Kebab w formie jednogarnkowej czyli kwintesencja męskiego obiadu.
Udane polowanie, powrót do jaskini – i KOCIOŁ pełny smaku.
Namówiłem?
- 500 g udźca lub karkówki wołowej
- 500 g szpondru lub mostka wołowego
- 100 g chorizo pokrojonego w kostkę
- mix przypraw Kebab 2.0 by Foxx (poniżej)
- 7-8 pomidorków koktajlowych lub 1 duży pomidor
- 7-8 ząbków czosnku
- 2-3 ostre papryczki
- 2 małe cebule
- 3-4 łyżki oleju
- 1/5 szklanki octu jabłkowego
- 1 szklanka bulionu wołowego
- sól i pieprz
- 2 duże ziemniaki
- 300-400g sera np. cheddaru wymieszanego z mozzarellą
- 1 shot wódki lub tequili (opcja)
MIX PRZYPRAW DO KEBABA 2.0 (wystarczy spokojnie na 800-1000g mięsa lub więcej): - 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1 łyżeczka majeranu tartego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
W garnku, na oleju podsmaż warzywa (oprócz ziemniaka) na dużym ogniu. Po 2-3 minutach, przełóż do naczynia i zblenduj.
Następnie usmaż mięso na bardzo dużym ogniu, doprawiając, odwracając. Powinno to zająć ok. 5-6 minut.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz ziemniaków, sera i (opcjonalnej) wódki.
Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 – 3,5h, pamiętając, żeby po 2 godzinach dodać pokrojone ziemniaki oraz odrobinę sera.
Pokrojone w kostkę chorizo usmaż na skwarki.
Na koniec, dodaj pozostały ser na górę i opcjonalnie polej wódką / tequilą i podpal.

