Słynny kebab berliński, czyli Gemuse Kebab z niewielkiej budki o nazwie Mustafa, to punkt obowiązkowy na liście każdego miłośnika kebabów. Nie miałem jeszcze okazji przetestować osobiście, ale mój research to test polskiego odpowiednika, godziny spędzone na niemieckich forach i polskim YouTube’ie oraz opinie osób, które jadły Gemuse Kebab w Berlinie.
Efekt? Idealne połączenie doprawionych warzyw, świeżych ziół i chrupiącej pity, a do tego sosy, które wciągają od pierwszego kęsa.
PRZEPIS – Gemuse Kebab:
ETAP 1 (pieczenie kurczaka i papryk):
Przygotowanie mięsa (proporcje w zależności, jak mocno chcesz doprawić)
- 600-700 g udek bez kości pokrojonych w małe kawałki
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1-2 łyżeczki oregano
- 1-2 łyżeczki tymianku
- 1-2 łyżeczki bazylii
- 1,5-2 łyżeczki soli
Przygotowanie warzyw:
- papryka pokrojona w piórka
- papryka ostra pozbawiona pestek
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- opcjonalnie odrobina oliwy
Opcja pieczenie:
Piekarnik na 200-220 stopni z funkcją broiler / grill (górna grzałka). Blachę z kurczakiem i paprykami ustaw na 2 półkę od góry. Piecz przez około 20 minut.
Opcja smażenie:
Rozgrzej flattop lub patelnię i smaż przez kilka minut na dużym ogniu
ETAP 2 (przygotowanie sosów):
Prosty sos czosnkowy:
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżka majonezu
- sól do smaku
Prosty sos ziołowy:
- 1 łyżka oliwy
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 6-7 listków mięty
- 1-2 łyżeczki cukru (próbuj)
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- odrobina siekanego koperku (próbuj)
- sól do smaku
Prosty sos jalapeno:
- 2-4 sztuki świeżych jalapeno lub innych zielonych ostrych
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki oliwy
- sól do smaku
- opcjonalnie trochę soku z cytryny/limonki
Podsmaż, dodaj sok i zblenduj.
Prosty sos habanero ananas:
- 2-3 sztuki świeżych ostrych papryczek
- 1 papryczka habanero
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki oliwy
- sól do smaku
- 60-80 ml soku z ananasa (tłoczonego)
- opcjonalnie trochę soku z cytryny/limonki
Podsmaż, dodaj soki i zblenduj.
ETAP 3 (deep fry lub podsmażanie)
- Ziemniak w plastry i do zimnej wody
- Cukinia w plastry i posolić
- Marchewka w plastry
Miks przypraw:
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka cayenne
- 1 łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki msg [glutaminian sodu] (opcja)
Warzywa smażysz w 2cm oleju nagrzanego do 180 stopni (partiami, aby nie chłodzić oleju) przez ok 4 minuty. Lub obsmażasz je na małej ilości oleju na patelni z obu stron.
ETAP 4 (świeże warzywa i ser):
- cebula czerwona
- ogórek
- kapusta czerwona
- pomidor
- trochę soku z cytryny
- szczypta sumaku
- oddzielnie sałata
Składanie: Bułkę lub pitę przekrój i tostuj tylko po zewnętrznej, aby zrobiła się miękka. Dodaj wybrane sosy, mięso z paprykami, smażone oraz świeże warzywa. Całość posyp tartą fetą lub innym serem w stylu bałkańskim oraz polej sporą ilością soku z cytryny.