Chimi Burrito to ultra smakowite połączenie jednocześnie kuchni kubańskiej oraz meksykańskiej, ale także burrito oraz chimichangi.
Zapewniam, że czegoś takiego nie miałeś jeszcze okazji spróbować – i to danie warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni.
Chimi burrito składa się z mięsa w stylu vaca frita, żółtego ryżu, smażonego plantana, a całość zawinięta jest w placek pszenny.
VACA FRITA:
- 800-900 g wołowiny, np. bawety lub karkówki
- 8 ząbków czosnku
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- 5-6 liści laurowych
- 2 łyżki soli
- 1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę
Do dużego garnka wlej wodę oraz dodaj po kolei wszystkie składniki. Gotuj przez około 2-3h na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyciągnij mięso i poszarp je przy pomocy widelca lub dłoni.
Teraz przygotuj marynatę Mojo.
MARYNATA MOJO:
- sok z 2 pomarańczy
- sok z 2 limonek
- 2 duże cebule pokrojone w piórka
- 3-4 ząbki czosnku posiekane drobno
- sól do smaku
Wszystkie składniki dodaj do mięsa, przykryj i przygotuj pozostałe składniki, a gdy będą gotowe, usmaż vaca frita na dużym ogniu. .
Smażony plantan:
- 2 dojrzałe plantany – warto kupić na tydzień przed robieniem tego dania – musi mieć czas aby dojrzał
- olej
- opcjonalna odrobina cukru by pomóc w karmelizacji (jeśli plantan nie jest idealnie dojrzały
Obranego i pokrojonego w paski plantana smaż na patelni przez kilka minut z obu stron.
ŻÓŁTY MEKSYKAŃSKI RYŻ:
- szklanka ryżu
- co najmniej 2,5 szklanki wody lub bulionu wołowego lub drobiowego
- odrobina posiekanej drobno cebuli oraz czosnku
- odrobina posiekanego jalapeno
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól lub/i bulion wołowy/drobiowy (jeśli wlewasz samą wodę a nie bulion)
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Wszystkie składniki do garnka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania to czas gotowania ryżu z opakowania.
ZIELONY SOS Z AWOKADO:
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżki smietany
- 1 awokado
- 1 jalapeno (opcja) lub parę plasterków ze słoika
- odrobina cebuli i czosnku
- sok z połowy limonki
- sól
- garstka liści kolendry
Zblenduj całość.
CHIMI BURRITO SKŁADA SIĘ Z:
- podgrzana pszenna tortilla
- vaca frita
- smażony plantan
- żółty ryż
- tarty cheddar wymieszany np. z tartą mozzarellą
Po zwinięciu ostrożnie włóż je do głębokiego oleju na 20 sekund, trzymając dwoma łopatkami aby się nie rozpadło. Opcjonalnie polecam posmarować placki olejem i podpiec w piekarniku – mniej zachodu niż przy wspomnianym „flash deep fry” :).