🚚 Dostawa tylko 9,90 zł | Darmowa od 197 zł

JAK ZROBIĆ IDEALNE FRYTKI?

Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem.

Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza.

Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania.

I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli!

Przepis na idealne frytki by Foxx:

W obydwu przypadkach start przepisu jest ten sam: Frytki kroimy i płuczemy.

Frytki technika 1:

  • Krok 1 – 10 min gotowania w wodzie z dodatkiem octu (ok 50ml na 2litry)
  • Krok 2 – Osuszyć i wystudzić całkowicie
  • Krok 3 – 20 sekund smażenia w 190 stopniach
  • Krok 4 – Osuszyć i wystudzić całkowicie + min. godzina w zamrażarce
  • Krok 5 – 4 minuty smażenia w 185-195 stopniach


Frytki technika 2 (ta, którą polecam najbardziej):

  • Krok 1 – 7-8 min smażenia w 150 stopniach
  • Krok 2 – Osuszyć i wystudzić całkowicie + min. godzina w zamrażarce (można smażyć bez wcześniejszego mrożenia)
  • Krok 3 – 4-5 minut smażenia w 185-195 stopniach

Czosnkowe Aioli:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 20ml soku z cytryny
  • kilka ząbków czosnku smażonego powoli w oleju
  • sól i pieprz
  • pół szklanki oleju wymieszanego z oliwą
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • trochę świeżej naci pietruszki/koperku (opcjonalnie)

Zobacz również

60-SEKUNDOWE BROWNIE – PRZEPIS: Za każdym razem, kiedy robię ten przepis, nie mogę uwierzyć, jak dobrze to działa. Tak – w 60 sekund “pieczesz” brownie w mikrofali i wychodzi ono tak smaczne, że ciężko uzasadnić wyjście do sklepu po zakup gotowca, kiedy najdzie Cię nagła ochota na słodką przekąskę. SKŁADNIKI: Do miseczki dodaj czekoladę oraz …

To musiało się stać – jesteśmy w Polsce, więc pojawił się biało-czerwony wariant Jakby Ramenu. Daj szansę tej pozycji, bo możliwe, że tak jak ja – bardzo się z nią polubisz. Postanowiłem połączyć warzywa i mięso, które zdecydowanie królują na polskich stołach. Przepis znajdziesz w mojej książce FOXX VS 15 MINUT. SKŁADNIKI: MARYNATA DO JAJEK: …

Kebab w formie jednogarnkowej czyli kwintesencja męskiego obiadu. Udane polowanie, powrót do jaskini – i KOCIOŁ pełny smaku. Namówiłem? W garnku, na oleju podsmaż warzywa (oprócz ziemniaka) na dużym ogniu. Po 2-3 minutach, przełóż do naczynia i zblenduj. Następnie usmaż mięso na bardzo dużym ogniu, doprawiając, odwracając. Powinno to zająć ok. 5-6 minut. Dodaj wszystkie …

Updating
  • Brak produktów w koszyku.