BERLIŃSKI GEMUSE KEBAB W DOMU

Słynny kebab berliński, czyli Gemuse Kebab z niewielkiej budki o nazwie Mustafa, to punkt obowiązkowy na liście każdego miłośnika kebabów. Nie miałem jeszcze okazji przetestować osobiście, ale mój research to test polskiego odpowiednika, godziny spędzone na niemieckich forach i polskim YouTube’ie oraz opinie osób, które jadły Gemuse Kebab w Berlinie.

Efekt? Idealne połączenie doprawionych warzyw, świeżych ziół i chrupiącej pity, a do tego sosy, które wciągają od pierwszego kęsa.

PRZEPIS – Gemuse Kebab:

ETAP 1 (pieczenie kurczaka i papryk):

Przygotowanie mięsa (proporcje w zależności, jak mocno chcesz doprawić)

  • 600-700 g udek bez kości pokrojonych w małe kawałki
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1-2 łyżeczki oregano
  • 1-2 łyżeczki tymianku
  • 1-2 łyżeczki bazylii
  • 1,5-2 łyżeczki soli

Przygotowanie warzyw:

  • papryka pokrojona w piórka
  • papryka ostra pozbawiona pestek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • opcjonalnie odrobina oliwy

Opcja pieczenie:

Piekarnik na 200-220 stopni z funkcją broiler / grill (górna grzałka). Blachę z kurczakiem i paprykami ustaw na 2 półkę od góry. Piecz przez około 20 minut.

Opcja smażenie:


Rozgrzej flattop lub patelnię i smaż przez kilka minut na dużym ogniu

ETAP 2 (przygotowanie sosów):

Prosty sos czosnkowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • sól do smaku


Prosty sos ziołowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 6-7 listków mięty
  • 1-2 łyżeczki cukru (próbuj)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina siekanego koperku (próbuj)
  • sól do smaku

Prosty sos jalapeno:

  • 2-4 sztuki świeżych jalapeno lub innych zielonych ostrych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • opcjonalnie trochę soku z cytryny/limonki

Podsmaż, dodaj sok i zblenduj.

Prosty sos habanero ananas:

  • 2-3 sztuki świeżych ostrych papryczek
  • 1 papryczka habanero
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • 60-80 ml soku z ananasa (tłoczonego)
  • opcjonalnie trochę soku z cytryny/limonki

Podsmaż, dodaj soki i zblenduj.

ETAP 3 (deep fry lub podsmażanie)

  • Ziemniak w plastry i do zimnej wody
  • Cukinia w plastry i posolić
  • Marchewka w plastry

Miks przypraw:

  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki msg [glutaminian sodu] (opcja)

Warzywa smażysz w 2cm oleju nagrzanego do 180 stopni (partiami, aby nie chłodzić oleju) przez ok 4 minuty. Lub obsmażasz je na małej ilości oleju na patelni z obu stron.

ETAP 4 (świeże warzywa i ser):

  • cebula czerwona
  • ogórek
  • kapusta czerwona
  • pomidor
  • trochę soku z cytryny
  • szczypta sumaku
  • oddzielnie sałata

Składanie: Bułkę lub pitę przekrój i tostuj tylko po zewnętrznej, aby zrobiła się miękka. Dodaj wybrane sosy, mięso z paprykami, smażone oraz świeże warzywa. Całość posyp tartą fetą lub innym serem w stylu bałkańskim oraz polej sporą ilością soku z cytryny.

Zobacz również

MAC 'N’ CHEESE Z FRYTKAMI I HASHVILLE HOT CHICKEN: FRYTKI: Ziemniaki – odmiana do frytek (Fontaine, Russet, Innovator, Ludmilla) – pokrój na swoją ulubioną grubość i mocz w zimnej wodzie, po czym wypłucz i odsącz. Poniżej przygotowałem moje optymalne wartości temperatur oleju oraz czasu smażenia w poszczególnych etapach, w zależności od grubości frytek. Pomiędzy smażeniami …

Omlet tornado składa się z 3 elementów: SMAŻONY RYŻ (wartości orientacyjne, warto je dopasować pod siebie): Na rozgrzanej patelni usmaż cebulę w oleju, dodaj ryż oraz pozostałe składniki. Smaż przed 2-3 min. Przełóż do miseczek i uformuj „babeczki” z smażonego ryżu. PROSTY SOS (oryginalnie demi glace, ale jako, że jest to raczej propozycja śniadaniowa, uprośćmy …

(SZCZEGÓŁOWE PRZEPISY NA SKŁADNIKI PONIŻEJ): BUFFALO CHICKEN BURGER: NASHVILLE HOT CHICKEN BURGER: JAPOŃSKIE BUŁKI MLECZNE by Foxx: Thangzong (starter): Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki stworzą gęstą, kremową masę. Odstaw i wystudź. PRZEPIS NA CIASTO DO BUŁEK: Do szklanki z mlekiem w temperaturze pokojowej dosyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Jeśli się zaczynają delikatnie pienić po …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.