Oto kanapka kubańska znana jako Cuban Sandwich albo Cubano.
Obecnie prędzej zjesz ją w Miami na Florydzie niż na Kubie – niezależnie od tego – jest to jedna z najlepszych kanapek świata.
Dlatego – zróbmy ją dziś razem.
PIECZYWO PAN CUBANO:
Czyli po naszemu – chleb / bułka kubańska. Świetne w formie bagietek jako baza do kanapki Cubano lub w formie bułki burgerowej do Cuban Frity.
Starter:
65 g mąki
120 g wody
2 g drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszaj w szklance, przykryj folią i odstaw na kilka godzin (im dłużej, tym lepiej).
Ciasto:
7 g drożdży instant
9 g cukru
180 g letniej wody
2 łyżki smalcu
9 g soli
500 g mąki
+ starter
Wodę wymieszaj z drożdżami i zostaw na kilka minut. Następnie dodaj do tego pozostałe składniki i wszystko wymieszaj w mikserze lub ugnieć ręcznie, aż będzie tworzyło gładką masę.
Uformuj kulkę i zostaw na 60 minut pod przykryciem (dwiema ścierkami) w ciepłym miejscu (np. w wyłączonym piekarniku z zapalonym podświetleniem).
Po tym czasie wyjmij kulkę, wybij z niej powietrze i następnie uformuj kulki do bułek. Możesz też mocno rolować ciasto, aż wyjdą wałki, z których potem upieczesz bagietki.
Przełoż kulki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj drugą blachą. Płasko dociśnij dłonią każdą kulkę, aby otrzymać kształt bułek do burgera.
Ponownie zostaw na 60 minut w ciepłym miejscu.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni, a na dole wstaw do niego patelnię lub garnek z metalową rączką, z gorącą wodą w środku.
Jeśli masz bułki w kształcie bagietek, to natnij je pośrodku czymś bardzo ostrym.
Piecz przez 10 minut w 200 stopniach, później przez kolejne 10 minut w 175 stopniach.
Po wystygnięciu, przełóż bułki do foliowego worka, aby zrobiły się miękkie.
KANAPKA CUBANO PRZEPIS:
- pieczywo Pan Cubano lub miękka bagietka
- marynata Mojo Marinade (przepis poniżej)
- 1,5 – 2 kg łopatki wieprzowej
- musztarda żółta
- szynka w plastrach (obojętnie jaka, byle dobrej jakości)
- ser typu szwajcarskiego
- pikle
MARYNATA MOJO:
- zest z 2 pomarańczy
- zest z 2 limonek
- sok z 4-5 pomarańczy
- sok z 4 limonek
- garść kolendry
- garść mięty
- ⅓ szklanki oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 mała główka czosnku
- sól i pieprz
Wszystkie składniki zblenduj w blenderze.
Łopatkę wieprzową natnij w kratkę, a z drugiej strony ponakłuwaj punktowo, żeby marynata dobrze dotarła do środka.
Mięso włóż do woreczka strunowego, wlej marynatę i zostaw w lodówce na min. 12 h, a najlepiej na 24 h (będzie bardzo soczyste i aromatyczne).
Po upływie tego czasu, wyjmij mięso z woreczka i piecz – w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni lub w przykrytym gazowym grillu, przez ok. 2,5 – 3,5 h.
Mięso powinno mieć w środku temperaturę około 75 stopni, dlatego warto zaopatrzyć się w termometr do mięsa, aby móc to sprawdzić.
Posmaruj pieczywo masłem i tostuj na flat topie / patelni.
Następnie podsmaż szynkę na niewielkiej ilości tłuszczu i dołóż do tego plasterki upieczonej łopatki wieprzowej.
Bułki posmaruj musztardą, na to połóż podsmażone mięso i szynkę, a następnie ser (2-3 plastry), pikle i górną bułkę.
Posmaruj pieczywo z zewnętrznej strony masłem i tostuj całą kanapkę, dociskając łopatką, a jeśli masz zamykaną planchę do grillowania – to tutaj spisze się idealnie.
Teraz przekrój kanapkę po skosie (tak zazwyczaj podają ją w Miami) i możesz szczerze powiedzieć czy było warto. 🙂