JAK ZROBIĆ IDEALNE FRYTKI?

Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem.

Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza.

Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania.

I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli!

Przepis na idealne frytki by Foxx:

W obydwu przypadkach start przepisu jest ten sam: Frytki kroimy i płuczemy.

Frytki technika 1:

  • Krok 1 – 10 min gotowania w wodzie z dodatkiem octu (ok 50ml na 2litry)
  • Krok 2 – Osuszyć i wystudzić całkowicie
  • Krok 3 – 20 sekund smażenia w 190 stopniach
  • Krok 4 – Osuszyć i wystudzić całkowicie + min. godzina w zamrażarce
  • Krok 5 – 4 minuty smażenia w 185-195 stopniach


Frytki technika 2 (ta, którą polecam najbardziej):

  • Krok 1 – 7-8 min smażenia w 150 stopniach
  • Krok 2 – Osuszyć i wystudzić całkowicie + min. godzina w zamrażarce (można smażyć bez wcześniejszego mrożenia)
  • Krok 3 – 4-5 minut smażenia w 185-195 stopniach

Czosnkowe Aioli:

  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 20ml soku z cytryny
  • kilka ząbków czosnku smażonego powoli w oleju
  • sól i pieprz
  • pół szklanki oleju wymieszanego z oliwą
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • trochę świeżej naci pietruszki/koperku (opcjonalnie)

Zobacz również

CLOTTED CREAM – PRZEPIS Clotted Cream Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane.  Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream.  Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT. Wlej śmietankę …

Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem. Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza. Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania. I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli! Przepis na idealne frytki by Foxx: W obydwu przypadkach …

Pożywne orzechy, delikatny karmel, czyli tym razem krem Snickers z 1997 roku. Ten przepis to powrót do przeszłości, w którym staram się maksymalnie zbliżyć się do oryginalnego smaku. Nostalgicznie i smacznie. KREM SNICKERS Z 1997 ROKU – PRZEPIS KARMEL: SPOSÓB 1: Dodaj cukier do garnka z grubym dnem i podgrzewając mieszaj, stopniowo z grudek zrobi …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.