PIZZA, KTÓRA PODBIŁA NETFLIXA – PIZZA KOREAN BBQ

Netflix and chill? Z pizzą od Ann Kim to doświadczenie, które nabiera nowego znaczenia.

Ann, znana z udziału w show Chef’s Table oraz jako właścicielka kilku restauracji, wie, jak stworzyć danie, które zostaje w pamięci na długo. Jej flagowa propozycja, Pizza Korean BBQ, to coś więcej niż tylko pizza — to kulinarne połączenie neapolitańskiego ciasta z bogactwem koreańskich smaków.

Klasyczne ciasto, miękkie i lekko chrupiące, z mieszanką aromatycznego mięsa, koreańskich przypraw i dodatków to coś, co sprawia, że tradycyjne smaki przestają wystarczać.

Niżej znajdziesz przepis krok po kroku, jak zrobić pizzę Korean BBQ we własnej kuchni!

Starter:

  • 39 g zimnej wody
  • 0,14 g suszonych drożdży
  • 55 g mąki typ 00

Starter to taki dopalacz smaku ciasta, ale możesz ten krok pominąć.

Ciasto:

  • 70 g letniej wody (max 30 stopni)
  • 2,2 g suszonych drożdży
  • 453 g mąki typ 00 (polecam Caputo Nuvola)
  • 210 g lodowatej wody
  • 90 g startera (opcjonalnie)
  • 10 g soli
  • 5 g oliwy z oliwek

Marynata Korean BBQ:

  • 50 ml sosu sojowego (ok. 3 łyżek)
  • 50 g cukru brązowego (ok 4 łyżek)
  • 40 g pasty gochujang (ok. niecałe 2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku (około 7-8 g)
  • 45 ml octu ryżowego (ok 2-3 łyżek)
  • 8-9 g oleju sezamowego (ok. 1 łyżki)
  • około 100 g tartej gruszki Nashi lub zwykłej gruszki pół na pół z jabłkiem

Wystarczy na około 200 – 250 g mięsa. Wymieszaj, pozostaw przykryte na 12-24h w lodówce. Podpiecz przez kilka, kilkanaście minut w temp 180-250 stopni, aby mięso nie było surowe.

Sos Soy-Chili Vinaigrette:

  • 45-60 g pasty gochujang – (ok. 2 – 2,5 łyżki)
  • 15 g cukru – (ok. 1 łyżki)
  • 35 g octu ryżowego – (ok. 2 łyżek)
  • 25 g sosu sojowego (ok. 2 łyżek)
  • 15 g oliwy (ok. 1 łyżki)
  • 15 g oleju sezamowego (ok. 1 łyżki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki sezamu

Zacznij od przygotowania startera.

  • Do dużej szklanki / pojemnika wlej 39 g wody, dodaj 0,14 g suszonych drożdży.
  • Pomieszaj i obserwuj, czy drożdże pracują. Gdy zaczną pracować dodaj 55 g mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 12-18 godzin.

JEŚLI NIE UŻYWASZ STARTERA – ZACZNIJ PRZEPIS Z TEGO MIEJSCA:

  • Po tym czasie pora na wyrabianie ciasta. By wyszło jak najlepsze, temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 19-20 stopni.
  • Do szklanki wsyp drożdże i wymieszaj z 70 g letniej wody. Pomieszaj i sprawdź czy pracują. 
  • Do misy miksera wsyp mąkę i włącz funkcję mieszania (specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta).
  • Dodaj mieszankę wody i drożdży, słód (jeśli używasz), lodowatą wodę, cały starter, sól i oliwę.
  • Wyrabiaj w mikserze do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
  • Przełóż ciasto do pojemnika lub dużej miski. Pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 20 minut.
  • Po tym czasie, podziel ciasto na 3 równe kawałki. Dłońmi uformuj kulki, włóż do dużej miski/ pojemnika (możesz podsypać semolą i przykryj.
  • Tak przygotowane ciasto przełóż do lodówki i zostaw na 48-72 h. Wtedy po upieczeniu wyjdzie idealne, ale w razie ostatecznej potrzeby możesz trzymać je krócej i pozwolić mu “dojść” w temperaturze pokojowej przez 30-45 minut.
  • Wypiek 72-godzinnego ciasta najlepiej robić po 30-45 min od wyjęcia ciasta z lodówki. Piekarnik nastaw na 275 stopni z funkcją termoobieg + grill (górna grzałka). Kamień / stal ustaw na 2 półce od góry, na blachach, tak, aby odległość od grzałki wynosiła około 6-7cm. Piecz po 45 minutach od włączenia. Czas wypieku 120-150 sekund, w zależności od tego jak Twój piekarnik wypieka (u mnie równo 2 minuty).
  • Potem palnik i gotowe 🙂

Składanie pizzy:

Na placek połóż tartą mozzarellę, na to siekany szczypior, na to marynowane, podpieczone mięso korean bbq. Wypiecz, na koniec dodaj rukolę wymieszaną z soy-chili vinaigrette oraz posyp sezamem (białym i czarnym).

I gotowe! Teraz możesz delektować się autentycznym smakiem pizzy Korean BBQ we własnym domu!

Zobacz również

CLOTTED CREAM – PRZEPIS Clotted Cream Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane.  Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream.  Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT. Wlej śmietankę …

Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem. Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza. Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania. I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli! Przepis na idealne frytki by Foxx: W obydwu przypadkach …

Pożywne orzechy, delikatny karmel, czyli tym razem krem Snickers z 1997 roku. Ten przepis to powrót do przeszłości, w którym staram się maksymalnie zbliżyć się do oryginalnego smaku. Nostalgicznie i smacznie. KREM SNICKERS Z 1997 ROKU – PRZEPIS KARMEL: SPOSÓB 1: Dodaj cukier do garnka z grubym dnem i podgrzewając mieszaj, stopniowo z grudek zrobi …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.