KHAO SOI – WYPASIONY RAMEN Z TAJLANDII?

KHAO SOI – PRZEPIS

Pasta Curry (wystarczy na 2 zupy):

  • 15 g ziaren kolendry (3 łyżki)
  • 3-4 ziarna czarnego lub zielonego kardamonu (teoretycznie opcjonalne, ale polecam kupić)
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 40-50 g suszonych papryczek np guajillo
  • 5-6 małych szalotek
  • 40 g świeżego imbiru
  • 10 g świeżej kurkumy

Ziarna kolendry, czarny kardamon i papryczki (pozbaw nasion) tostuj na patelni. Przełóż do młynka i zmiel. 

Na suchej patelni podsmaż posiekany imbir oraz kurkumę oraz szalotkę.

Do moździerza dodaj wszystkie składniki, włącznie z gruboziarnistą solą. Ucieraj na jednolitą masę. 

Zupa Khao Soi: 

  • połowa pasty curry (powyżej) lub 60-70 g gotowej czerwonej pasty curry
  • 500 ml wody (około 2 szklanek)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 6-8 udek z kurczaka
  • 10-15 ml sosu rybnego
  • 50 ml sosu sojowego zwykłego lub 30 ml sosu sojowego ciemnego
  • 15 g cukru palmowego lub 10 g zwykłego / brązowego cukru
  • 200 g azjatyckiego makaronu jajecznego typu “egg noodles” lub np. świeżego makaronu do ramenu
  • 200 g smażonego makaronu (instrukcje poniżej)

Do głębokiego garnka dodaj niewielką ilość mleka kokosowego oraz pastę curry i podgrzewaj aż zacznie się smażyć. Dodaj pozostałą część mleka, wodę, sos rybny, sojowy, cukier oraz kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 40-50 minut. 

Dodatki:

  • posiekane liście kolendry lub szczypior
  • świeża posiekana szalotka
  • płatki chili lub smażone płatki chili (podsmaż garść płatków na oleju)
  • limonka
  • marynowany musztardowiec

Smażony makaron:
Jeśli masz świeży makaron, przejdź bezpośrednio do smażenia. Jeśli masz paczkę suchego to najpierw ugotuj go około minutę mniej, niż czas z opakowania. Osusz. Smaż na głębokim oleju rozgrzanym do 170-180 stopni na złocisty kolor. Odcedź i osusz ręcznikiem papierowym lub połóż na kratce aż ocieknie. 

Zobacz również

Sezon grillowy właśnie startuje zatem łapcie moje 3 świeże pomysły na zrobienie grilla nieco inaczej i poznanie nowych smaków – zapewniam, że Ci podejdą! KURCZAK W STYLU KENNY ROGERS ROASTERS: Kurczaka posmaruj większością soli i pozostaw w pojemniku w lodówce na kilka godzin. W misce wymieszaj pozostałe składniki i posmaruj nimi kurczaka. Pozostaw ponownie na …

Hot and Iced Tea – czyli herbata, która jest jednocześnie gorąca i mrożona. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala The Fat Duck Coocbook. Do przygotowania tej herbaty musimy stworzyć 2 mikstury – jedną zimną, drugą gorącą. Zacznij od przygotowania na zimno około 2 litrów czarnej herbaty. Jeśli używasz liściastej, mocz ją w zimnej wodzie przez …

IKEA stała się słynna nie tylko poprzez meble – ich klopsiki to hit sprzedażowy. Postanowiłem przetestować ich przepis oraz zrobić je w wersji nieco ulepszonej. Oryginalny przepis znajdziesz tu: https://www.ikea.com/jp/en/files/pdf/f5/6d/f56d3e15/jp_hg_ikea_menu_sheet-en.pdf ULEPSZONE KLOPSIKI IKEA PO MOJEMU: KLOPISKI: Do miski ciepła woda oraz bułka lub chleb, rozgnieć i dodaj pozostałe składniki, dokładnie mieszając. Uformuj kule. Usmaż na …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.