60-SEKUNDOWE BROWNIE – PRZEPIS:
Za każdym razem, kiedy robię ten przepis, nie mogę uwierzyć, jak dobrze to działa. Tak – w 60 sekund “pieczesz” brownie w mikrofali i wychodzi ono tak smaczne, że ciężko uzasadnić wyjście do sklepu po zakup gotowca, kiedy najdzie Cię nagła ochota na słodką przekąskę.
SKŁADNIKI:
- 30 g gorzkiej czekolady (ok 65%)
- 45 g mąki 450
- 20 g masła
- 30 g cukru
- 20 g mleka
- szczypta soli
Do miseczki dodaj czekoladę oraz masło. Wstaw na 40 sekund do mikrofali (ok. 850W).
Wymieszaj dokładnie, dodaj szczyptę soli, mąkę, cukier i mleko.
Przelej do miseczki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do mikrofali na 60 sekund (na ok. 850W).
Wyciągnij, daj temu chwilę przestygnąć, a następnie uszczypnij się, czy to na pewno nie sen i właśnie zrobiłeś brownie w tak ekstremalnie krótkim czasie.
PROSTY, OLDSCHOOLOWY, ALE WYPASIONY MILKSHAKE:
W Polsce klasyczne milkshake’i praktycznie nie istnieją. W restauracjach pojawiają się rzadko, a jedynymi miejscami gdzie ewentualnie możesz zamówić takiego klasyka są tematyczne knajpy w stylu amerykańskim. Wyjątek stanowią popularne fast foody, jednak tamtejsze shake to zazwyczaj po prostu lody zblendowane z mlekiem, naładowane syropem i posypkami.
W pewnym sensie, nic więcej nie potrzeba do zrobienia dobrego milkshake’a – jednak poniższy przepis pokazuje jak podkręcić przykładowy czekoladowy shake do granic smakowego absurdu.
Spróbujesz?
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mleka pełnotłustego (3,2% lub nawet 3,8%)
- 7-8 łyżek lodów czekoladowych dobrej jakości
- 1 łyżka kakao
- ⅓ łyżeczki cynamonu
- 3 kostki czekolady 64% + odrobina mleka lub śmietanki 30%
- ⅓ kostki czekolady do dekoracji
- bita śmietana (do dekoracji)
- 20-30 ml espresso lub mocnej kawy
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżeczki miodu lub 1 łyżeczka syropu z agawy (opcjonalnie)
Idealny shake potrzebuje niskiej temperatury, dlatego zadbaj, żeby każdy składnik typu mleko był z lodówki, a także – naczynie, w którym będziesz blendował shake’a, wstaw do zamrażarki.
Do miseczki dodaj 3 kostki czekolady oraz odrobinę mleka lub śmietanki 30%.
Podgrzej w mikrofali przez dosłownie 20 sekund (lub na bardzo wolnym ogniu w małym garnku) i wymieszaj, aby uzyskać gładki sos czekoladowy. Jeżeli wychodzi zbyt gęsty, dodaj minimalnie więcej płynu.
Do naczynia miksera dodaj mleko, połowę sosu czekoladowego, kakao, cynamon, szczyptę soli, espresso, ekstrakt z wanilii, miód lub agawę (jeżeli wolisz słodszy shake).
Blenduj przez 10-15 sekund, aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały.
Stopniowo dodawaj lody i blenduj, aż uzyskasz idealną dla Ciebie konsystencję – moim zdaniem idealny shake jest nie za rzadki i nie za gęsty.
Udekoruj bitą śmietaną, startą czekoladą oraz sosem czekoladowym. I jeżeli uda Ci się je dostać – dodaj na górę old schoolowe wisienki. 😉




