Kuchnia meksykańska oraz tex-mex wymaga zazwyczaj tamtejszych papryczek, oraz innych dodatków – jednak przy odrobinie kreatywności dasz radę zrobić je w warunkach polskich 🙂
W Meksyku używa się wieprzowiny, wołowiny i oraz drobiu. Wybór należy do Ciebie :). Ja polecam udka z kurczaka bez kości (kupisz w dużych marketach), ponieważ takie mięso od razu jest miękkie więc wyjdzie najszybciej.
MIX PRZYPRAW DO MIĘSA:
- 400-500 g udek bez kości
- 3 łyżki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka cayenne (opcja, ale polecam)
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 1 łyżka cebuli w proszku (opcja, ale polecam)
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka papryki wędzonej
- trochę oleju awokado lub innego
- sól i pieprz
- 1/3 szklanki coli (opcja)
- 1/2 butelki piwa corona (zero lub zwykłej) (opcja)
- 2 powyższe płyny zastąp wodą lub bulionem jeśli ich nie użyjesz
Kurczaka umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj wszystkie przyprawy i piecz przez co najmniej 20-30 minut w 180 stopniach – warto włączyć funkcję grill od góry (broiler).
RYŻ DO BURRITO:
- 1 szklanka suchego ryżu
- 2 szklanki wody z bulionem wołowym (lub domowy bulion)
- sól i pieprz
- 1 łyżka posiekanej cebuli
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- garść listków kolendry
- dopraw do smaku papryką wędzoną, czosnkiem w proszku
Gotuj wg opakowania ryżu.
PROSTA SALSA ROJA:
- 2 małe papryczki chili
- 1 mała cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- olej
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka papryki wędzonej
- sól i pieprz
- sok z limonki (opcja)
- 1 łyżka sosu chipotle w adobo (opcja)
Podsmaż warzywa przez 2-3 minuty na dużym ogniu. Zblenduj, dodając przyprawy.
Do całości potrzebujesz jeszcze:
- tortille 25-30 cm
- salsa pico de gallo (pomidorki, cebula, sok z limonki, sól, kolendra)
- guacamole – (awokado, limonka, sól, kolendra)
- ser np. cheddar