GRANDER KENTUCKY GOLD Z KFC – PRZEPIS
- 1 bułka potato (przepis poniżej)
- 2-3 plastry pikli (polecam nie używać słodkich, raczej słone lub nawet kiszone
- 3-4 plastry topionego cheddaru typu american cheese
- 1 duże udko H&S (przepis poniżej)
- 2 Old School Onion Rings (przepis poniżej)
- garść kawałków sałaty
- 2 plastry bekonu (podpiecz w piekarniku w 180 stopniach na blasze)
- 2 łyżki sosu Kentucky Gołd (przepis poniżej)
Sos Kentucky Gold 2.0 by Foxx Gotuje:
WAŻNE: w zależności od użytych składników, balans się może różnić – więc prosto – jeśli zbyt kwaśne – mniej kwasu, zbyt słodkie, mniej miodu, itd.
- 2 łyżki majonezu
- 2/3 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1/3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki dymu wędzarniczego w płynie (ostatecznie papryki wędzonej) – ilość płynu w zależności od intensywności dymu, są różne
Bułki Potato Buns:
- 380g mąki (lub minimalnie więcej)
- 140-150 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków
- 80 g mleka
- 60 g wody z ziemniaka
- 8 g soli
- 15 g cukru
- 1 jajko
- 8 g drożdży w proszku
- 50 g miękkiego masła
- nasiona sezamu (do posypania)
Dodaj wszystkie składniki do miski. Ugniataj ręcznie albo przy pomocy miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Przykryj na 60-90 minut i pozostaw w ciepłym miejscu, np. w piekarniku z włączoną żarówką.
Uformuj kulki po około 100-110 g.
Przykryj i pozostaw na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Bułki posmaruj jajkiem lub białkiem – polecam śmietankę wymieszaną z żółtkiem. Posyp sezamem.
Piecz w 180 stopniach przez około 15 min.
Na koniec warto posmarować wypieczone bułki masłem.
Old Scholowe Onion Rings:
Oldschool Onion Rings:
- 2-3 białe cebule
- 75 g mąki 450
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g puree ziemniaczanego w proszku
- odrobina soli do smaku
- odrobina cayenne do smaku
- 200 ml wody gazowanej
- duża miska wypełniona panko
Cebulę pokrojoną w 10-12mm kawałki mocz w cieście (wszystko oprócz panko) Panierowanie:- wyciągnij cebulę z ciasta i obtocz w panko. Smaż w 180 stopniach na złocisto-brązowy kolor. Ułóż na kratce / ręczniku papierowym do ocieknięcia.
Strips lub udka w stylu Hot and Spicy KFC:
A – Solanka:
- 1/2 łyżeczki (około 3 g) soli
- 1 łyżeczka (około 5,5 g) msg [glutaminian sodu]
- 5 łyżeczek (około 22 g) cukru
- 2 szklanki (około 440 ml) wody
B – Marynata:
- 6 łyżeczek (około 20 g) cayenne
- 5 łyżeczek (około 33 g) soli
- 3 łyżeczki (około 17 g) msg
- 1 łyżeczka (około 3 g) papryki słodkiej
- 2/3 łyżeczki (około 0,8 g) czosnku w proszku
- niecałe 2 szklanki (około 400 ml) wody
- 4-5 kropel ekstraktu z ostrej papryki (1.3 mln SHU) lub 1/3 łyżeczki Mad Doga (ed. kolekcjonerska – 600-650 000 SHU)
C – Panierka:
- 600 g mąki typ 450
- 10,8 g proszku do pieczenia
- 3 g cukru pudru
Czasy i temperatury smażenia:
Strips – 170 stopni – około 3-4 min (w zależności od ilości)
Bites – 170 stopni – około 3 min
Wings – 170 stopni – około 7-8 min (w zależności od ilości)
Udko Grander – 170 stopni – około 7 min
Przepis krok po kroku:
Krok 1. Pokrój pierś z kurczaka w niewielkie, podłużne kawałki.
Krok 2. Przygotuj solankę dodając do miski sól, cukier, msg oraz wodę. Dokładnie wymieszaj aby się rozpuściło.
Krok 3. Umieść kurczaka w solance i pozostaw w lodówce na 90-120 minut.
Krok 4. Przygotuj czerwoną marynatę dodając do miski sól, msg, cayenne, paprykę słodką, czosnek w proszku oraz odpowiednią ilość ekstraktu z ostrej papryki lub odpowiednią ilość ostrego sosu typu Mad Dog. Ostatni składnik to element niezbędny do uzyskania odpowiedniej pikantności stripsów, jednak nawet pomijając ten krok, wychodzą świetne, jedynie mniej pikantne.
Krok 5. Umieść kurczaka w czerwonej marynacie i pozostaw na 40-45 minut.
Krok 6. Przygotuj suchą panierkę w dużej misce, dodając mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj przy pomocy miotełki.
Krok 7. Wyjmij kurczaka z czerwonej marynaty i ostrożnie wrzuć do suchej panierki. Obtaczaj kilkukrotnie, aby dokładnie pokryć wszystkie części stripsów.
Krok 8. Przełóż kurczaka do sitka i zanurz całkowicie w dużym pojemniku z zimną wodą.
Krok 9. Przełóż kurczaka z powrotem do miski z suchą panierką. Obtaczaj kilkukrotnie, aby dokładnie pokryć wszystkie części stripsów.
Krok 10. Delikatnie strzep nadmiar mąki i przełóż stripsy na kratkę, talerz lub tackę.
Krok 11. Smaż przez 3, maksymalnie 4 minuty w 170 stopniach, przy maksymalnie 6 sztukach oraz przez 4 minuty przy ilościach większych.
Krok 12. Przełóż stripsy na kratkę, aby ociekły z tłuszczu i lekko wystygły.
UWAGA:
Opcja alternatywna to samo moczenie w czerwonej marynacie przez 12h, bez solanki, choć moim zdaniem wychodzi wtedy zbyt słone.