Wiosną 2023 wrzuciłem odcinek z moim przepis na „kebab prosty i wypasiony” w domu. Odcinek przyjął się z ogromnym entuzjazmem.
Jednak, minęły 2 lata i pomyślałem, że przez ten czas zdobyłem tak dużo doświadczenia i nowych smaków / pomysłów – że muszę zrobić wersję 2.0 tego przepisu.
O to on – najlepszy lawasz pod słońcem robiony w domu, mięso pachnące letnim grillem na działce + fajne i proste sosy.
Efekt – musisz tego spróbować, bo kebab 2.0 to pozycja obowiązkowa.
BĄBELKOWE LAWASZE W STYLU TENDUR:
- około 2,5 szklanki (380-400 g) mąki 650 lub 750
- 1 szklanka (200-210 ml) wody
- 90 ml oleju (słonecznik, rzepak lub arachidowy, może być też oliwa)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 g drożdży w proszku
Z tej ilości wyjdzie około 4-5 placków, zależnie od wielkości.
Wszystkie składniki dodaj do misy miksera i wyrabiaj na gładko. Możesz to zrobić ręcznie, ale jednak polecam mikserem.
Z ciasta uformuj kulę i pozostaw przykrytą mokrym ręcznikiem na 40-60 min w wyłączonym piekarniku z włączoną lampka (lub w innym ciepłym miejscu).
W temperaturze pokojowej ostatecznie też będzie ok.
Teraz uformuj kule o wielkości, która Cię interesuje. Z mojego doświadczenia wynika, że na 30 cm placek potrzeba kulkę o wielkości zbliżonej do piłki do tenisa. Kule formuj na podobnej zasadzie jak przy bułkach burgerowych – dłoń ustaw w „szpon” i przesuwaj po blacie kolistymi ruchami, a kulka sama się uformuje.
Powstałe kulki pozostaw pod przykryciem na kolejne 15-20 min.
Następnie przy pomocy mąki i wałka uformuj placki.
Bardzo mocno rozgrzej flattop lub patelnię.
Smaż przez około 30-50 sekund z jednej strony – obserwuj bąble i kolor placka. Odwróć i smaż z drugiej strony. Kiedy widzisz, że ciasto nie jest już surowe, zdejmij z ognia i przechowuj np. pomiędzy dwoma talerzami owiniętymi ścięrką, aby się uparowały. Jeśli placki są duże, możesz je przechowywać złożone w trójkąty lub zwijać.
Pro tipy:
- Jeśli ciasto podczas wyrabiania jest zbyt rzadkie i lepkie – stopniowo dodawaj minimalnie więcej mąki.
- Nie przesadź z ilością mąki, bo ciasto wyjdzie zbyt suche.
MIX PRZYPRAW DO KEBABA 2.0 (wystarczy spokojnie na 800-1000g mięsa lub więcej):
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii suszonej
- 1 łyżeczka majeranu tartego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
PRZYGOTOWANIE I PRZYPRAWIANIE MIĘSA:
Stek z antrykotu lub np. rostbefu (lub udka z kurczaka bez kości) włóż do zamrażarki na minimum 4-6 godzin.
Kiedy zamarznie na kamień, wyciągnij i pokrój go w jak najcieńsze paski.
Dodaj trochę oleju oraz miks przypraw – nie przesadź, bo wyjdzie zbyt słone.
Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając.
Po usmażeniu opcjonalnie do naczynia z mięsem dodaj miseczkę z rozżarzonym węglem lub kawałkiem czystego drewna na opał – dodaj odrobinę oleju aby uwolnić dym i przykryj całość.
Dzięki temu uzyskasz zapach mięsa jakby było przygotowywane na grillu.
BEKON Z HOT HONEY:
Boczek w plastrach podpiecz w piekarniku lub usmaż – póki gorące, przełóż do naczynia z miodem i płatkami chili. Wymieszaj.
SOS ANANAS-PAPRYKA + CZERWONY OLEJ:
- 3-4 papryki słodkie + 1 ostra (opcja)
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 50-70 ml soku z ananasa lub mango
- 60-70 ml oleju
- sół i pieprz, opcjonalnie trochę kminu rzymskiego
Papryczki z czosnkiem i cebulą podsmażaj na oleju aż olej zmieni kolor.
Przełóż papryczki do blendera (pozostaw olej na później) i zblenduj z sokiem z ananasa. Dopraw.
SOS ŚMIETANA-PAPRYKA WĘDZONA:
- śmietana kwaśna
- papryka wędzona w proszku lub chipotle
- opcjonalnie 1 ząbek posiekanego czosnku
POZOSTAŁE DODATKI:
- sałata lodowa
- pomidor
- ogórek
- cebula czerwona
- ser np. cheddar lub mozzarella
SKŁADANIE KEBABA:
Placek podgrzej na gorącej powierzchni. Połóż wszystkie dodatki wzdłuż środka placka. Dokładnie zwiń.
Opcjonalnie umocz w czerwonym oleju po papryczkach lub tostuj na sucho (bez tego oleju) z obu stron.