IKEA stała się słynna nie tylko poprzez meble – ich klopsiki to hit sprzedażowy.
Postanowiłem przetestować ich przepis oraz zrobić je w wersji nieco ulepszonej.
Oryginalny przepis znajdziesz tu: https://www.ikea.com/jp/en/files/pdf/f5/6d/f56d3e15/jp_hg_ikea_menu_sheet-en.pdf
ULEPSZONE KLOPSIKI IKEA PO MOJEMU:
KLOPISKI:
- 250 g mięsa mielonego wołowego (80/20)
- 200 g mielonej łopatki wieprzowej
- 100 g parmezanu
- Kawałek bułki lub chleba
- 3-4 łyżki ciepłej wody
- 3 łyżeczki siekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Do miski ciepła woda oraz bułka lub chleb, rozgnieć i dodaj pozostałe składniki, dokładnie mieszając. Uformuj kule.
Usmaż na oliwie na dużym ogniu, obracając delikatnie. Następnie zapiecz w piekarniku w 200 stopniach przez około 10 minut. Możesz dodać odrobinę sosu podczas zapiekania.
PODKRĘCONY SOS:
- około 2 łyżeczek czarnego lub zielonego pieprzu ziarnistego
- 140 ml śmietanki
- 70 ml bulionu wołowego (ważne – nie może być zbyt słony)
- 40 g masła
- 1,5 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 40 ml brandy lub koniaku
Na suchej gorącej patelni podgrzej pieprz, rozgnieć w moździerzu lub posiekaj, przecedź przez sitko pozostawiając tylko grube.
Na patelnię masło oraz pieprz, podsmażaj, dodaj koniak, a następnie pozostałe składniki. Redukuj.
DOMOWY DŻEM Z BORÓWEK:
- 200 g borówek
- 100-150 g cukru (w zależności od tego jak słodki lubisz)
- sok z 1 cytryny
- odrobina soli
W garnku lub patelni podgrzewaj cukier oraz owoce, rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, dodaj sok z cytryny oraz opcjonalnie sól.
Redukuj przez kilka minut – pamiętaj, że dżem kiedy jest gorący jest rzadszy niż po wystygnięciu.
PODKRĘCONE PUREE ZIEMNIACZANE:
- 3-4 duże ziemniaki
- sól
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 ml śmietanki 30%
- 20-30 g masła
- 2-3 łyżeczki oliwy
- odrobina gałki muszkatołowej
- opcjonalnie odrobina tymianku
Ziemniaki w skórze włóż do piekarnika na 60 minut na 180 stopni. W połowie tego czasu do piekarnika włóż miseczkę żaroodporną z czosnkiem oraz oliwą (przykryte np. folią aluminiową).
Ziemniaki obierz, dodaj czosnek z oliwa i pozostaje składniki. Zblenduj.
GROSZEK:
Gotowanie mrożonego groszku w wodzie z solą jest proste – ważne żeby tego nie robić dłużej niż 3-4 minuty oraz żeby nie przykrywać, bo straci kolor.