KULTOWE SMAKI CHIPSÓW – W DOMU, OD ZERA

3 kultowe posypki, świetne do FRYTEK, CHIPSÓW, SMAŻONEGO KURCZAKA.

Posypka #1 – Paprykowa:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
  • 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
  • 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)

Posypka #2 – Zielona cebulka:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
  • 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
  • 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)

Posypka #3 – Fromage:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka maślanki w proszku (lub mleka w proszku)
  • 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
  • 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
  • 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)

Prosty panierowany kurczak:

Miska 1:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 białko jajka
  • 1 kieliszek wódki (wyparuje przy smażeniu)

Miska 2:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cayenne (opcja)

Kurczaka moczysz w misce 1, a następnie w misce 2. Dla uzyskania ultra grubej panierki możesz powtórzyć oba kroki.

Czasy smażenia:

Strips – 170 stopni – około 3-4 min (w zależności od ilości)

Bites – 170 stopni – około 3 min

Wings – 170 stopni – około 7-8 min (w zależności od ilości)

Udko bez kości – 170 stopni – około 5-7 min (zależnie od wielkości)

W przypadku smażenia w 180 stopniach, czasy są minimalnie krótsze.

Zobacz również

Chimi Burrito to ultra smakowite połączenie jednocześnie kuchni kubańskiej oraz meksykańskiej, ale także burrito oraz chimichangi. Zapewniam, że czegoś takiego nie miałeś jeszcze okazji spróbować – i to danie warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Chimi burrito składa się z mięsa w stylu vaca frita, żółtego ryżu, smażonego plantana, a całość zawinięta jest w …

Orange chicken to danie bardzo nietypowe z kilku powodów.  Po pierwsze – smakuje obłędnie i mocno wyróżnia się smakiem spośród innych chińsko amerykańskich pozycji. Po drugie – sieć restauracji, która stworzyła ten przepis (Panda Express) robi go obecnie, delikatnie mówiąc, słabo, a mimo to, przepis ten zawojował całe USA. Po trzecie – w Polsce praktycznie …

Nie będę Cię czarował – to jest bardzo wdzięczne danie, ale wymaga trochę pracy oraz zaopatrzenia się w nietypowe dla naszej kuchni składniki (np. kukurydziane tortille czy meksykańskie suszone papryczki). Jednak bez problemu znajdziesz je online, a suszone papryczki mogą leżeć na półce nawet miesiącami.  Wybór części wołowiny pozostawiam Tobie – ja polecam karkówkę + …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.