AFTERNOON TEA – CZYLI BRYTYJSKI KLASYK

CLOTTED CREAM – PRZEPIS

Clotted Cream

Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane. 

Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream. 

Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT.

Wlej śmietankę do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80-90 stopni na 12 godzin. TAK – 12 godzin. 🙂

Po tym czasie powstanie coś, co będzie wyglądało jak zalana mlekiem karpatka – i to jest prawidłowe.

Pozwól temu wystygnąć do temperatury pokojowej.

Oddziel płyn od reszty i tę resztę przełóż do naczynia, a następnie włóż do lodówki. 

Możesz zrobić to mikrofali, podgrzewając śmietankę przez 2-3 sesje po około 4 minuty lub redukować ją na patelni przez około 30 minut.

Tak kremowego „masła” raczej nie miałeś okazji spróbować. Idealne jako dodatek do słodkiego pieczywa lub tradycyjnych scones.

SCONES – PRZEPIS

Jeśli kiedykolwiek byłeś w Wielkiej Brytanii, jest spora szansa, że w pewnym momencie spotkałeś się z tym bardzo specyficznym i błyskawicznie kojarzącym się z Anglią wypiekiem. Bułka o nieregularnym kształcie, lekko słodkawa, idealnie pasująca do herbaty.

Pomimo że scone jest mega prosty w zrobieniu, istnieje kilka przepisów, znacząco różniących się od siebie. W USA mają ich odpowiednik – biscuits – i teoria mówi, że różnią się one od scones brakiem jajek w składzie. Z kolei jeśli wejdziesz na jakikolwiek artykuł / przepis na scones, w komentarzach zawsze roi się od osób, twierdzących „if you add eggs then it’s not a scone”. 

Dlatego najlepiej zignoruj ich historię i to czym dokładnie są – po prostu je przygotuj. 🙂

W Anglii bardzo powszechne jest używanie tzw. self rising flour, czyli mąki z dodatkiem proszku do pieczenia i soli. Jednak można zrobić to prościej, na zwykłej mące. Kolejna ciekawostka – stare, oldschoolowe przepisy na scones bazowały na śmietance i lemoniadzie. Polecam spróbować przepis na 2 sposoby – bez dodawania jajka oraz z dodaniem go. Bez jajka wychodzi bardziej kruche i delikatne, z jajkiem nieco przypomina drożdżówkę. 

Scones idealnie pasują do Clotted Cream (przepis na stronie XXX), podawane z dżemem i (oczywiście) angielską herbatą, najlepiej jako element tradycyjnej Afternoon Tea.;)

300 g (2 szklanki) mąki

2 łyżki cukru

3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

100 g zamrożonego masła

⅔ szklanki mleka

1 jajko (opcjonalnie)

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj. Na tarce zetrzyj zamrożone masło. Dodaj mleko oraz jeśli chcesz – jajko.

Wymieszaj wszystko łyżką lub szpatułą. 

Wyłóż masę na blat i delikatnie przekładaj, składając ciasto jak książkę. Nie możesz jednak zbyt mocno zbić całości, jeśli zależy Ci na luźnej, kruchej strukturze.

Postaraj się uzyskać ciasto o grubości około 2-3 cm.

Przy pomocy okrągłego rantu lub szklanki, wytnij placki i przełóż na papier do pieczenia.

Nagrzej piekarnik do 190-200 stopni i piecz przez 12-15 minut. 

Zobacz również

JAPOŃSKIE BUŁKI MLECZNE by Foxx: Thangzong (starter): Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki stworzą gęstą, kremową masę. Odstaw i wystudź. PRZEPIS NA CIASTO DO BUŁEK: Do szklanki z mlekiem w temperaturze pokojowej dosyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Jeśli się zaczynają delikatnie pienić po chwili, oznacza to, że pracują. Do misy miksera dodawaj składniki w kolejności …

NIEDZIELNY SMAŻONY RYŻ FRYTKI ALL’ASSASSINA „ŚMIETNIK” Czas wypieku to około 35 minut w 190 stopniach – przy czasie krótszym może wyjść niedopieczone w środku. Polecam do tego prosty sos ketchup + mayo+ odrobina musztardy. PROSTY NIEDZIELNY DESER Opcjonalnie polecam dodać: Jabłka obierz i pokrój, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop cytryną i posyp odrobiną cukru oraz …

CLOTTED CREAM – PRZEPIS Clotted Cream Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane.  Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream.  Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT. Wlej śmietankę …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.