IDEALNY SOS SEROWY JAK Z KINA – NACHO 101

Czy wiedziałeś, że w sosie serowym w Twoim ulubionym kinie jest prawdopodobnie 3% sera cheddar?

Niezależnie od tego czy jest to w 100% prawda, skład sosów serowych dostępnych komercyjnie jest długi – a nie musi – dlatego zróbmy świetny sos nacho w domu, bez zbędnych dodatków.

Poniżej znajdziesz dwa warianty sosu – taki, który będzie płynny nawet po wystygnięciu (ale mniej serowy) oraz bardziej intensywny – ale zdecydowanie do jedzenia kiedy jest jeszcze ciepły.

SOS DELIKATNIEJSZY, MNIEJ SEROWY (KTÓRY NIE ZASTYGNIE CAŁKOWICIE PO WYSTYGNIĘCIU):

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
  • 40 ml wody
  • 140 g cheddaru
  • 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
  • 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
  • 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
  • mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)

SOS BARDZIEJ SEROWY (RACZEJ DO JEDZENIA NA CIEPŁO):

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
  • 40 ml wody
  • 220-230 g cheddaru
  • 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
  • 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
  • 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
  • mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)

DOMOWY CYTRYNIAN SODU:

Raczej polecam kupić gotowy na Allegro – bo nie jest drogi, a wystarczy Ci co najmniej na kilka miesięcy, ale jakbyś chciał robić sam:

  • 125 g wody
  • 100 g sody oczyszczonej
  • 75 g kwasku cytrynowego

Wszystkie składniki wymieszaj w garnku. Na początku będzie się pieniło przez kilka minut. Powoli redukuj mieszankę na małym ogniu, aż większość wody wyparuje. Wtedy pozostaje zeskrobać gotowy proszek z dna. Jeżeli proszek zastygł “na kamień”, dodaj odrobinę wody, powinno pomóc wyciągnąć zawartość z garnka.

Zobacz również

60-SEKUNDOWE BROWNIE – PRZEPIS: Za każdym razem, kiedy robię ten przepis, nie mogę uwierzyć, jak dobrze to działa. Tak – w 60 sekund “pieczesz” brownie w mikrofali i wychodzi ono tak smaczne, że ciężko uzasadnić wyjście do sklepu po zakup gotowca, kiedy najdzie Cię nagła ochota na słodką przekąskę. SKŁADNIKI: Do miseczki dodaj czekoladę oraz …

To musiało się stać – jesteśmy w Polsce, więc pojawił się biało-czerwony wariant Jakby Ramenu. Daj szansę tej pozycji, bo możliwe, że tak jak ja – bardzo się z nią polubisz. Postanowiłem połączyć warzywa i mięso, które zdecydowanie królują na polskich stołach. Przepis znajdziesz w mojej książce FOXX VS 15 MINUT. SKŁADNIKI: MARYNATA DO JAJEK: …

Kebab w formie jednogarnkowej czyli kwintesencja męskiego obiadu. Udane polowanie, powrót do jaskini – i KOCIOŁ pełny smaku. Namówiłem? W garnku, na oleju podsmaż warzywa (oprócz ziemniaka) na dużym ogniu. Po 2-3 minutach, przełóż do naczynia i zblenduj. Następnie usmaż mięso na bardzo dużym ogniu, doprawiając, odwracając. Powinno to zająć ok. 5-6 minut. Dodaj wszystkie …

PRZEDSPRZEDAŻ FOXX VS 15 MINUT ruszyła! Zamów najnowszą książkę Adiego Foxxa z darmową wysyłką i autografem!

X
Updating
  • Brak produktów w koszyku.