KLOPSIKI Z IKEA – NA DWA SPOSOBY – Foxx Gotuje

IKEA stała się słynna nie tylko poprzez meble – ich klopsiki to hit sprzedażowy.


Postanowiłem przetestować ich przepis oraz zrobić je w wersji nieco ulepszonej.

Oryginalny przepis znajdziesz tu: https://www.ikea.com/jp/en/files/pdf/f5/6d/f56d3e15/jp_hg_ikea_menu_sheet-en.pdf

ULEPSZONE KLOPSIKI IKEA PO MOJEMU:

KLOPISKI:

  • 250 g mięsa mielonego wołowego (80/20)
  • 200 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 100 g parmezanu
  • Kawałek bułki lub chleba
  • 3-4 łyżki ciepłej wody
  • 3 łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Do miski ciepła woda oraz bułka lub chleb, rozgnieć i dodaj pozostałe składniki, dokładnie mieszając. Uformuj kule.

Usmaż na oliwie na dużym ogniu, obracając delikatnie. Następnie zapiecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut. Możesz dodać odrobinę sosu podczas zapiekania.

PODKRĘCONY SOS:

  • około 2 łyżeczek czarnego lub zielonego pieprzu ziarnistego
  • 140 ml śmietanki
  • 70 ml bulionu wołowego (ważne – nie może być zbyt słony)
  • 40 g masła
  • 1,5 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 40 ml brandy lub koniaku

Na suchej gorącej patelni podgrzej pieprz, rozgnieć w moździerzu lub posiekaj, przecedź przez sitko pozostawiając tylko grube.

Na patelnię masło oraz pieprz, podsmażaj, dodaj koniak, a następnie pozostałe składniki. Redukuj.

DOMOWY DŻEM Z BORÓWEK:

  • 200 g borówek
  • 100-150 g cukru (w zależności od tego jak słodki lubisz)
  • sok z 1 cytryny
  • odrobina soli

W garnku lub patelni podgrzewaj cukier oraz owoce, rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj sok z cytryny oraz opcjonalnie sól.

Redukuj przez kilka minut – pamiętaj, że dżem kiedy jest gorący jest rzadszy niż po wystygnięciu.

PODKRĘCONE PUREE ZIEMNIACZANE:

  • 3-4 duże ziemniaki
  • sól
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 20-30 g masła
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • odrobina gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie odrobina tymianku

Ziemniaki w skórze włóż do piekarnika na 60 minut na 180 stopni. W połowie tego czasu do piekarnika włóż miseczkę żaroodporną z czosnkiem oraz oliwą (przykryte np. folią aluminiową).

Ziemniaki obierz, dodaj czosnek z oliwa i pozostaje składniki. Zblenduj.

GROSZEK:

Gotowanie mrożonego groszku w wodzie z solą jest proste – ważne żeby tego nie robić dłużej niż 3-4 minuty oraz żeby nie przykrywać, bo straci kolor.

Zobacz również

Hot and Iced Tea – czyli herbata, która jest jednocześnie gorąca i mrożona. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala The Fat Duck Coocbook. Do przygotowania tej herbaty musimy stworzyć 2 mikstury – jedną zimną, drugą gorącą. Zacznij od przygotowania na zimno około 2 litrów czarnej herbaty. Jeśli używasz liściastej, mocz ją w zimnej wodzie przez …

IKEA stała się słynna nie tylko poprzez meble – ich klopsiki to hit sprzedażowy. Postanowiłem przetestować ich przepis oraz zrobić je w wersji nieco ulepszonej. Oryginalny przepis znajdziesz tu: https://www.ikea.com/jp/en/files/pdf/f5/6d/f56d3e15/jp_hg_ikea_menu_sheet-en.pdf ULEPSZONE KLOPSIKI IKEA PO MOJEMU: KLOPISKI: Do miski ciepła woda oraz bułka lub chleb, rozgnieć i dodaj pozostałe składniki, dokładnie mieszając. Uformuj kule. Usmaż na …

Czy wiedziałeś, że w sosie serowym w Twoim ulubionym kinie jest prawdopodobnie 3% sera cheddar? Niezależnie od tego czy jest to w 100% prawda, skład sosów serowych dostępnych komercyjnie jest długi – a nie musi – dlatego zróbmy świetny sos nacho w domu, bez zbędnych dodatków. Poniżej znajdziesz dwa warianty sosu – taki, który będzie …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.