HOT AND ICED TEA – Foxx Gotuje


Hot and Iced Tea – czyli herbata, która jest jednocześnie gorąca i mrożona.

Przepis pochodzi z książki Hestona Blumenthala The Fat Duck Coocbook.

Do przygotowania tej herbaty musimy stworzyć 2 mikstury – jedną zimną, drugą gorącą.

Zacznij od przygotowania na zimno około 2 litrów czarnej herbaty.

Jeśli używasz liściastej, mocz ją w zimnej wodzie przez około 60 minut.

Jeżeli używasz herbaty w saszetkach – wystarczy około 15 minut moczenia.

Mikstura 1A (HOT):

  • 860 g gotowej czarnej herbaty
  • 80 g cukru
  • 0.6 g gumy gellan F
  • 0.6 g cytrynianu sodu

Mikstura 1B (HOT):

  • 0.25 g chlorku wapnia
  • 1 g kwasku jabłkowego
  • 5 g gotowej czarnej herbaty

Mikstura 2A (COLD):

  • 860 g gotowej czarnej herbaty
  • 80 g cukru
  • 0.6 g gumy gellan F
  • 0.6 g cytrynianu sodu

Mikstura 2B (COLD):

  • 0.25 g chlorku wapnia
  • 3.5 g kwasku jabłkowego
  • 5 g gotowej czarnej herbaty

Do obydwu mikstur na tym etapie kroki są takie same:

  1. Zblenduj gellan F z cukrem i cytrynianem.
  2. Dodaj te składniki do garnka z herbatą i powoli podgrzewaj.
  3. Gdy zacznie się prawie gotować, dodaj miksturę chlorku wapnia z kwaskiem jabłkowym i 5 g herbaty
  4. Podgrzewaj kilka minut mieszając.
  5. Przelej do naczynia, przykryj (lub zatkaj) i wstaw do lodówki na 24h.

Po 24 godzinach obie mikstury są gotowe.

Na tym etapie trzeba je przepuścić przez sitko, bo będą lekko żelowate.

Teraz podgrzewaj miksturę ciepłą najlepiej w butelce typu squeeze w wodzie o temp około 72stopni – aż uzyskasz temperaturę herbaty w okolicach 65 stopni Celsjusza.

Zimną miksturę wstaw do wody z lodem i solą – i to do lodówki – im ta mikstura będzie bliżej 0 stopni tym lepiej.

Ostatnim krokiem jest wlanie obu mikstur jednocześnie do naczynia najlepiej z podwójnymi ściankami (żeby nie było czuć pod palcami dłoni różnicy temperatur).

Potrzebny jest przedzialek na czas nalewania – polecam po prostu wyciąć kawałek kartonu i owinąć go folią spożywczą.

Zobacz również

Czy wiesz, że Spaghetti Bolognese to tak naprawdę Ragu Bolognese i rzadko robi się je z makaronem spaghetti? I właśnie dlatego, będąc we Włoszech raczej nie znajdziesz w menu pozycji o nazwie Spaghetti Bolognese, a Ragu Bolognese już taka. Jakie to ma znaczenie? Moim zdaniem żadne, bo to tylko nazwa – ALE – robiąc je …

Niezależnie czy jesteś nad jeziorem, czy jest to polskie morze – w tych miejscach zawsze znajdziesz smażoną rybę. Są to miejsca, gdzie łatwo się rozczarować i przepłacić (choć to moim zdaniem nie jest najważniejsze podczas wyjazdów wakacyjnych) i wtedy pojawia się myśl – a gdyby tak zrobić to w domu, łatwo i… lepiej? Poniższy przepis …

Kuchnia meksykańska oraz tex-mex wymaga zazwyczaj tamtejszych papryczek, oraz innych dodatków – jednak przy odrobinie kreatywności dasz radę zrobić je w warunkach polskich 🙂 W Meksyku używa się wieprzowiny, wołowiny i oraz drobiu. Wybór należy do Ciebie :). Ja polecam udka z kurczaka bez kości (kupisz w dużych marketach), ponieważ takie mięso od razu jest …

Updating
  • Brak produktów w koszyku.