FINALNA PANIERKA w stylu KFC – STRIPSY HOT AND SPICY

Przepis na panierkę w stylu KFC to wynik kilkunastu miesięcy prób i błędów, które przeprowadziłem, abyś mógł cieszyć się chrupiącymi stripsami we własnej kuchni. Co najlepsze, wszystkie składniki powinieneś z łatwością znaleźć w najbliższym sklepie.

Z panierką możesz też łatwo przygotować soczyste bites czy wings – różnicę stanowią jedynie czas i temperatura smażenia, które zaznaczyłem w przepisie.

Smak panierki, z charakterystycznym pikantnym twistem, sprawia, że jest praktycznie nie do odróżnienia od oryginału, a domowa wersja pozwala dowolnie regulować intensywność przypraw. Zobacz niżej przepis krok po kroku.

Przepis na strips w stylu Hot and Spicy KFC

A – Solanka:

  • 1/2 łyżeczki (około 3 g) soli
  • 1 łyżeczka (około 5,5 g) msg [glutaminian sodu]
  • 5 łyżeczek (około 22 g) cukru
  • 2 szklanki (około 440 ml) wody

B – Marynata:

  • 6 łyżeczek (około 20 g) cayenne
  • 5 łyżeczek (około 33 g) soli
  • 3 łyżeczki (około 17 g) msg
  • 1 łyżeczka (około 3 g) papryki słodkiej
  • 2/3 łyżeczki (około 0,8 g) czosnku w proszku
  • niecałe 2 szklanki (około 400 ml) wody
  • 4-5 kropel ekstraktu z ostrej papryki (1.3 mln SHU) lub 1/3 łyżeczki Mad Doga (ed. kolekcjonerska – 600-650 000 SHU)

C – Panierka:

  • 600 g mąki typ 450
  • 10,8 g proszku do pieczenia
  • 3 g cukru pudru

Czasy i temperatury smażenia:

  • Strips – 170 stopni – około 3-4 min (w zależności od liczby)
  • Bites – 170 stopni – około 3 min
  • Wings – 170 stopni – około 7-8 min (w zależności od liczby)
  • Udko Grander – 170 stopni – około 7 min

Przepis na stripsy KFC z panierką krok po kroku:

  • Krok 1. Pokrój pierś z kurczaka w niewielkie, podłużne kawałki.
  • Krok 2. Przygotuj solankę dodając do miski sól, cukier, msg oraz wodę. Dokładnie wymieszaj aby się rozpuściło.
  • Krok 3. Umieść kurczaka w solance i pozostaw w lodówce na 90-120 minut.
  • Krok 4. Przygotuj czerwoną marynatę dodając do miski sól, msg, cayenne, paprykę słodką, czosnek w proszku oraz odpowiednią ilość ekstraktu z ostrej papryki lub odpowiednią ilość ostrego sosu typu Mad Dog. Ostatni składnik to element niezbędny do uzyskania odpowiedniej pikantności stripsów, jednak nawet pomijając ten krok, wychodzą świetne, jedynie mniej pikantne.
  • Krok 5. Umieść kurczaka w czerwonej marynacie i pozostaw na 40-45 minut.
  • Krok 6. Przygotuj suchą panierkę w dużej misce, dodając mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj przy pomocy miotełki.
  • Krok 7. Wyjmij kurczaka z czerwonej marynaty i ostrożnie wrzuć do suchej panierki. Obtaczaj kilkukrotnie, aby dokładnie pokryć wszystkie części stripsów.
  • Krok 8. Przełóż kurczaka do sitka i zanurz całkowicie w dużym pojemniku z zimną wodą.
  • Krok 9. Przełóż kurczaka z powrotem do miski z suchą panierką. Obtaczaj kilkukrotnie, aby dokładnie pokryć wszystkie części stripsów.
  • Krok 10. Delikatnie strzep nadmiar mąki i przełóż stripsy na kratkę, talerz lub tackę.
  • Krok 11. Smaż przez 3, maksymalnie 4 minuty w 170 stopniach, przy maksymalnie 6 sztukach oraz przez 4 minuty przy ilościach większych.
  • Krok 12. Przełóż stripsy na kratkę, aby ociekły z tłuszczu i lekko wystygły.


UWAGA:

Opcja alternatywna to samo moczenie w czerwonej marynacie przez 12h, bez solanki, choć moim zdaniem wychodzi wtedy zbyt słone.

I gotowe – stripsy (lub bites/wings) z panierką KFC masz bez wychodzenia z domu!

Zobacz również

NIEDZIELNY SMAŻONY RYŻ FRYTKI ALL’ASSASSINA „ŚMIETNIK” Czas wypieku to około 35 minut w 190 stopniach – przy czasie krótszym może wyjść niedopieczone w środku. Polecam do tego prosty sos ketchup + mayo+ odrobina musztardy. PROSTY NIEDZIELNY DESER Opcjonalnie polecam dodać: Jabłka obierz i pokrój, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop cytryną i posyp odrobiną cukru oraz …

CLOTTED CREAM – PRZEPIS Clotted Cream Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane.  Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream.  Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT. Wlej śmietankę …

Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem. Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza. Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania. I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli! Przepis na idealne frytki by Foxx: W obydwu przypadkach …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.