Przepis na panierkę w stylu KFC to wynik kilkunastu miesięcy prób i błędów, które przeprowadziłem, abyś mógł cieszyć się chrupiącymi stripsami we własnej kuchni. Co najlepsze, wszystkie składniki powinieneś z łatwością znaleźć w najbliższym sklepie.
Z panierką możesz też łatwo przygotować soczyste bites czy wings – różnicę stanowią jedynie czas i temperatura smażenia, które zaznaczyłem w przepisie.
Smak panierki, z charakterystycznym pikantnym twistem, sprawia, że jest praktycznie nie do odróżnienia od oryginału, a domowa wersja pozwala dowolnie regulować intensywność przypraw. Zobacz niżej przepis krok po kroku.
Przepis na strips w stylu Hot and Spicy KFC
A – Solanka:
- 1/2 łyżeczki (około 3 g) soli
- 1 łyżeczka (około 5,5 g) msg [glutaminian sodu]
- 5 łyżeczek (około 22 g) cukru
- 2 szklanki (około 440 ml) wody
B – Marynata:
- 6 łyżeczek (około 20 g) cayenne
- 5 łyżeczek (około 33 g) soli
- 3 łyżeczki (około 17 g) msg
- 1 łyżeczka (około 3 g) papryki słodkiej
- 2/3 łyżeczki (około 0,8 g) czosnku w proszku
- niecałe 2 szklanki (około 400 ml) wody
- 4-5 kropel ekstraktu z ostrej papryki (1.3 mln SHU) lub 1/3 łyżeczki Mad Doga (ed. kolekcjonerska – 600-650 000 SHU)
C – Panierka:
- 600 g mąki typ 450
- 10,8 g proszku do pieczenia
- 3 g cukru pudru
Czasy i temperatury smażenia:
- Strips – 170 stopni – około 3-4 min (w zależności od liczby)
- Bites – 170 stopni – około 3 min
- Wings – 170 stopni – około 7-8 min (w zależności od liczby)
- Udko Grander – 170 stopni – około 7 min
Przepis na stripsy KFC z panierką krok po kroku:
- Krok 1. Pokrój pierś z kurczaka w niewielkie, podłużne kawałki.
- Krok 2. Przygotuj solankę dodając do miski sól, cukier, msg oraz wodę. Dokładnie wymieszaj aby się rozpuściło.
- Krok 3. Umieść kurczaka w solance i pozostaw w lodówce na 90-120 minut.
- Krok 4. Przygotuj czerwoną marynatę dodając do miski sól, msg, cayenne, paprykę słodką, czosnek w proszku oraz odpowiednią ilość ekstraktu z ostrej papryki lub odpowiednią ilość ostrego sosu typu Mad Dog. Ostatni składnik to element niezbędny do uzyskania odpowiedniej pikantności stripsów, jednak nawet pomijając ten krok, wychodzą świetne, jedynie mniej pikantne.
- Krok 5. Umieść kurczaka w czerwonej marynacie i pozostaw na 40-45 minut.
- Krok 6. Przygotuj suchą panierkę w dużej misce, dodając mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dokładnie wymieszaj przy pomocy miotełki.
- Krok 7. Wyjmij kurczaka z czerwonej marynaty i ostrożnie wrzuć do suchej panierki. Obtaczaj kilkukrotnie, aby dokładnie pokryć wszystkie części stripsów.
- Krok 8. Przełóż kurczaka do sitka i zanurz całkowicie w dużym pojemniku z zimną wodą.
- Krok 9. Przełóż kurczaka z powrotem do miski z suchą panierką. Obtaczaj kilkukrotnie, aby dokładnie pokryć wszystkie części stripsów.
- Krok 10. Delikatnie strzep nadmiar mąki i przełóż stripsy na kratkę, talerz lub tackę.
- Krok 11. Smaż przez 3, maksymalnie 4 minuty w 170 stopniach, przy maksymalnie 6 sztukach oraz przez 4 minuty przy ilościach większych.
- Krok 12. Przełóż stripsy na kratkę, aby ociekły z tłuszczu i lekko wystygły.
UWAGA:
Opcja alternatywna to samo moczenie w czerwonej marynacie przez 12h, bez solanki, choć moim zdaniem wychodzi wtedy zbyt słone.
I gotowe – stripsy (lub bites/wings) z panierką KFC masz bez wychodzenia z domu!