SYLWESTROWE PRZEPISY CZĘŚĆ DRUGA

PINSA ALLA VODKA:

  • 1 ciasto pinsa
  • 1 łyżka siekanej cebuli
  • 1 łyżka siekanego czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 80 ml śmietanki
  • 35 ml wódki lub ostatecznie białego wina
  • 60-70 ml koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie odrobina cayenne
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 8-10 plastrów pepperoni
  • miód wymieszany na ciepło z płatkami chili lub cayenne (prosty hot honey)

Do patelni oliwa, cebula i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, podsmażaj przez chwilę, duży ogień i dodaj wódkę, a następnie cayenne, śmietankę.

Pinsę posmaruj sosem, dodaj ser oraz pepperoni.

Wypiek: Co najmniej 200 stopni, ale polecam 250-300 stopni jeśli Twój piekarnik ma taką opcję. Program najlepiej broiler górna grzałka + termoobieg. W zależności od temperatury 3-6 minut wypieku.

Na koniec polej całość hot honey.

TORTILLA CHICKEN BACON RANCH:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • olej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 5-6 plasterków bekonu w plastrach upieczony w piekarniku
  • 6 placków tortilla (mniejszych)
  • kawałki pomidora
  • sałata
  • sos ranch (przepis poniżej)

SOS RANCH:

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki maślanki
  • 3 łyżki kwaśna śmietana
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • zest z cytryny

W skrócie, można nazwać go świeżym sosem, bazującym na nabiale i zieleninie. Dla mnie chyba każde jego określenie będzie lepsze, niż ranczerski, za którym nie przepadam. 😉

Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno posiekaj i wrzuć do miski. Następnie w równych proporcjach dodaj majonez, maślankę i kwaśną śmietanę. Jeśli chcesz, by sos był nieco gęstszy, ale zachował swój “świeży” charakter, możesz dodać więcej śmietany. Na koniec zetrzyj zest z cytryny i wyciśnij trochę soku. Zamieszaj. Opcjonalnie dla wzmocnienia smaku – szczypta soli.

PRZYGOTOWANIE:

Pierś posmaruj olejem i posyp oraz dokładnie obtocz przyprawami. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty z jednej strony, następnie odwróć, smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, po czym zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 4-5 minut.

Tortillę podgrzej na suchej patelni lub w mikrofali z odrobiną wody (przez max 30 sekund), dodaj odrobinę sosu ranch, kurczaka, bekon, pomidora, sałatę. Zwiń dokładnie.

Tostuj na patelni lub grillu z obu stron.

Podawaj z sosem ranch.

DIP BIG MAC:

  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki posiekanego ogórka kiszonego
  • 3 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki czosnku w proszku
  • 2 łyżki cebuli w proszku
  • 1 łyżka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka soli + odrobina pieprzu
  • 160-180 g usmażonego z solą, posiekanego smash burgera (albo zwykłego burgera)
  • 200-250 g serka kremowego śmietankowego (jeśli wychodzi z byt mało kremowe, dodaj go więcej)
  • 125-150 g tartego sera (miks cheddaru + mozzarelli działa najlepiej)

Wszystkie składniki wymieszaj, umieść w naczyniu żaroodpornym i wypiekaj w 180-190 stopniach przez około 20-30 minut, do uzyskania złocisto-brązowego koloru góry dipu.

Zobacz również

Oto kanapka kubańska znana jako Cuban Sandwich albo Cubano. Obecnie prędzej zjesz ją w Miami na Florydzie niż na Kubie – niezależnie od tego – jest to jedna z najlepszych kanapek świata. Dlatego – zróbmy ją dziś razem. PIECZYWO PAN CUBANO: Czyli po naszemu – chleb / bułka kubańska. Świetne w formie bagietek jako baza …

Wyobraź sobie pizzę, którą zrobi każdy – nawet najbardziej początkujący. Bez miksera, trudnych narzędzi – mając np. tylko piekarnik i patelnię stalową lub żeliwną. Jest to nie tylko wykonalne, ale i bardzo smaczne – dlatego zapraszam dziś szczególnie tych, którzy do tej pory odkładali swoje pierwsze podejście do zrobienia domowego placka. Poniżej znajdziesz ciasto na …

Wyobraź sobie spaghetti z cynamonem, czekoladą, serem cheddar – i to wszystko jedzone nożem i widelcem niczym kotlet schabowy. Przed Tobą – Cincinnati Chili – klasyk z Ohio, który zaskakuje nietypowym, aczkolwiek bardzo ciekawym połączeniem smaków. SOS DO CINCINNATI CHILI: DODATKI: Do dużego garnka wlej wodę, podgrzewaj i dodaj wołowinę. W oddzielnej patelni podsmaż pomidory …

Updating
  • Brak produktów w koszyku.