BUFFALO CHICKEN BURGER VS NASHVILLE HOT CHICKEN BURGER

(SZCZEGÓŁOWE PRZEPISY NA SKŁADNIKI PONIŻEJ):

BUFFALO CHICKEN BURGER:

  • dolna bułka
  • mayo
  • sałata
  • pomidor
  • Buffalo chicken w sosie
  • sos blue cheese
  • górna bułka

NASHVILLE HOT CHICKEN BURGER:

  • dolna bułka
  • posiekana sałata z ranch dressingiem
  • pikle
  • Nashville hot chicken
  • american cheese (topiony cheddar)
  • ranch dressing
  • górna bułka

JAPOŃSKIE BUŁKI MLECZNE by Foxx:

Thangzong (starter):

  • 43 g mleka 3,2 lub 3,8%
  • 43 g wody
  • 14 g mąki 650 lub 750

Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki stworzą gęstą, kremową masę. Odstaw i wystudź.

PRZEPIS NA CIASTO DO BUŁEK:

  • cały starter thangzong
  • 330 g mąki 650 lub 750
  • 14 g mleka w proszku odtłuszczonego
  • 6 g soli
  • 50 g cukru
  • 9,5 drożdży w proszku
  • 110 g mleka 3,2% lub 3,8%
  • 1 jajko
  • 55-60 g miękkiego masła

Do szklanki z mlekiem w temperaturze pokojowej dosyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Jeśli się zaczynają delikatnie pienić po chwili, oznacza to, że pracują. Do misy miksera dodawaj składniki w kolejności z listy powyżej, cały czas wyrabiając. Wyrabiaj na gładko. Jeśli ciasto się leje, wyciągnij je delikatnie zwilżonymi dłońmi i spróbuj uformować kulę ręcznie.

Włóż do misy na 60-90 min, przykryj dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia, np. w piekarniku z włączoną żarówką.

Wyciągnij ciasto, uformuj kule po 80-90 g (powinno wyjść około 8) i ułóż na papierze do pieczenia, na blasze. Przykryj drugą blachą lub delikatnie wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na kolejne 60 minut.

Posmaruj górę mieszanką żółtka z mlekiem lub śmietanką i wypiekaj w 180 stopniach przez 25-27 minut.

PANIERKA (DO OBYDWU WERSJI KANAPEK):

Miska 1:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 białko jajka
  • 1 shot (ok 30 ml) wódki
  • opcjonalny ostry sos – w zależności od stopnia ostrości, od kilku kropel do kilku łyżeczek – w przypadku stylu Buffalo polecam Franks / Tabasco / Louisiana

Miska 2:

  • 1 szklanka (około 150 g) mąki
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Udka bez kości umocz w maślance i najlepiej pozostaw na 2-3h – choć można przechodzić od razu do kolejnego kroku i też wyjdzie mega.

Następnie przełóż kurczaka do mieszanki z miski nr 2 i obtaczaj dokładnie, strzepując nadmiar mąki.

Smaż w 180 stopniach przez koło 6 minut, w głębokim oleju. Po usmażeniu obtocz kurczaka w sosie Buffallo lub Nashville.

SOS / DIP BLUE CHEESE:

  • 100 g blue cheese
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu
  • 1-2 łyżeczki majonezu
  • czosnek w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)

    Posiekany na drobno ser typu blue cheese wrzuć do miseczki, dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Do tego przepisu możesz nie dodawać soli, ze względu na słony smak sera, ale co kto lubi.;)

SOS DO BUFFALO CHICKEN:

  • masło
  • ostry sos (Franks / Tabasco / Louisiana)

Proporcje w zależności od tego jak ostry / łagodny sos chcesz uzyskać. Im więcej masła – tym łagodniejszy, im więcej sosu – tym ostrzejszy. Podgrzej delikatnie w garnku, a następnie obtocz w sosie usmażonego kurczaka.

SOS DO NASHVILLE CHICKEN:

  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcja)
  • 3/4 łyżeczki soli (lub mniej)
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • kilka łyżek oleju ze smażenia (gorącego)

Suche składniki wymieszaj (opcjonanie odsyp połowę do oddzielnej miseczki). Dodaj gorący olej i wymieszaj. Po usmażeniu kurczaka, wymieszaj go z sosem – opcjonalnie na koniec posypując mieszanką przypraw (polecam).

RANCH DRESSING:

  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki maślanki
  • 3 łyżki kwaśna śmietana
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • zest z cytryny

Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno posiekaj i wrzuć do miski. Następnie w równych proporcjach dodaj majonez, maślankę i kwaśną śmietanę. Jeśli chcesz, by sos był nieco gęstszy, ale zachował swój “świeży” charakter, możesz dodać więcej śmietany. Na koniec zetrzyj zest z cytryny i wyciśnij trochę soku. Zamieszaj. Opcjonalnie dla wzmocnienia smaku – szczypta soli.

PROTIPY:

  • pomidora warto pokroić w plastry i lekko posolić na desce – wydobędzie więcej smaku
  • sałatę warto skropić sokiem z cytryny oraz dodać tarty zest (żółta część skóry)

Zobacz również

Omlet tornado składa się z 3 elementów: SMAŻONY RYŻ (wartości orientacyjne, warto je dopasować pod siebie): Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę w oleju, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Smaż przed 2-3 min. Przełóż do miseczek i uformuj „babeczki” z smażonego ryżu. PROSTY SOS (oryginalnie demi glace, ale jako, że jest to raczej propozycja śniadaniowa, uprośćmy …

(SZCZEGÓŁOWE PRZEPISY NA SKŁADNIKI PONIŻEJ): BUFFALO CHICKEN BURGER: NASHVILLE HOT CHICKEN BURGER: JAPOŃSKIE BUŁKI MLECZNE by Foxx: Thangzong (starter): Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki stworzą gęstą, kremową masę. Odstaw i wystudź. PRZEPIS NA CIASTO DO BUŁEK: Do szklanki z mlekiem w temperaturze pokojowej dosyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Jeśli się zaczynają delikatnie pienić po …

PINSA ALLA VODKA: Do patelni oliwa, cebula i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, podsmażaj przez chwilę, duży ogień i dodaj wódkę, a następnie cayenne, śmietankę. Pinsę posmaruj sosem, dodaj ser oraz pepperoni. Wypiek: Co najmniej 200 stopni, ale polecam 250-300 stopni jeśli Twój piekarnik ma taką opcję. Program najlepiej broiler górna grzałka + termoobieg. W zależności …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.