NIEDZIELNY SMAŻONY RYŻ
- 150-200g ugotowanego ryżu
- 2-3 jajka
- mała cebulka + odrobina czosnku
- 2-3 łyżeczki sosu sojowego
- 2-3 łyżeczki octu ryżowego
- 2-3 łyżki cukru brązowego
- 2-3 łyżki sosu sriracha lub pikantnego ketchupu
- kawałki upieczonego lub usmażonego kurczaka
- może być też bekon 🙂
- szczypiorek
- olej do smażenia
FRYTKI ALL’ASSASSINA
- oliwa + koncentrat mniej więcej 1:1
- płatki i chili oraz sól wg uznania
- parmezan
- mrożone frytki
- Piecz przez 20 minut w 190 stopniach
„ŚMIETNIK”
- gotowe ciasto do pizzy (lub domowe)
- pepperoni lub / i szynka
- jakiś ser (polecam mozzarellę)
- cebula (+ opcjonalny czosnek)
- pikle
- jajka i sezam na górę
Czas wypieku to około 35 minut w 190 stopniach – przy czasie krótszym może wyjść niedopieczone w środku.
Polecam do tego prosty sos ketchup + mayo+ odrobina musztardy.
PROSTY NIEDZIELNY DESER
- jabłka
- mąka
- cukier
- zimne masło
Opcjonalnie polecam dodać:
- sól
- cynamon
- sok z cytryny
Jabłka obierz i pokrój, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop cytryną i posyp odrobiną cukru oraz (opcjonalnie) cynamonem.
Na desce/blacie rozsyp cukier oraz mąkę w proporcjach 1:1 (objętościowo, nie wagowo) oraz dodaj pokrojone zimne masło, również mniej więcej objętościowo podobnie, może minimalnie więcej.
Siekaj całość nożem do uzyskania okruchów, wymieszaj je na koniec delikatnie dłońmi.
Posyp jabłka i wypiekaj całość w 190 stopniach przez około 25 minut.
Podawaj z lodami, niesłodzoną bitą śmietaną.