CLOTTED CREAM – PRZEPIS
Clotted Cream
Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane.
Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream.
Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT.
Wlej śmietankę do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 80-90 stopni na 12 godzin. TAK – 12 godzin. 🙂
Po tym czasie powstanie coś, co będzie wyglądało jak zalana mlekiem karpatka – i to jest prawidłowe.
Pozwól temu wystygnąć do temperatury pokojowej.
Oddziel płyn od reszty i tę resztę przełóż do naczynia, a następnie włóż do lodówki.
Możesz zrobić to mikrofali, podgrzewając śmietankę przez 2-3 sesje po około 4 minuty lub redukować ją na patelni przez około 30 minut.
Tak kremowego „masła” raczej nie miałeś okazji spróbować. Idealne jako dodatek do słodkiego pieczywa lub tradycyjnych scones.
SCONES – PRZEPIS
Jeśli kiedykolwiek byłeś w Wielkiej Brytanii, jest spora szansa, że w pewnym momencie spotkałeś się z tym bardzo specyficznym i błyskawicznie kojarzącym się z Anglią wypiekiem. Bułka o nieregularnym kształcie, lekko słodkawa, idealnie pasująca do herbaty.
Pomimo że scone jest mega prosty w zrobieniu, istnieje kilka przepisów, znacząco różniących się od siebie. W USA mają ich odpowiednik – biscuits – i teoria mówi, że różnią się one od scones brakiem jajek w składzie. Z kolei jeśli wejdziesz na jakikolwiek artykuł / przepis na scones, w komentarzach zawsze roi się od osób, twierdzących „if you add eggs then it’s not a scone”.
Dlatego najlepiej zignoruj ich historię i to czym dokładnie są – po prostu je przygotuj. 🙂
W Anglii bardzo powszechne jest używanie tzw. self rising flour, czyli mąki z dodatkiem proszku do pieczenia i soli. Jednak można zrobić to prościej, na zwykłej mące. Kolejna ciekawostka – stare, oldschoolowe przepisy na scones bazowały na śmietance i lemoniadzie. Polecam spróbować przepis na 2 sposoby – bez dodawania jajka oraz z dodaniem go. Bez jajka wychodzi bardziej kruche i delikatne, z jajkiem nieco przypomina drożdżówkę.
Scones idealnie pasują do Clotted Cream (przepis na stronie XXX), podawane z dżemem i (oczywiście) angielską herbatą, najlepiej jako element tradycyjnej Afternoon Tea.;)
300 g (2 szklanki) mąki
2 łyżki cukru
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
100 g zamrożonego masła
⅔ szklanki mleka
1 jajko (opcjonalnie)
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj. Na tarce zetrzyj zamrożone masło. Dodaj mleko oraz jeśli chcesz – jajko.
Wymieszaj wszystko łyżką lub szpatułą.
Wyłóż masę na blat i delikatnie przekładaj, składając ciasto jak książkę. Nie możesz jednak zbyt mocno zbić całości, jeśli zależy Ci na luźnej, kruchej strukturze.
Postaraj się uzyskać ciasto o grubości około 2-3 cm.
Przy pomocy okrągłego rantu lub szklanki, wytnij placki i przełóż na papier do pieczenia.
Nagrzej piekarnik do 190-200 stopni i piecz przez 12-15 minut.