Ciasto na pizzę:
Dobór ciasta do pizzy pozostawiam Tobie. W obydwu opcjach są super, jednak jeśli miałbym sugerować to Tony raczej zrobiłby Cal Italię na cieście pierwszym, a New Yorkera na cieście drugim.
- Przepis na ciasto w stylu Napoletana oraz instrukcje znajdziesz w tym odcinku:
- Przepis na ciasto w stylu New York oraz instrukcje znajdziesz w tym odcinku:
Pizza Cal-Italia:
- 1 kulka (250-300 g) ciasta na pizzę
- 50 g tartego sera Asiago lub Provolone
- 150 g tartego sera mozzarella (najlepiej kupić taką w bloku)
- 40 g sera Gorgonzola
- 40 g dżemu z fig (figi umyj, posiekaj drobno ze skórą, zasyp cukrem, podsmażaj przez 10 min, dodając sok z cytryny i odrobinę soli, pod koniec rozdrabniając owoce tłuczkiem do ziemniaków).
- 4-5 plasterków Prosciutto di Parma lub podobnej szynki tego typu
- kilka płatków parmezanu – jest to mój dodatek, Tony nigdy nie zawierał tego w przepisie, dlatego jest to opcjonalne
- redukcja balsamiczna (użyj gotowej w butelce – lub kup butelkę octu balsamicznego z Modenu i zredukuj go w garnku, podgrzewając, aż zostanie około 20% całości)
Z kuli ciasta uformuj placek. Dodaj mozzarellę oraz asiago/provolone. Jeśli wypiekasz w 450 stopniach – dodaj od razu gorgonzolę, jeśli wypiekasz w okolicach 220-300 stopni – wypiecz ciasto z samą mozzarellą i asiago/provolone przez 2-3 minuty, po czym, dołóż gorgonzolę na kolejne 1-3 min (w zależności od temperatury).
Po wyjęciu upieczonej pizzy, pokrój ją, a następnie posmaruj delikatnie dżemem z fig. Dołóż prosciutto, opcjonalnie posyp płatkami parmezanu i polej redukcją z octu balsamicznego.
Pizza New Yorker:
- 1 kulka (250 – 300 g) ciasta na pizzę
- 120-150 g sosu New York-New Jersey (przepis poniżej)
- 40 g sera ricotta wymieszane z odrobiną śmietanki (ricotta cream)
- 100-120 g mozzarelli z bloku, pokrojone w plastry
- 80 g Calabrese Honey Sausage (przepis poniżej)
- 30 g pepperoni w plastrach
- 2-3 ząbki czosnku ugotowanego w oliwie
- odrobina oleju po tym czosnku (na koniec)
- parmezan wymieszany z oregano (posypka)
Z kuli ciasta uformuj placek. Na placek poukładaj plastry mozzarelli, posmaruj sosem. Dodaj Calabrese Honey Sausage oraz pepperoni. Wypiekaj wg. instrukcji, w zależności od ciasta, którego używasz. Po wypieku, pokrój pizzę, a następnie dodaj kropelki oleju z czosnku, ricotta cream oraz posyp parmezanem z oregano.
Sos New York-New Jersey:
- 120 g polpy z pomidorów (warto odsączyć nadmiar wody na sitku)
- 65 g dobrej jakości włoskiego koncentratu pomidorowego
- szczypta oregano
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 55 g ręcznie gniecionych włoskich pomidorów np. San Marzano
Calabrese Honey Sausage:
- 9 g (1,5 łyżki) nasion kopru włoskiego
- 9 g (1,5 łyżki) nasion anyżu
- 4,5 g (1 łyżeczka) soli
- 4,5 g (1 łyżeczka) pieprzu
- 2,5 g (1 i 1/4 łyżeczki) płatków chili
- 37 g (2,5 łyżeczki) wody
- 910 g łopatki wieprzowej
- 42 g (2 łyżki) miodu
- 15 g (1 łyżka) papryczek kalabryjskich ze słoika
- 5 g (2 łyżeczki) drobno posiekanej świeżej pikantnej papryczki
Zmielone mięso wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Możesz albo uformować z tego takie kiełbaso-kotlety i zapiec w 180 stopniach przez 20-25 minut, a następnie zamrozić, lub włożyć do kiszek i usmażyć.