Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem.
Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza.
Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania.
I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli!
Przepis na idealne frytki by Foxx:
W obydwu przypadkach start przepisu jest ten sam: Frytki kroimy i płuczemy.
Frytki technika 1:
- Krok 1 – 10 min gotowania w wodzie z dodatkiem octu (ok 50ml na 2litry)
- Krok 2 – Osuszyć i wystudzić całkowicie
- Krok 3 – 20 sekund smażenia w 190 stopniach
- Krok 4 – Osuszyć i wystudzić całkowicie + min. godzina w zamrażarce
- Krok 5 – 4 minuty smażenia w 185-195 stopniach
Frytki technika 2 (ta, którą polecam najbardziej):
- Krok 1 – 7-8 min smażenia w 150 stopniach
- Krok 2 – Osuszyć i wystudzić całkowicie + min. godzina w zamrażarce (można smażyć bez wcześniejszego mrożenia)
- Krok 3 – 4-5 minut smażenia w 185-195 stopniach
Czosnkowe Aioli:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 20ml soku z cytryny
- kilka ząbków czosnku smażonego powoli w oleju
- sól i pieprz
- pół szklanki oleju wymieszanego z oliwą
- 1/2 łyżeczki cayenne
- trochę świeżej naci pietruszki/koperku (opcjonalnie)