Czy wiedziałeś, że w sosie serowym w Twoim ulubionym kinie jest prawdopodobnie 3% sera cheddar?
Niezależnie od tego czy jest to w 100% prawda, skład sosów serowych dostępnych komercyjnie jest długi – a nie musi – dlatego zróbmy świetny sos nacho w domu, bez zbędnych dodatków.
Poniżej znajdziesz dwa warianty sosu – taki, który będzie płynny nawet po wystygnięciu (ale mniej serowy) oraz bardziej intensywny – ale zdecydowanie do jedzenia kiedy jest jeszcze ciepły.
SOS DELIKATNIEJSZY, MNIEJ SEROWY (KTÓRY NIE ZASTYGNIE CAŁKOWICIE PO WYSTYGNIĘCIU):
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
- 40 ml wody
- 140 g cheddaru
- 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
- 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
- 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
- mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)
SOS BARDZIEJ SEROWY (RACZEJ DO JEDZENIA NA CIEPŁO):
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 7,5%
- 40 ml wody
- 220-230 g cheddaru
- 3,5 – 4 g cytrynianu sodu (ilość w tym zakresie jest optymalna) – mniej więcej 1 łyżeczka
- 0,5 g kwasku cytrynowego (dla referencji łyżeczka ma około 3,8-4 g) co daje 1/8 łyżeczki
- 20 ml wody z jalapeno ze słoika (może częściowo zastąpić ew. brak kwasku cytrynowego)
- mniej więcej 1/3 łyżeczki cayenne (cayenne zależnie od producenta jest innej ostrości dlatego tutaj sugeruję testować)
DOMOWY CYTRYNIAN SODU:
Raczej polecam kupić gotowy na Allegro – bo nie jest drogi, a wystarczy Ci co najmniej na kilka miesięcy, ale jakbyś chciał robić sam:
- 125 g wody
- 100 g sody oczyszczonej
- 75 g kwasku cytrynowego
Wszystkie składniki wymieszaj w garnku. Na początku będzie się pieniło przez kilka minut. Powoli redukuj mieszankę na małym ogniu, aż większość wody wyparuje. Wtedy pozostaje zeskrobać gotowy proszek z dna. Jeżeli proszek zastygł “na kamień”, dodaj odrobinę wody, powinno pomóc wyciągnąć zawartość z garnka.