukier skarmelizuj (możesz dodać odrobinę wody), zgaś sosem rybnym/sojowym, podgrzewaj i dodaj tamarynd. 

Taka ilość sosu wystarczy z zapasem na poniższe proporcje pad thai – ale zawsze możesz go dodać więcej :). 

Pozostałe składniki:

  • olej arachidowy lub rzepakowy rafinowany
  • 10-12 oczyszczonych krewetek lub 150 g piersi z kurczaka, którą obtaczasz w skrobię ziemniaczaną i odrobinę ciemnego sosu sojowego
  • garść suszonych krewetek
  • 2-3 łyżeczki sweet preserved radish – rzodkwi słodko-słonej
  • 50-100 g tofu (w zależności jak dużo go lubisz)
  • 1 posiekana malutka szalotka
  • 200 g namoczonego makaronu ryżowego
  • 2-4 wymieszane jajka (zależnie od wielkości)
  • duża garść szczypioru
  • duża garść kiełków fasoli mung
  • opcjonalne liście bananowca na talerz
  • dekoracja – posypka – płatki chili
  • dekoracja – posypka – siekane orzeszki ziemne
  • dekoracja – do dodania na koniec – ćwiartka limonki

Kolejność smażenia w przypadku dobrego woka i mocnego grzania:

  • gorący wok
  • gorący olej
  • krewetki lub kurczak
  • suszone krewetki (w wersji z kurczakiem – zblendowane)
  • mieszaj
  • szalotka
  • rzodkiew słodko-słona
  • tofu
  • mieszaj
  • nasączony makaron
  • sos
  • mieszaj
  • kiełki fasoli
  • szczypior
  • mieszaj
  • podawaj

W przypadku braku odpowiednio nagrzewającego się woka lub mocnego ognia / grzania z indukcji – usmaż krewetki, kurczaka, tofu i jajka – każdy z tych składników oddzielnie, a potem wymieszaj całość na dużym ogniu. 

Pad Thai w wersji wypasionej / podkręconej (2-3 osoby):

Sos – przepis powyżej 

Pozostałe składniki:

  • olej arachidowy lub rzepakowy rafinowany
  • 10-12 oczyszczonych krewetek lub 150 g piersi z kurczaka, którą obtaczasz w skrobię ziemniaczaną i odrobinę ciemnego sosu sojowego
  • garść suszonych krewetek
  • 2-3 łyżeczki sweet preserved radish – rzodkwi słodko-słonej
  • 50-100 g tofu (w zależności jak dużo go lubisz)
  • 1 posiekana malutka szalotka
  • 2-3 łyżeczki pasty Nam Prik Pao
  • 3-4 łyżeczki sosu sriracha
  • 2-3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 200 g namoczonego makaronu ryżowego
  • 2-3 jajka sadzone
  • duża garść szczypioru
  • duża garść kiełków fasoli mung
  • opcjonalne liście bananowca na talerz
  • dekoracja – posypka – płatki chili
  • dekoracja – posypka – siekane orzeszki ziemne
  • dekoracja – do dodania na koniec – ćwiartka limonki

Kolejność smażenia omówiona w przepisie powyżej. 

Zobacz również

Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem. Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza. Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania. I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli! Przepis na idealne frytki by Foxx: W obydwu przypadkach …

Pożywne orzechy, delikatny karmel, czyli tym razem krem Snickers z 1997 roku. Ten przepis to powrót do przeszłości, w którym staram się maksymalnie zbliżyć się do oryginalnego smaku. Nostalgicznie i smacznie. KREM SNICKERS Z 1997 ROKU – PRZEPIS KARMEL: SPOSÓB 1: Dodaj cukier do garnka z grubym dnem i podgrzewając mieszaj, stopniowo z grudek zrobi …

Słynny kebab berliński, czyli Gemuse Kebab z niewielkiej budki o nazwie Mustafa, to punkt obowiązkowy na liście każdego miłośnika kebabów. Nie miałem jeszcze okazji przetestować osobiście, ale mój research to test polskiego odpowiednika, godziny spędzone na niemieckich forach i polskim YouTube’ie oraz opinie osób, które jadły Gemuse Kebab w Berlinie. Efekt? Idealne połączenie doprawionych warzyw, …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.