MAC 'N’ CHEESE Z FRYTKAMI I HASHVILLE HOT CHICKEN:
- frytki (przepis poniżej)
- mac 'n’ cheese (przepis poniżej)
- Nashville hot chicken – dokładny przepis tutaj: https://adifoxx.pl/buffalo-chicken-burger-vs-nashville-hot-chicken-burger/
- sos burgerowy (przepis poniżej)
FRYTKI:
Ziemniaki – odmiana do frytek (Fontaine, Russet, Innovator, Ludmilla) – pokrój na swoją ulubioną grubość i mocz w zimnej wodzie, po czym wypłucz i odsącz.
Poniżej przygotowałem moje optymalne wartości temperatur oleju oraz czasu smażenia w poszczególnych etapach, w zależności od grubości frytek. Pomiędzy smażeniami frytki powinny wystygnąć całkowicie – warto je wręcz schłodzić.
Czas smażenia w zależności od grubości frytek:
- Frytki cienkie (jak z Maka):
- 1 etap smażenia – 150 stopni – 3:00 – 3:30 min
- 2 etap smażenia – 175 stopni – max 3:00 min
- Frytki klasyczne
- 1 etap smażenia – 150 stopni – 6:00 – 7:00 min
- 2 etap smażenia – 180 – 185 stopni – 4:00 – 5:00 min
- Frytki belgijskie
- 1 etap smażenia – 150 stopni – 7:00 min
- 2 etap smażenia – 185 stopni – 5:00 – 6:00 min
MIX PRZYPRAW CAJUN DO FRYTEK (ALE SPOKOJNIE MOŻNA GO ZASTĄPIĆ MIKSEM PRZYPRAW DO NASHVILLE HOT CHICKEN):
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- opcjonalnie odrobina oregano/tymianku
KLASYCZNE MAC 'N’ CHEESE:
- 300-350 g makaronu kolanka
- 120 ml śmietanki 30%
- 120 ml mleka
- sól i pieprz
- kilka kropel sosu Worcester (opcjonalnie)
- ½ – 1 łyżeczka cayenne
- 1 łyżeczka musztardy dijon lub w proszku
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 g tartego sera cheddar
- 100 g sera topionego (najlepiej cheddar)
- ⅓ szklanki bułki tartej (najlepiej grubej np. Panko) i / lub pokruszonych chipsów cebulowych/maślanych
Zacznij od ugotowania makaronu, ma być al dente.
Do drugiego garnka dodaj masło oraz mąkę. Podsmażaj przez chwilę, aby pozbyć się posmaku mąki z zasmażki. Dodaj śmietankę, mleko, dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj sos worcester, cayenne oraz musztardę Dijon.
Nastaw piekarnik na 180-190 stopni, najlepiej z opcją grzałki z góry (broiler/grill)
Kiedy sos zacznie lekko gęstnieć, zmniejsz ogień na minimum i dodaj sery.
Po roztopieniu całości sos powinien być stosunkowo rzadki i kremowy – jeśli wyjdzie zbyt gęsty, po zapiekaniu w piekarniku będzie zbyt twardy i suchy.
Do formy żaroodpornej wrzuć ugotowany makaron i dodaj sos. Dokładnie wymieszaj. Makaron powinien być dobrze pokryty sosem, dlatego lepiej dać za dużo sosu i za mało makaronu, niż odwrotnie.
Górę posyp samą bułką tartą albo chipsami (polecam maślane) pokruszonymi i wymieszanymi z bułką tartą. Zapiekaj przez około 20-30 minut, do uzyskania odpowiedniego zarumienienia u góry.
SOS BURGEROWY:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka srirachy
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
PRZEPIS NR 2 – CZYLI DOWALONE CHOPPED CHEESE BAZUJE NA CZĘŚCI SOSÓW I PRZYPRAW Z PIERWSZEGO PRZEPISU, A RESZTA JEST DO PROSTEGO POWTÓRZENIA WIZUALNIE STĄD BRAK ROZPISANEGO PRZEPISU :).