Netflix and chill? Z pizzą od Ann Kim to doświadczenie, które nabiera nowego znaczenia.
Ann, znana z udziału w show Chef’s Table oraz jako właścicielka kilku restauracji, wie, jak stworzyć danie, które zostaje w pamięci na długo. Jej flagowa propozycja, Pizza Korean BBQ, to coś więcej niż tylko pizza — to kulinarne połączenie neapolitańskiego ciasta z bogactwem koreańskich smaków.
Klasyczne ciasto, miękkie i lekko chrupiące, z mieszanką aromatycznego mięsa, koreańskich przypraw i dodatków to coś, co sprawia, że tradycyjne smaki przestają wystarczać.
Niżej znajdziesz przepis krok po kroku, jak zrobić pizzę Korean BBQ we własnej kuchni!
Starter:
- 39 g zimnej wody
- 0,14 g suszonych drożdży
- 55 g mąki typ 00
Starter to taki dopalacz smaku ciasta, ale możesz ten krok pominąć.
Ciasto:
- 70 g letniej wody (max 30 stopni)
- 2,2 g suszonych drożdży
- 453 g mąki typ 00 (polecam Caputo Nuvola)
- 210 g lodowatej wody
- 90 g startera (opcjonalnie)
- 10 g soli
- 5 g oliwy z oliwek
Marynata Korean BBQ:
- 50 ml sosu sojowego (ok. 3 łyżek)
- 50 g cukru brązowego (ok 4 łyżek)
- 40 g pasty gochujang (ok. niecałe 2 łyżki)
- 2 ząbki czosnku (około 7-8 g)
- 45 ml octu ryżowego (ok 2-3 łyżek)
- 8-9 g oleju sezamowego (ok. 1 łyżki)
- około 100 g tartej gruszki Nashi lub zwykłej gruszki pół na pół z jabłkiem
Wystarczy na około 200 – 250 g mięsa. Wymieszaj, pozostaw przykryte na 12-24h w lodówce. Podpiecz przez kilka, kilkanaście minut w temp 180-250 stopni, aby mięso nie było surowe.
Sos Soy-Chili Vinaigrette:
- 45-60 g pasty gochujang – (ok. 2 – 2,5 łyżki)
- 15 g cukru – (ok. 1 łyżki)
- 35 g octu ryżowego – (ok. 2 łyżek)
- 25 g sosu sojowego (ok. 2 łyżek)
- 15 g oliwy (ok. 1 łyżki)
- 15 g oleju sezamowego (ok. 1 łyżki)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki sezamu
Zacznij od przygotowania startera.
- Do dużej szklanki / pojemnika wlej 39 g wody, dodaj 0,14 g suszonych drożdży.
- Pomieszaj i obserwuj, czy drożdże pracują. Gdy zaczną pracować dodaj 55 g mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw na 12-18 godzin.
JEŚLI NIE UŻYWASZ STARTERA – ZACZNIJ PRZEPIS Z TEGO MIEJSCA:
- Po tym czasie pora na wyrabianie ciasta. By wyszło jak najlepsze, temperatura w pomieszczeniu nie powinna przekraczać 19-20 stopni.
- Do szklanki wsyp drożdże i wymieszaj z 70 g letniej wody. Pomieszaj i sprawdź czy pracują.
- Do misy miksera wsyp mąkę i włącz funkcję mieszania (specjalnym hakiem do wyrabiania ciasta).
- Dodaj mieszankę wody i drożdży, słód (jeśli używasz), lodowatą wodę, cały starter, sól i oliwę.
- Wyrabiaj w mikserze do momentu, aż ciasto będzie gładkie.
- Przełóż ciasto do pojemnika lub dużej miski. Pozostaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 20 minut.
- Po tym czasie, podziel ciasto na 3 równe kawałki. Dłońmi uformuj kulki, włóż do dużej miski/ pojemnika (możesz podsypać semolą i przykryj.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do lodówki i zostaw na 48-72 h. Wtedy po upieczeniu wyjdzie idealne, ale w razie ostatecznej potrzeby możesz trzymać je krócej i pozwolić mu “dojść” w temperaturze pokojowej przez 30-45 minut.
- Wypiek 72-godzinnego ciasta najlepiej robić po 30-45 min od wyjęcia ciasta z lodówki. Piekarnik nastaw na 275 stopni z funkcją termoobieg + grill (górna grzałka). Kamień / stal ustaw na 2 półce od góry, na blachach, tak, aby odległość od grzałki wynosiła około 6-7cm. Piecz po 45 minutach od włączenia. Czas wypieku 120-150 sekund, w zależności od tego jak Twój piekarnik wypieka (u mnie równo 2 minuty).
- Potem palnik i gotowe 🙂
Składanie pizzy:
Na placek połóż tartą mozzarellę, na to siekany szczypior, na to marynowane, podpieczone mięso korean bbq. Wypiecz, na koniec dodaj rukolę wymieszaną z soy-chili vinaigrette oraz posyp sezamem (białym i czarnym).
I gotowe! Teraz możesz delektować się autentycznym smakiem pizzy Korean BBQ we własnym domu!