PINSA ALLA VODKA:
- 1 ciasto pinsa
- 1 łyżka siekanej cebuli
- 1 łyżka siekanego czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- 80 ml śmietanki
- 35 ml wódki lub ostatecznie białego wina
- 60-70 ml koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- opcjonalnie odrobina cayenne
- 150 g tartej mozzarelli
- 8-10 plastrów pepperoni
- miód wymieszany na ciepło z płatkami chili lub cayenne (prosty hot honey)
Do patelni oliwa, cebula i czosnek oraz koncentrat pomidorowy, podsmażaj przez chwilę, duży ogień i dodaj wódkę, a następnie cayenne, śmietankę.
Pinsę posmaruj sosem, dodaj ser oraz pepperoni.
Wypiek: Co najmniej 200 stopni, ale polecam 250-300 stopni jeśli Twój piekarnik ma taką opcję. Program najlepiej broiler górna grzałka + termoobieg. W zależności od temperatury 3-6 minut wypieku.
Na koniec polej całość hot honey.
TORTILLA CHICKEN BACON RANCH:
- 1 duża pierś z kurczaka
- olej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 5-6 plasterków bekonu w plastrach upieczony w piekarniku
- 6 placków tortilla (mniejszych)
- kawałki pomidora
- sałata
- sos ranch (przepis poniżej)
SOS RANCH:
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki maślanki
- 3 łyżki kwaśna śmietana
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- zest z cytryny
W skrócie, można nazwać go świeżym sosem, bazującym na nabiale i zieleninie. Dla mnie chyba każde jego określenie będzie lepsze, niż ranczerski, za którym nie przepadam. 😉
Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno posiekaj i wrzuć do miski. Następnie w równych proporcjach dodaj majonez, maślankę i kwaśną śmietanę. Jeśli chcesz, by sos był nieco gęstszy, ale zachował swój “świeży” charakter, możesz dodać więcej śmietany. Na koniec zetrzyj zest z cytryny i wyciśnij trochę soku. Zamieszaj. Opcjonalnie dla wzmocnienia smaku – szczypta soli.
PRZYGOTOWANIE:
Pierś posmaruj olejem i posyp oraz dokładnie obtocz przyprawami. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty z jednej strony, następnie odwróć, smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, po czym zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kolejne 4-5 minut.
Tortillę podgrzej na suchej patelni lub w mikrofali z odrobiną wody (przez max 30 sekund), dodaj odrobinę sosu ranch, kurczaka, bekon, pomidora, sałatę. Zwiń dokładnie.
Tostuj na patelni lub grillu z obu stron.
Podawaj z sosem ranch.
DIP BIG MAC:
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki posiekanego ogórka kiszonego
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 2 łyżki cebuli w proszku
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka soli + odrobina pieprzu
- 160-180 g usmażonego z solą, posiekanego smash burgera (albo zwykłego burgera)
- 200-250 g serka kremowego śmietankowego (jeśli wychodzi z byt mało kremowe, dodaj go więcej)
- 125-150 g tartego sera (miks cheddaru + mozzarelli działa najlepiej)
Wszystkie składniki wymieszaj, umieść w naczyniu żaroodpornym i wypiekaj w 180-190 stopniach przez około 20-30 minut, do uzyskania złocisto-brązowego koloru góry dipu.