KHAO SOI – PRZEPIS
Pasta Curry (wystarczy na 2 zupy):
- 15 g ziaren kolendry (3 łyżki)
- 3-4 ziarna czarnego lub zielonego kardamonu (teoretycznie opcjonalne, ale polecam kupić)
- 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
- 40-50 g suszonych papryczek np guajillo
- 5-6 małych szalotek
- 40 g świeżego imbiru
- 10 g świeżej kurkumy
Ziarna kolendry, czarny kardamon i papryczki (pozbaw nasion) tostuj na patelni. Przełóż do młynka i zmiel.
Na suchej patelni podsmaż posiekany imbir oraz kurkumę oraz szalotkę.
Do moździerza dodaj wszystkie składniki, włącznie z gruboziarnistą solą. Ucieraj na jednolitą masę.
Zupa Khao Soi:
- połowa pasty curry (powyżej) lub 60-70 g gotowej czerwonej pasty curry
- 500 ml wody (około 2 szklanek)
- 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
- 6-8 udek z kurczaka
- 10-15 ml sosu rybnego
- 50 ml sosu sojowego zwykłego lub 30 ml sosu sojowego ciemnego
- 15 g cukru palmowego lub 10 g zwykłego / brązowego cukru
- 200 g azjatyckiego makaronu jajecznego typu “egg noodles” lub np. świeżego makaronu do ramenu
- 200 g smażonego makaronu (instrukcje poniżej)
Do głębokiego garnka dodaj niewielką ilość mleka kokosowego oraz pastę curry i podgrzewaj aż zacznie się smażyć. Dodaj pozostałą część mleka, wodę, sos rybny, sojowy, cukier oraz kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 40-50 minut.
Dodatki:
- posiekane liście kolendry lub szczypior
- świeża posiekana szalotka
- płatki chili lub smażone płatki chili (podsmaż garść płatków na oleju)
- limonka
- marynowany musztardowiec
Smażony makaron:
Jeśli masz świeży makaron, przejdź bezpośrednio do smażenia. Jeśli masz paczkę suchego to najpierw ugotuj go około minutę mniej, niż czas z opakowania. Osusz. Smaż na głębokim oleju rozgrzanym do 170-180 stopni na złocisty kolor. Odcedź i osusz ręcznikiem papierowym lub połóż na kratce aż ocieknie.