IDEALNY SOS SEROWY JAK Z KINA – NACHO 101

Czy wiedziałeś, że w sosie serowym w Twoim ulubionym kinie jest prawdopodobnie 3% sera cheddar?

Niezależnie od tego czy jest to w 100% prawda, skład sosów serowych dostępnych komercyjnie jest długi – a nie musi – dlatego zróbmy świetny sos nacho w domu, bez zbędnych dodatków.

Poniżej znajdziesz dwa warianty sosu – taki, który będzie płynny nawet po wystygnięciu (ale mniej serowy) oraz bardziej intensywny – ale zdecydowanie do jedzenia kiedy jest jeszcze ciepły.

SOS DELIKATNIEJSZY, MNIEJ SEROWY (KTÓRY NIE ZASTYGNIE CAŁKOWICIE PO WYSTYGNIĘCIU):

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
  • 40 ml wody
  • 140 g cheddaru
  • 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
  • 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
  • 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
  • mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)

SOS BARDZIEJ SEROWY (RACZEJ DO JEDZENIA NA CIEPŁO):

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
  • 40 ml wody
  • 220-230 g cheddaru
  • 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
  • 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
  • 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
  • mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)

DOMOWY CYTRYNIAN SODU:

Raczej polecam kupić gotowy na Allegro – bo nie jest drogi, a wystarczy Ci co najmniej na kilka miesięcy, ale jakbyś chciał robić sam:

  • 125 g wody
  • 100 g sody oczyszczonej
  • 75 g kwasku cytrynowego

Wszystkie składniki wymieszaj w garnku. Na początku będzie się pieniło przez kilka minut. Powoli redukuj mieszankę na małym ogniu, aż większość wody wyparuje. Wtedy pozostaje zeskrobać gotowy proszek z dna. Jeżeli proszek zastygł “na kamień”, dodaj odrobinę wody, powinno pomóc wyciągnąć zawartość z garnka.

Zobacz również

Wyobraź sobie pizzę, którą zrobi każdy – nawet najbardziej początkujący. Bez miksera, trudnych narzędzi – mając np. tylko piekarnik i patelnię stalową lub żeliwną. Jest to nie tylko wykonalne, ale i bardzo smaczne – dlatego zapraszam dziś szczególnie tych, którzy do tej pory odkładali swoje pierwsze podejście do zrobienia domowego placka. Poniżej znajdziesz ciasto na …

Wyobraź sobie spaghetti z cynamonem, czekoladą, serem cheddar – i to wszystko jedzone nożem i widelcem niczym kotlet schabowy. Przed Tobą – Cincinnati Chili – klasyk z Ohio, który zaskakuje nietypowym, aczkolwiek bardzo ciekawym połączeniem smaków. SOS DO CINCINNATI CHILI: DODATKI: Do dużego garnka wlej wodę, podgrzewaj i dodaj wołowinę. W oddzielnej patelni podsmaż pomidory …

Kurtosz kołacz niewątpliwie podbił polskie parkingi pod marketami – swoim zapachem przyciąga już daleka. Zatem – zróbmy go w domu, bo jest mega prosty w przygotowaniu. CIASTO: Wszystkie składniki wymieszaj, na koniec dodając jajko oraz masło. Gdy ciasto będzie gładkie, uformuj kulę i pozostaw przykryte w temperaturze pokojowej lub w piekarniku z włączoną żarówką. Po …

Updating
  • Brak produktów w koszyku.