KHAO SOI – WYPASIONY RAMEN Z TAJLANDII?

KHAO SOI – PRZEPIS

Pasta Curry (wystarczy na 2 zupy):

  • 15 g ziaren kolendry (3 łyżki)
  • 3-4 ziarna czarnego lub zielonego kardamonu (teoretycznie opcjonalne, ale polecam kupić)
  • 2 łyżeczki soli gruboziarnistej
  • 40-50 g suszonych papryczek np guajillo
  • 5-6 małych szalotek
  • 40 g świeżego imbiru
  • 10 g świeżej kurkumy

Ziarna kolendry, czarny kardamon i papryczki (pozbaw nasion) tostuj na patelni. Przełóż do młynka i zmiel. 

Na suchej patelni podsmaż posiekany imbir oraz kurkumę oraz szalotkę.

Do moździerza dodaj wszystkie składniki, włącznie z gruboziarnistą solą. Ucieraj na jednolitą masę. 

Zupa Khao Soi: 

  • połowa pasty curry (powyżej) lub 60-70 g gotowej czerwonej pasty curry
  • 500 ml wody (około 2 szklanek)
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 6-8 udek z kurczaka
  • 10-15 ml sosu rybnego
  • 50 ml sosu sojowego zwykłego lub 30 ml sosu sojowego ciemnego
  • 15 g cukru palmowego lub 10 g zwykłego / brązowego cukru
  • 200 g azjatyckiego makaronu jajecznego typu “egg noodles” lub np. świeżego makaronu do ramenu
  • 200 g smażonego makaronu (instrukcje poniżej)

Do głębokiego garnka dodaj niewielką ilość mleka kokosowego oraz pastę curry i podgrzewaj aż zacznie się smażyć. Dodaj pozostałą część mleka, wodę, sos rybny, sojowy, cukier oraz kurczaka. Gotuj na wolnym ogniu przez co najmniej 40-50 minut. 

Dodatki:

  • posiekane liście kolendry lub szczypior
  • świeża posiekana szalotka
  • płatki chili lub smażone płatki chili (podsmaż garść płatków na oleju)
  • limonka
  • marynowany musztardowiec

Smażony makaron:
Jeśli masz świeży makaron, przejdź bezpośrednio do smażenia. Jeśli masz paczkę suchego to najpierw ugotuj go około minutę mniej, niż czas z opakowania. Osusz. Smaż na głębokim oleju rozgrzanym do 170-180 stopni na złocisty kolor. Odcedź i osusz ręcznikiem papierowym lub połóż na kratce aż ocieknie. 

Zobacz również

CLOTTED CREAM – PRZEPIS Clotted Cream Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane.  Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream.  Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT. Wlej śmietankę …

Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem. Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza. Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania. I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli! Przepis na idealne frytki by Foxx: W obydwu przypadkach …

Pożywne orzechy, delikatny karmel, czyli tym razem krem Snickers z 1997 roku. Ten przepis to powrót do przeszłości, w którym staram się maksymalnie zbliżyć się do oryginalnego smaku. Nostalgicznie i smacznie. KREM SNICKERS Z 1997 ROKU – PRZEPIS KARMEL: SPOSÓB 1: Dodaj cukier do garnka z grubym dnem i podgrzewając mieszaj, stopniowo z grudek zrobi …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.