DWIE PIZZE, KTÓRE ZMIENIŁY MOJE ŻYCIE

Ciasto na pizzę:

Dobór ciasta do pizzy pozostawiam Tobie. W obydwu opcjach są super, jednak jeśli miałbym sugerować to Tony raczej zrobiłby Cal Italię na cieście pierwszym, a New Yorkera na cieście drugim.

  1. Przepis na ciasto w stylu Napoletana oraz instrukcje znajdziesz w tym odcinku:

  1. Przepis na ciasto w stylu New York oraz instrukcje znajdziesz w tym odcinku:

Pizza Cal-Italia:

  • 1 kulka (250-300 g) ciasta na pizzę
  • 50 g tartego sera Asiago lub Provolone
  • 150 g tartego sera mozzarella (najlepiej kupić taką w bloku)
  • 40 g sera Gorgonzola
  • 40 g dżemu z fig (figi umyj, posiekaj drobno ze skórą, zasyp cukrem, podsmażaj przez 10 min, dodając sok z cytryny i odrobinę soli, pod koniec rozdrabniając owoce tłuczkiem do ziemniaków).
  • 4-5 plasterków Prosciutto di Parma lub podobnej szynki tego typu
  • kilka płatków parmezanu – jest to mój dodatek, Tony nigdy nie zawierał tego w przepisie, dlatego jest to opcjonalne
  • redukcja balsamiczna (użyj gotowej w butelce – lub kup butelkę octu balsamicznego z Modenu i zredukuj go w garnku, podgrzewając, aż zostanie około 20% całości)

Z kuli ciasta uformuj placek. Dodaj mozzarellę oraz asiago/provolone. Jeśli wypiekasz w 450 stopniach – dodaj od razu gorgonzolę, jeśli wypiekasz w okolicach 220-300 stopni – wypiecz ciasto z samą mozzarellą i asiago/provolone przez 2-3 minuty, po czym, dołóż gorgonzolę na kolejne 1-3 min (w zależności od temperatury).

Po wyjęciu upieczonej pizzy, pokrój ją, a następnie posmaruj delikatnie dżemem z fig. Dołóż prosciutto, opcjonalnie posyp płatkami parmezanu i polej redukcją z octu balsamicznego.

Pizza New Yorker:

  • 1 kulka (250 – 300 g) ciasta na pizzę
  • 120-150 g sosu New York-New Jersey (przepis poniżej)
  • 40 g sera ricotta wymieszane z odrobiną śmietanki (ricotta cream)
  • 100-120 g mozzarelli z bloku, pokrojone w plastry
  • 80 g Calabrese Honey Sausage (przepis poniżej)
  • 30 g pepperoni w plastrach
  • 2-3 ząbki czosnku ugotowanego w oliwie
  • odrobina oleju po tym czosnku (na koniec)
  • parmezan wymieszany z oregano (posypka)

Z kuli ciasta uformuj placek. Na placek poukładaj plastry mozzarelli, posmaruj sosem. Dodaj Calabrese Honey Sausage oraz pepperoni. Wypiekaj wg. instrukcji, w zależności od ciasta, którego używasz. Po wypieku, pokrój pizzę, a następnie dodaj kropelki oleju z czosnku, ricotta cream oraz posyp parmezanem z oregano.

Sos New York-New Jersey:

  • 120 g polpy z pomidorów (warto odsączyć nadmiar wody na sitku)
  • 65 g dobrej jakości włoskiego koncentratu pomidorowego
  • szczypta oregano
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 55 g ręcznie gniecionych włoskich pomidorów np. San Marzano

Calabrese Honey Sausage:

  • 9 g (1,5 łyżki) nasion kopru włoskiego
  • 9 g (1,5 łyżki) nasion anyżu
  • 4,5 g (1 łyżeczka) soli
  • 4,5 g (1 łyżeczka) pieprzu
  • 2,5 g (1 i 1/4 łyżeczki) płatków chili
  • 37 g (2,5 łyżeczki) wody
  • 910 g łopatki wieprzowej
  • 42 g (2 łyżki) miodu
  • 15 g (1 łyżka) papryczek kalabryjskich ze słoika
  • 5 g (2 łyżeczki) drobno posiekanej świeżej pikantnej papryczki

Zmielone mięso wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Możesz albo uformować z tego takie kiełbaso-kotlety i zapiec w 180 stopniach przez 20-25 minut, a następnie zamrozić, lub włożyć do kiszek i usmażyć.

Zobacz również

CLOTTED CREAM – PRZEPIS Clotted Cream Nie jest to, technicznie rzecz biorąc, masło i w Polsce właściwie jest wciąż mało znane.  Gdy po raz pierwszy spróbowałem tego podczas pobytu w Anglii, byłem w szoku jak kremowe, lekkie i maślane jest Clotted Cream.  Potrzebujesz 500ml śmietanki 30-36% jak najlepszej jakości, zalecam taką nie UHT. Wlej śmietankę …

Frytki można zrobić na wiele sposobów i wiele z nich przetestowałem. Tym razem mam dwie propozycje – pierwsza dłuższa z gotowaniem i smażeniem, druga krótsza, szybsza i, ku mojemu zaskoczeniu, smaczniejsza. Podrzucam jednak oba warianty do samodzielnego przetestowania. I oczywiście do tego przepis na czosnkowe Aioli! Przepis na idealne frytki by Foxx: W obydwu przypadkach …

Pożywne orzechy, delikatny karmel, czyli tym razem krem Snickers z 1997 roku. Ten przepis to powrót do przeszłości, w którym staram się maksymalnie zbliżyć się do oryginalnego smaku. Nostalgicznie i smacznie. KREM SNICKERS Z 1997 ROKU – PRZEPIS KARMEL: SPOSÓB 1: Dodaj cukier do garnka z grubym dnem i podgrzewając mieszaj, stopniowo z grudek zrobi …

Updating…
  • Brak produktów w koszyku.