

3 kultowe posypki, świetne do FRYTEK, CHIPSÓW, SMAŻONEGO KURCZAKA.
Posypka #1 – Paprykowa:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/3 łyżeczki cayenne
- 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
- 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
- 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
Posypka #2 – Zielona cebulka:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
- 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
- 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
Posypka #3 – Fromage:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka maślanki w proszku (lub mleka w proszku)
- 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
- 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
- 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
Prosty panierowany kurczak:
Miska 1:
- 1 szklanka maślanki
- 1 białko jajka
- 1 kieliszek wódki (wyparuje przy smażeniu)
Miska 2:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cayenne (opcja)
Kurczaka moczysz w misce 1, a następnie w misce 2. Dla uzyskania ultra grubej panierki możesz powtórzyć oba kroki.
Czasy smażenia:
Strips – 170 stopni – około 3-4 min (w zależności od ilości)
Bites – 170 stopni – około 3 min
Wings – 170 stopni – około 7-8 min (w zależności od ilości)
Udko bez kości – 170 stopni – około 5-7 min (zależnie od wielkości)
W przypadku smażenia w 180 stopniach, czasy są minimalnie krótsze.