KULTOWE SMAKI CHIPSÓW – W DOMU, OD ZERA

3 kultowe posypki, świetne do FRYTEK, CHIPSÓW, SMAŻONEGO KURCZAKA.

Posypka #1 – Paprykowa:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/3 łyżeczki cayenne
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
  • 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
  • 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)

Posypka #2 – Zielona cebulka:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
  • 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
  • 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)

Posypka #3 – Fromage:

  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka maślanki w proszku (lub mleka w proszku)
  • 1/3 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1/4 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)
  • 1/4 łyżeczki glutaminianu sodu (opcjonalne, ale pomaga zbalansować i zwiększa intensywność)
  • 1/6 łyżeczki kwasku cytrynowego (opcjonalne, ale pomaga zbalansować)

Prosty panierowany kurczak:

Miska 1:

  • 1 szklanka maślanki
  • 1 białko jajka
  • 1 kieliszek wódki (wyparuje przy smażeniu)

Miska 2:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cayenne (opcja)

Kurczaka moczysz w misce 1, a następnie w misce 2. Dla uzyskania ultra grubej panierki możesz powtórzyć oba kroki.

Czasy smażenia:

Strips – 170 stopni – około 3-4 min (w zależności od ilości)

Bites – 170 stopni – około 3 min

Wings – 170 stopni – około 7-8 min (w zależności od ilości)

Udko bez kości – 170 stopni – około 5-7 min (zależnie od wielkości)

W przypadku smażenia w 180 stopniach, czasy są minimalnie krótsze.

Zobacz również

Oto kanapka kubańska znana jako Cuban Sandwich albo Cubano. Obecnie prędzej zjesz ją w Miami na Florydzie niż na Kubie – niezależnie od tego – jest to jedna z najlepszych kanapek świata. Dlatego – zróbmy ją dziś razem. PIECZYWO PAN CUBANO: Czyli po naszemu – chleb / bułka kubańska. Świetne w formie bagietek jako baza …

Wyobraź sobie pizzę, którą zrobi każdy – nawet najbardziej początkujący. Bez miksera, trudnych narzędzi – mając np. tylko piekarnik i patelnię stalową lub żeliwną. Jest to nie tylko wykonalne, ale i bardzo smaczne – dlatego zapraszam dziś szczególnie tych, którzy do tej pory odkładali swoje pierwsze podejście do zrobienia domowego placka. Poniżej znajdziesz ciasto na …

Wyobraź sobie spaghetti z cynamonem, czekoladą, serem cheddar – i to wszystko jedzone nożem i widelcem niczym kotlet schabowy. Przed Tobą – Cincinnati Chili – klasyk z Ohio, który zaskakuje nietypowym, aczkolwiek bardzo ciekawym połączeniem smaków. SOS DO CINCINNATI CHILI: DODATKI: Do dużego garnka wlej wodę, podgrzewaj i dodaj wołowinę. W oddzielnej patelni podsmaż pomidory …

Updating
  • Brak produktów w koszyku.