NIEDZIELNA GASTROFAZA Z FOXXEM PART 3

NIEDZIELNY SMAŻONY RYŻ

  • 150-200g ugotowanego ryżu
  • 2-3 jajka
  • mała cebulka + odrobina czosnku
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2-3 łyżeczki octu ryżowego
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 2-3 łyżki sosu sriracha lub pikantnego ketchupu
  • kawałki upieczonego lub usmażonego kurczaka
  • może być też bekon 🙂
  • szczypiorek
  • olej do smażenia

FRYTKI ALL’ASSASSINA

  • oliwa + koncentrat mniej więcej 1:1
  • płatki i chili oraz sól wg uznania
  • parmezan
  • mrożone frytki
  • Piecz przez 20 minut w 190 stopniach

„ŚMIETNIK”

  • gotowe ciasto do pizzy (lub domowe)
  • pepperoni lub / i szynka
  • jakiś ser (polecam mozzarellę)
  • cebula (+ opcjonalny czosnek)
  • pikle
  • jajka i sezam na górę

Czas wypieku to około 35 minut w 190 stopniach – przy czasie krótszym może wyjść niedopieczone w środku.

Polecam do tego prosty sos ketchup + mayo+ odrobina musztardy.

PROSTY NIEDZIELNY DESER

  • jabłka
  • mąka
  • cukier
  • zimne masło

Opcjonalnie polecam dodać:

  • sól
  • cynamon
  • sok z cytryny

Jabłka obierz i pokrój, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop cytryną i posyp odrobiną cukru oraz (opcjonalnie) cynamonem.

Na desce/blacie rozsyp cukier oraz mąkę w proporcjach 1:1 (objętościowo, nie wagowo) oraz dodaj pokrojone zimne masło, również mniej więcej objętościowo podobnie, może minimalnie więcej. 

Siekaj całość nożem do uzyskania okruchów, wymieszaj je na koniec delikatnie dłońmi.

Posyp jabłka i wypiekaj całość w 190 stopniach przez około 25 minut. 

Podawaj z lodami, niesłodzoną bitą śmietaną.

Zobacz również

JAPOŃSKIE BUŁKI MLECZNE by Foxx: Thangzong (starter): Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki stworzą gęstą, kremową masę. Odstaw i wystudź. PRZEPIS NA CIASTO DO BUŁEK: Do szklanki z mlekiem w temperaturze pokojowej dosyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Jeśli się zaczynają delikatnie pienić po chwili, oznacza to, że pracują. Do misy miksera dodawaj składniki w kolejności …

NIEDZIELNY SMAŻONY RYŻ FRYTKI ALL’ASSASSINA „ŚMIETNIK” Czas wypieku to około 35 minut w 190 stopniach – przy czasie krótszym może wyjść niedopieczone w środku. Polecam do tego prosty sos ketchup + mayo+ odrobina musztardy. PROSTY NIEDZIELNY DESER Opcjonalnie polecam dodać: Jabłka obierz i pokrój, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop cytryną i posyp odrobiną cukru oraz …

CLOTTED CREAM – PRZEPIS Clotted Cream Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane.  Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream.  Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT. Wlej śmietankę …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.