Hot and Iced Tea – czyli herbata, która jest jednocześnie gorąca i mrożona.
Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala The Fat Duck Coocbook.
Do przygotowania tej herbaty musimy stworzyć 2 mikstury – jedną zimną, drugą gorącą.
Zacznij od przygotowania na zimno około 2 litrów czarnej herbaty.
Jeśli używasz liściastej, mocz ją w zimnej wodzie przez około 60 minut.
Jeżeli używasz herbaty w saszetkach – wystarczy około 15 minut moczenia.
Mikstura 1A (HOT):
- 860 g gotowej czarnej herbaty
- 80 g cukru
- 0.6 g gumy gellan F
- 0.6 g cytrynianu sodu
Mikstura 1B (HOT):
- 0.25 g chlorku wapnia
- 1 g kwasku jabłkowego
- 5 g gotowej czarnej herbaty
Mikstura 2A (COLD):
- 860 g gotowej czarnej herbaty
- 80 g cukru
- 0.6 g gumy gellan F
- 0.6 g cytrynianu sodu
Mikstura 2B (COLD):
- 0.25 g chlorku wapnia
- 3.5 g kwasku jabłkowego
- 5 g gotowej czarnej herbaty
Do obydwu mikstur na tym etapie kroki są takie same:
- Zblenduj gellan F z cukrem i cytrynianem.
- Dodaj te składniki do garnka z herbatą i powoli podgrzewaj.
- Gdy zacznie się prawie gotować, dodaj miksturę chlorku wapnia z kwaskiem jabłkowym i 5 g herbaty
- Podgrzewaj kilka minut mieszając.
- Przelej do naczynia, przykryj (lub zatkaj) i wstaw do lodówki na 24h.
Po 24 godzinach obie mikstury są gotowe.
Na tym etapie trzeba je przepuścić przez sitko, bo będą lekko żelowate.
Teraz podgrzewaj miksturę ciepłą najlepiej w butelce typu squeeze w wodzie o temp około 72stopni – aż uzyskasz temperaturę herbaty w okolicach 65 stopni Celsjusza.
Zimną miksturę wstaw do wody z lodem i solą – i to do lodówki – im ta mikstura będzie bliżej 0 stopni tym lepiej.
Ostatnim krokiem jest wlanie obu mikstur jednocześnie do naczynia najlepiej z podwójnymi ściankami (żeby nie było czuć pod palcami dłoni różnicy temperatur).
Potrzebny jest przedzialek na czas nalewania – polecam po prostu wyciąć kawałek kartonu i owinąć go folią spożywczą.