Kurtosz kołacz niewątpliwie podbił polskie parkingi pod marketami – swoim zapachem przyciąga już daleka.
Zatem – zróbmy go w domu, bo jest mega prosty w przygotowaniu.
CIASTO:
- 500 g mąki
- 9 g drożdży w proszku
- 65 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 200 ml mleka
- 3 g soli
- 1 jajko
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki wymieszaj, na koniec dodając jajko oraz masło.
Gdy ciasto będzie gładkie, uformuj kulę i pozostaw przykryte w temperaturze pokojowej lub w piekarniku z włączoną żarówką.
Po godzinie rozwałkuj ciasto do ok 8-10mm grubości.
Nawijaj w paskach np. na grube butelki szklane.
Posmaruj roztopionym masłem.
Posyp cynamonem wymieszanym z cukrem albo np. kruszonymi orzechami.
Wypiek 180-185 stopni – 18-20 minut.
OPCJONALNY KREM:
- 200 ml śmietanki 30%
- 80-100 g cukru (może być mniej)
- 1 żółtko
- 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- 3-4 duże łyżki mascarpone
Ubijaj, po kolei dodając składniki.