IDEALNY SOS SEROWY JAK Z KINA – NACHO 101

Czy wiedziałeś, że w sosie serowym w Twoim ulubionym kinie jest prawdopodobnie 3% sera cheddar?

Niezależnie od tego czy jest to w 100% prawda, skład sosów serowych dostępnych komercyjnie jest długi – a nie musi – dlatego zróbmy świetny sos nacho w domu, bez zbędnych dodatków.

Poniżej znajdziesz dwa warianty sosu – taki, który będzie płynny nawet po wystygnięciu (ale mniej serowy) oraz bardziej intensywny – ale zdecydowanie do jedzenia kiedy jest jeszcze ciepły.

SOS DELIKATNIEJSZY, MNIEJ SEROWY (KTÓRY NIE ZASTYGNIE CAŁKOWICIE PO WYSTYGNIĘCIU):

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
  • 40 ml wody
  • 140 g cheddaru
  • 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
  • 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
  • 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
  • mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)

SOS BARDZIEJ SEROWY (RACZEJ DO JEDZENIA NA CIEPŁO):

  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
  • 40 ml wody
  • 220-230 g cheddaru
  • 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
  • 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
  • 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
  • mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)

DOMOWY CYTRYNIAN SODU:

Raczej polecam kupić gotowy na Allegro – bo nie jest drogi, a wystarczy Ci co najmniej na kilka miesięcy, ale jakbyś chciał robić sam:

  • 125 g wody
  • 100 g sody oczyszczonej
  • 75 g kwasku cytrynowego

Wszystkie składniki wymieszaj w garnku. Na początku będzie się pieniło przez kilka minut. Powoli redukuj mieszankę na małym ogniu, aż większość wody wyparuje. Wtedy pozostaje zeskrobać gotowy proszek z dna. Jeżeli proszek zastygł “na kamień”, dodaj odrobinę wody, powinno pomóc wyciągnąć zawartość z garnka.

Zobacz również

Hot and Iced Tea – czyli herbata, która jest jednocześnie gorąca i mrożona. Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala The Fat Duck Coocbook. Do przygotowania tej herbaty musimy stworzyć 2 mikstury – jedną zimną, drugą gorącą. Zacznij od przygotowania na zimno około 2 litrów czarnej herbaty. Jeśli używasz liściastej, mocz ją w zimnej wodzie przez …

IKEA stała się słynna nie tylko poprzez meble – ich klopsiki to hit sprzedażowy. Postanowiłem przetestować ich przepis oraz zrobić je w wersji nieco ulepszonej. Oryginalny przepis znajdziesz tu: https://www.ikea.com/jp/en/files/pdf/f5/6d/f56d3e15/jp_hg_ikea_menu_sheet-en.pdf ULEPSZONE KLOPSIKI IKEA PO MOJEMU: KLOPISKI: Do miski ciepła woda oraz bułka lub chleb, rozgnieć i dodaj pozostałe składniki, dokładnie mieszając. Uformuj kule. Usmaż na …

Czy wiedziałeś, że w sosie serowym w Twoim ulubionym kinie jest prawdopodobnie 3% sera cheddar? Niezależnie od tego czy jest to w 100% prawda, skład sosów serowych dostępnych komercyjnie jest długi – a nie musi – dlatego zróbmy świetny sos nacho w domu, bez zbędnych dodatków. Poniżej znajdziesz dwa warianty sosu – taki, który będzie …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.