Ta zupa to wspomnienie wyjazdu do Lwowa z 2018 roku. Upalny lipcowy dzień, restauracja o przyjaznej nazwie Kumpel. Zamówione zimne, lokalne piwko, a do tego – zupa ekstremalnie kremowa oraz doprawiona czosnkiem tak, że zabiłaby każdego wampira. Od tamtej pory myślałem o niej wiele razy i nigdy nie spotkałem jej w takiej formie w Polsce. Dlatego postanowiłem dołączyć ten przepis do nowej książki – Foxx VS 15 Minut. 🙂
SKŁADNIKI:
- 2-3 główki czosnku (zależnie od wielkości)
- 2/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki posiekanej cebuli
- 2 łyżki masła
- 6-7 łyżek oliwy
- szczypiorek do dekoracji
- 2 małe ziemniaki (lub 1 duży) posiekane w drobną kostkę
- chleb kwadratowy / prostokątny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Na początek zadbaj o to, żeby chleb, w którym chcesz to podać był suchy – warto go podsuszyć w piekarniku, w 50-70 stopniach przez 30 minut. Jednak jeśli w momencie zakupu chleba nie spakowałeś go w woreczek, a torebkę papierową, to prawdopodobnie będzie on idealnie suchy bez dodatkowego suszenia.
2. Do garnka dodaj 3 łyżki oliwy, masło, ziemniaki, czosnek i cebulę.
3. Smaż na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie przykryj.
4. W małej patelni lub rondelku podgrzej oliwę i usmaż pokrojony w płatki czosnek – musi zrobić się złocisty, wtedy od razu wyciągnij płatki na ręcznik papierowy.
5. Po około 8 minutach smażenia, do głównego garnka dodaj bulion i gotuj pod przykryciem przez kolejne 4-5 minut.
6. Gdy zupa jest już prawie gotowa, przygotuj chleb. Wydrąż nożem i łyżką środek.
7. Do zupy dodaj śmietankę, zblenduj i dopraw w razie potrzeby.
8. Podawaj z płatkami czosnku na górze oraz opcjonalnym szczypiorkiem.

