KUBAŃSKO-MEKSYKAŃSKIE CHIMI BURRITO – Czy to najlepsze burrito ever?

Chimi Burrito to ultra smakowite połączenie jednocześnie kuchni kubańskiej oraz meksykańskiej, ale także burrito oraz chimichangi.

Zapewniam, że czegoś takiego nie miałeś jeszcze okazji spróbować – i to danie warte jest każdej minuty spędzonej w kuchni.

Chimi burrito składa się z mięsa w stylu vaca frita, żółtego ryżu, smażonego plantana, a całość zawinięta jest w placek pszenny.

VACA FRITA:

  • 800-900 g wołowiny, np. bawety lub karkówki
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 5-6 liści laurowych
  • 2 łyżki soli
  • 1 duża zielona papryka pokrojona w kostkę

Do dużego garnka wlej wodę oraz dodaj po kolei wszystkie składniki. Gotuj przez około 2-3h na wolnym ogniu pod przykryciem. Wyciągnij mięso i poszarp je przy pomocy widelca lub dłoni.

Teraz przygotuj marynatę Mojo.

MARYNATA MOJO:

  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z 2 limonek
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 3-4 ząbki czosnku posiekane drobno
  • sól do smaku

Wszystkie składniki dodaj do mięsa, przykryj i przygotuj pozostałe składniki, a gdy będą gotowe, usmaż vaca frita na dużym ogniu. .

Smażony plantan:

  • 2 dojrzałe plantany – warto kupić na tydzień przed robieniem tego dania – musi mieć czas aby dojrzał
  • olej
  • opcjonalna odrobina cukru by pomóc w karmelizacji (jeśli plantan nie jest idealnie dojrzały

Obranego i pokrojonego w paski plantana smaż na patelni przez kilka minut z obu stron.

ŻÓŁTY MEKSYKAŃSKI RYŻ:

  • szklanka ryżu
  • co najmniej 2,5 szklanki wody lub bulionu wołowego lub drobiowego
  • odrobina posiekanej drobno cebuli oraz czosnku
  • odrobina posiekanego jalapeno
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól lub/i bulion wołowy/drobiowy (jeśli wlewasz samą wodę a nie bulion)
  • 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wszystkie składniki do garnka i gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania to czas gotowania ryżu z opakowania.

ZIELONY SOS Z AWOKADO:

  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki smietany
  • 1 awokado
  • 1 jalapeno (opcja) lub parę plasterków ze słoika
  • odrobina cebuli i czosnku
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • garstka liści kolendry

Zblenduj całość.

CHIMI BURRITO SKŁADA SIĘ Z:

  • podgrzana pszenna tortilla
  • vaca frita
  • smażony plantan
  • żółty ryż
  • tarty cheddar wymieszany np. z tartą mozzarellą

Po zwinięciu ostrożnie włóż je do głębokiego oleju na 20 sekund, trzymając dwoma łopatkami aby się nie rozpadło. Opcjonalnie polecam posmarować placki olejem i podpiec w piekarniku – mniej zachodu niż przy wspomnianym „flash deep fry” :).

Zobacz również

Oto kanapka kubańska znana jako Cuban Sandwich albo Cubano. Obecnie prędzej zjesz ją w Miami na Florydzie niż na Kubie – niezależnie od tego – jest to jedna z najlepszych kanapek świata. Dlatego – zróbmy ją dziś razem. PIECZYWO PAN CUBANO: Czyli po naszemu – chleb / bułka kubańska. Świetne w formie bagietek jako baza …

Wyobraź sobie pizzę, którą zrobi każdy – nawet najbardziej początkujący. Bez miksera, trudnych narzędzi – mając np. tylko piekarnik i patelnię stalową lub żeliwną. Jest to nie tylko wykonalne, ale i bardzo smaczne – dlatego zapraszam dziś szczególnie tych, którzy do tej pory odkładali swoje pierwsze podejście do zrobienia domowego placka. Poniżej znajdziesz ciasto na …

Wyobraź sobie spaghetti z cynamonem, czekoladą, serem cheddar – i to wszystko jedzone nożem i widelcem niczym kotlet schabowy. Przed Tobą – Cincinnati Chili – klasyk z Ohio, który zaskakuje nietypowym, aczkolwiek bardzo ciekawym połączeniem smaków. SOS DO CINCINNATI CHILI: DODATKI: Do dużego garnka wlej wodę, podgrzewaj i dodaj wołowinę. W oddzielnej patelni podsmaż pomidory …

Updating
  • Brak produktów w koszyku.