ORYGINALNY KREM SNICKERS – PRZEPIS 

Pożywne orzechy, delikatny karmel, czyli tym razem krem Snickers z 1997 roku. Ten przepis to powrót do przeszłości, w którym staram się maksymalnie zbliżyć się do oryginalnego smaku. Nostalgicznie i smacznie.

KREM SNICKERS Z 1997 ROKU – PRZEPIS

KARMEL:

  • 300 g cukru 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżeczki masła sól trochę wody

SPOSÓB 1:

Dodaj cukier do garnka z grubym dnem i podgrzewając mieszaj, stopniowo z grudek zrobi się lejąca, brązowa masa. Działaj szybko, bo karmel szybko się przypala. Dodaj śmietankę 30% oraz masło i mieszaj energicznie, zmniejszając ogień na minimum. Dodaj sól (wedle upodobań) i mieszaj miotełką aż całość będzie gładka. Możesz dodać masło przed śmietanką, wtedy szybciej uzyskasz gładką konsystencję całości, jednak dodając śmietankę najpierw, studzisz karmel zapobiegając jego ewentualnemu przepaleniu.

SPOSÓB 2:

W tym sposobie, zanim zaczniesz, pamiętaj, że mieszasz łyżką / miotełką dopiero po dodaniu ostatniego składnika. Do tego momentu tylko poruszaj garnkiem w celu mieszania. Dodaj cukier do garnka z grubym dnem, dodając odrobinę wody, aby cukier zrobił się wilgotny, dodawaj stopniowo minimalnie więcej wody, cukier zacznie się gotować i stopniowo robić brązowy. W razie potrzeby dodawaj więcej wody. W momencie kiedy karmel zrobi się ciemno bursztynowy, dodaj śmietankę, masło i sól, mieszając.

PRO TIPY: 

  • Jeśli wyszło zbyt rzadkie – redukuj przez kilka minut na wolnym ogniu.
  • Pamiętaj, że karmel po wystudzeniu jest o wiele bardziej stały niż w postaci gorącej.
  • Im jaśniejszy karmel – tym mniej go czuć – im ciemniejszy – tym bardziej gorzki może być w smaku.
  • A skoro o temperaturze mowa – karmel jest bardzo gorący (bardziej niż wrzątek) – więc ostrożnie 🙂

Zobacz również

MAC 'N’ CHEESE Z FRYTKAMI I HASHVILLE HOT CHICKEN: FRYTKI: Ziemniaki – odmiana do frytek (Fontaine, Russet, Innovator, Ludmilla) – pokrój na swoją ulubioną grubość i mocz w zimnej wodzie, po czym wypłucz i odsącz. Poniżej przygotowałem moje optymalne wartości temperatur oleju oraz czasu smażenia w poszczególnych etapach, w zależności od grubości frytek. Pomiędzy smażeniami …

Omlet tornado składa się z 3 elementów: SMAŻONY RYŻ (wartości orientacyjne, warto je dopasować pod siebie): Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę w oleju, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Smaż przed 2-3 min. Przełóż do miseczek i uformuj „babeczki” z smażonego ryżu. PROSTY SOS (oryginalnie demi glace, ale jako, że jest to raczej propozycja śniadaniowa, uprośćmy …

(SZCZEGÓŁOWE PRZEPISY NA SKŁADNIKI PONIŻEJ): BUFFALO CHICKEN BURGER: NASHVILLE HOT CHICKEN BURGER: JAPOŃSKIE BUŁKI MLECZNE by Foxx: Thangzong (starter): Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki stworzą gęstą, kremową masę. Odstaw i wystudź. PRZEPIS NA CIASTO DO BUŁEK: Do szklanki z mlekiem w temperaturze pokojowej dosyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Jeśli się zaczynają delikatnie pienić po …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.