Sezon grillowy właśnie startuje zatem łapcie moje 3 świeże pomysły na zrobienie grilla nieco inaczej i poznanie nowych smaków – zapewniam, że Ci podejdą!
KURCZAK W STYLU KENNY ROGERS ROASTERS:
- 500-700 g udek lub podudzia z kurczaka z kością
- 3 ząbki rozgniecionego czosnku
- 75 ml oleju
- 50 g masła
- 2-3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- 4-5 łyżeczek sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki musztardy
- sok z 1 limonki
- dym wędzarniczy w płynie – dozowanie w zależności od intensywności konkretnego dymu w płynie – od kilku kropel do kilku łyżeczek (warto spróbować)
Kurczaka posmaruj większością soli i pozostaw w pojemniku w lodówce na kilka godzin.
W misce wymieszaj pozostałe składniki i posmaruj nimi kurczaka. Pozostaw ponownie na kilka godzin aby przeszło smakiem – choć możesz też od razu grillować.
Grilluj na dużym ogniu przez kilka minut odwracając. Następnie ustaw je poza ogniem i grzej na wolnym ogniu 40-60 minut, co jakiś czas polewając resztą marynaty.
KARKÓWKA WIEPRZOWA LUB UDKA BEZ KOŚCI W STYLU AL PASTOR:
Ilość sosu poniżej wystarczy spokojnie na 1 kg mięsa lub minimalnie więcej:
- około 500 g karkówki w plastrach
- około 500 g udek z kurczaka bez kości
- szklanka soku z ananasa
- 3/4 szklanki soku z pomarańczy
- szklanka octu (najlepiej jabłkowego lub winnego, ale zadziała każdy)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 goździki
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 ostra papryczka
- 1 duża łagodna papryka
- kilka suszonych papryczek chile (opcjonalnie)
- 4-6 łyżek papryki wędzonej
- 1 świeży ananas
Papryczki, czosnek i cebulę zblenduj na surowo lub po podsmażeniu przez chwilę na dużym ogniu z odrobiną oleju.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki (oprócz mięsa) i zblenduj.
Mięso przekładaj i dodawaj sos do pojemnika. Pozostaw na co najmniej kilka godzin w lodówce (najlepiej na noc).
Usmaż na dużym ogniu, razem z ananasem a następnie posiekaj i podawaj na tostowanej tortilli razem z guacamole lub sosem awokado-majonez-sriracha, dodając świeżą kolendrę i sok z limonki.
BBQ RUB DO NIETYPOWEJ KIEŁBASY Z PRZEPISU NR 3:
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka cayenne (opcja)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku