Zapytałem krótko i konkretnie – jakie sosy z KFC robimy?
W odpowiedzi otrzymałem mnóstwo propozycji – najczęściej pojawiało się te 6 sosów – które postanowiłem zrobić.
Łap przepisy i kombinuj z nimi w kuchni!
1. SOS CZOSNKOWY Z KFC:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 1/8 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1-1,5 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/6 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszaj.
2. SOS KENTUCKY GOLD Z KFC:
- 2 łyżki majonezu
- 2/3 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1/3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki dymu wędzarniczego w płynie (ostatecznie papryki wędzonej) – ilość płynu w zależności od intensywności dymu, są różne
Wszystkie składniki wymieszaj.
3. SOS SWEET CHILI (ORIENTALNY) Z KFC:
- 75 ml wody
- 25 ml octu
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
- 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (można dodać odrobinę wody przed dodaniem do sosu)
- 1 łyżeczka sosu sriracha (lub np. pikantnego ketchupu + odrobinę cayenne)
Wszystkie składniki podgrzewaj w garnku.
4. SOS KFC ORIGINAL RECIPE:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 2/3 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/8 łyżeczki nasion kolendry (zmielone)
Wszystkie składniki wymieszaj.
5. SOS SEROWY Z KFC:
SOS DELIKATNIEJSZY, MNIEJ SEROWY (KTÓRY NIE ZASTYGNIE CAŁKOWICIE PO WYSTYGNIĘCIU):
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
- 40 ml wody
- 140 g cheddaru
- 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
- 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
- 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
- mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)
SOS BARDZIEJ SEROWY (RACZEJ DO JEDZENIA NA CIEPŁO):
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
- 40 ml wody
- 220-230 g cheddaru
- 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
- 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
- 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
- mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)
DOMOWY CYTRYNIAN SODU:
Raczej polecam kupić gotowy na Allegro – bo nie jest drogi, a wystarczy Ci co najmniej na kilka miesięcy, ale jakbyś chciał robić sam:
- 125 g wody
- 100 g sody oczyszczonej
- 75 g kwasku cytrynowego
Wszystkie składniki wymieszaj w garnku. Na początku będzie się pieniło przez kilka minut. Powoli redukuj mieszankę na małym ogniu, aż większość wody wyparuje. Wtedy pozostaje zeskrobać gotowy proszek z dna. Jeżeli proszek zastygł “na kamień”, dodaj odrobinę wody, powinno pomóc wyciągnąć zawartość z garnka.
6. SOS SUPERCHARGER / SUPERCHARGED Z KFC:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka sosu chipotle adobo
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki cayenne
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/6 łyżeczki cukru
- 1/8 łyżeczki oregano
Wszystkie składniki wymieszaj.