(SZCZEGÓŁOWE PRZEPISY NA SKŁADNIKI PONIŻEJ):
BUFFALO CHICKEN BURGER:
- dolna bułka
- mayo
- sałata
- pomidor
- Buffalo chicken w sosie
- sos blue cheese
- górna bułka
NASHVILLE HOT CHICKEN BURGER:
- dolna bułka
- posiekana sałata z ranch dressingiem
- pikle
- Nashville hot chicken
- american cheese (topiony cheddar)
- ranch dressing
- górna bułka
JAPOŃSKIE BUŁKI MLECZNE by Foxx:
Thangzong (starter):
- 43 g mleka 3,2 lub 3,8%
- 43 g wody
- 14 g mąki 650 lub 750
Podgrzewaj na wolnym ogniu aż składniki stworzą gęstą, kremową masę. Odstaw i wystudź.
PRZEPIS NA CIASTO DO BUŁEK:
- cały starter thangzong
- 330 g mąki 650 lub 750
- 14 g mleka w proszku odtłuszczonego
- 6 g soli
- 50 g cukru
- 9,5 drożdży w proszku
- 110 g mleka 3,2% lub 3,8%
- 1 jajko
- 55-60 g miękkiego masła
Do szklanki z mlekiem w temperaturze pokojowej dosyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Jeśli się zaczynają delikatnie pienić po chwili, oznacza to, że pracują. Do misy miksera dodawaj składniki w kolejności z listy powyżej, cały czas wyrabiając. Wyrabiaj na gładko. Jeśli ciasto się leje, wyciągnij je delikatnie zwilżonymi dłońmi i spróbuj uformować kulę ręcznie.
Włóż do misy na 60-90 min, przykryj dokładnie i pozostaw do wyrośnięcia, np. w piekarniku z włączoną żarówką.
Wyciągnij ciasto, uformuj kule po 80-90 g (powinno wyjść około 8) i ułóż na papierze do pieczenia, na blasze. Przykryj drugą blachą lub delikatnie wilgotnym ręcznikiem i pozostaw na kolejne 60 minut.
Posmaruj górę mieszanką żółtka z mlekiem lub śmietanką i wypiekaj w 180 stopniach przez 25-27 minut.
PANIERKA (DO OBYDWU WERSJI KANAPEK):
Miska 1:
- 1 szklanka maślanki
- 1 białko jajka
- 1 shot (ok 30 ml) wódki
- opcjonalny ostry sos – w zależności od stopnia ostrości, od kilku kropel do kilku łyżeczek – w przypadku stylu Buffalo polecam Franks / Tabasco / Louisiana
Miska 2:
- 1 szklanka (około 150 g) mąki
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Udka bez kości umocz w maślance i najlepiej pozostaw na 2-3h – choć można przechodzić od razu do kolejnego kroku i też wyjdzie mega.
Następnie przełóż kurczaka do mieszanki z miski nr 2 i obtaczaj dokładnie, strzepując nadmiar mąki.
Smaż w 180 stopniach przez koło 6 minut, w głębokim oleju. Po usmażeniu obtocz kurczaka w sosie Buffallo lub Nashville.
SOS / DIP BLUE CHEESE:
- 100 g blue cheese
- 1 łyżeczka musztardy
- 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu
- 1-2 łyżeczki majonezu
- czosnek w proszku
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka sosu worcestershire (opcjonalnie)
Posiekany na drobno ser typu blue cheese wrzuć do miseczki, dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Do tego przepisu możesz nie dodawać soli, ze względu na słony smak sera, ale co kto lubi.;)
SOS DO BUFFALO CHICKEN:
- masło
- ostry sos (Franks / Tabasco / Louisiana)
Proporcje w zależności od tego jak ostry / łagodny sos chcesz uzyskać. Im więcej masła – tym łagodniejszy, im więcej sosu – tym ostrzejszy. Podgrzej delikatnie w garnku, a następnie obtocz w sosie usmażonego kurczaka.
SOS DO NASHVILLE CHICKEN:
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki cayenne
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku (opcja)
- 3/4 łyżeczki soli (lub mniej)
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- kilka łyżek oleju ze smażenia (gorącego)
Suche składniki wymieszaj (opcjonanie odsyp połowę do oddzielnej miseczki). Dodaj gorący olej i wymieszaj. Po usmażeniu kurczaka, wymieszaj go z sosem – opcjonalnie na koniec posypując mieszanką przypraw (polecam).
RANCH DRESSING:
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki maślanki
- 3 łyżki kwaśna śmietana
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- zest z cytryny
Szczypiorek, pietruszkę i koperek drobno posiekaj i wrzuć do miski. Następnie w równych proporcjach dodaj majonez, maślankę i kwaśną śmietanę. Jeśli chcesz, by sos był nieco gęstszy, ale zachował swój “świeży” charakter, możesz dodać więcej śmietany. Na koniec zetrzyj zest z cytryny i wyciśnij trochę soku. Zamieszaj. Opcjonalnie dla wzmocnienia smaku – szczypta soli.
PROTIPY:
- pomidora warto pokroić w plastry i lekko posolić na desce – wydobędzie więcej smaku
- sałatę warto skropić sokiem z cytryny oraz dodać tarty zest (żółta część skóry)