HOT AND ICED TEA – Foxx Gotuje


Hot and Iced Tea – czyli herbata, która jest jednocześnie gorąca i mrożona.

Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala The Fat Duck Coocbook.

Do przygotowania tej herbaty musimy stworzyć 2 mikstury – jedną zimną, drugą gorącą.

Zacznij od przygotowania na zimno około 2 litrów czarnej herbaty.

Jeśli używasz liściastej, mocz ją w zimnej wodzie przez około 60 minut.

Jeżeli używasz herbaty w saszetkach – wystarczy około 15 minut moczenia.

Mikstura 1A (HOT):

  • 860 g gotowej czarnej herbaty
  • 80 g cukru
  • 0.6 g gumy gellan F
  • 0.6 g cytrynianu sodu

Mikstura 1B (HOT):

  • 0.25 g chlorku wapnia
  • 1 g kwasku jabłkowego
  • 5 g gotowej czarnej herbaty

Mikstura 2A (COLD):

  • 860 g gotowej czarnej herbaty
  • 80 g cukru
  • 0.6 g gumy gellan F
  • 0.6 g cytrynianu sodu

Mikstura 2B (COLD):

  • 0.25 g chlorku wapnia
  • 3.5 g kwasku jabłkowego
  • 5 g gotowej czarnej herbaty

Do obydwu mikstur na tym etapie kroki są takie same:

  1. Zblenduj gellan F z cukrem i cytrynianem.
  2. Dodaj te składniki do garnka z herbatą i powoli podgrzewaj.
  3. Gdy zacznie się prawie gotować, dodaj miksturę chlorku wapnia z kwaskiem jabłkowym i 5 g herbaty
  4. Podgrzewaj kilka minut mieszając.
  5. Przelej do naczynia, przykryj (lub zatkaj) i wstaw do lodówki na 24h.

Po 24 godzinach obie mikstury są gotowe.

Na tym etapie trzeba je przepuścić przez sitko, bo będą lekko żelowate.

Teraz podgrzewaj miksturę ciepłą najlepiej w butelce typu squeeze w wodzie o temp około 72stopni – aż uzyskasz temperaturę herbaty w okolicach 65 stopni Celsjusza.

Zimną miksturę wstaw do wody z lodem i solą – i to do lodówki – im ta mikstura będzie bliżej 0 stopni tym lepiej.

Ostatnim krokiem jest wlanie obu mikstur jednocześnie do naczynia najlepiej z podwójnymi ściankami (żeby nie było czuć pod palcami dłoni różnicy temperatur).

Potrzebny jest przedzialek na czas nalewania – polecam po prostu wyciąć kawałek kartonu i owinąć go folią spożywczą.

Zobacz również

Oto kanapka kubańska znana jako Cuban Sandwich albo Cubano. Obecnie prędzej zjesz ją w Miami na Florydzie niż na Kubie – niezależnie od tego – jest to jedna z najlepszych kanapek świata. Dlatego – zróbmy ją dziś razem. PIECZYWO PAN CUBANO: Czyli po naszemu – chleb / bułka kubańska. Świetne w formie bagietek jako baza …

Wyobraź sobie pizzę, którą zrobi każdy – nawet najbardziej początkujący. Bez miksera, trudnych narzędzi – mając np. tylko piekarnik i patelnię stalową lub żeliwną. Jest to nie tylko wykonalne, ale i bardzo smaczne – dlatego zapraszam dziś szczególnie tych, którzy do tej pory odkładali swoje pierwsze podejście do zrobienia domowego placka. Poniżej znajdziesz ciasto na …

Wyobraź sobie spaghetti z cynamonem, czekoladą, serem cheddar – i to wszystko jedzone nożem i widelcem niczym kotlet schabowy. Przed Tobą – Cincinnati Chili – klasyk z Ohio, który zaskakuje nietypowym, aczkolwiek bardzo ciekawym połączeniem smaków. SOS DO CINCINNATI CHILI: DODATKI: Do dużego garnka wlej wodę, podgrzewaj i dodaj wołowinę. W oddzielnej patelni podsmaż pomidory …

Updating
  • Brak produktów w koszyku.