Wyobraź sobie spaghetti z cynamonem, czekoladą, serem cheddar – i to wszystko jedzone nożem i widelcem niczym kotlet schabowy.
Przed Tobą – Cincinnati Chili – klasyk z Ohio, który zaskakuje nietypowym, aczkolwiek bardzo ciekawym połączeniem smaków.
SOS DO CINCINNATI CHILI:
- 4 szklanki wody
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 puszka polpy pomidorowej
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 posiekana mała cebula
- 3-4 posiekane ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- 2 łyżeczki cayenne lub płatków chili
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki sosu worcester
- 4-5 goździków (zblendowanych)
- odrobina mielonej/tartej gałki muszkatołowej
- 2-3 ziarna ziela angielskiego (zblendowane)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz
DODATKI:
- tarty cheddar
- makaron spaghetti
- czerwona fasola
- kruszone krakersy
- świeża cebula
- ostry sos
Do dużego garnka wlej wodę, podgrzewaj i dodaj wołowinę.
W oddzielnej patelni podsmaż pomidory z puszki oraz koncentrat.
Dodaj to do głównego garnka.
Dodaj wszystkie pozostałe składnik i dopraw. Redukuj co najmniej 30-60 minut.
Podawaj wg metody 3-way, 4-way, 5-way, itd. – szczegóły tutaj: https://soupaddict.com/cincinnati-chili/