To musiało się stać – jesteśmy w Polsce, więc pojawił się biało-czerwony wariant Jakby Ramenu. Daj szansę tej pozycji, bo możliwe, że tak jak ja – bardzo się z nią polubisz.
Postanowiłem połączyć warzywa i mięso, które zdecydowanie królują na polskich stołach.
Przepis znajdziesz w mojej książce FOXX VS 15 MINUT.
SKŁADNIKI:
- 1 małe opakowanie makaronu do Ramenu (polecam świeży, dostępny w dużych marketach – żółty jest najbardziej jędrny)
- 1-2 łyżki pasty miso, dashi miso lub dark miso
- 250-300 ml bulionu wołowego lub drobiowego
- 3-4 łyżki kiełbasy ciemnej pokrojonej w kostkę
- 2-3 plasterki wędzonego boczku
- 3-4 plasterki pora
- 2 pieczarki pokrojone w plasterki
- 5-6 plasterków rzodkiewki szczypiorek do dekoracji
- 1/3 łyżeczki cukru
- 2/3 łyżeczki sosu sojowego
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka posiekanej szalotki lub cebuli
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- marynata do jajek
MARYNATA DO JAJEK:
- 3 łyżki cukru na 3/4 szklanki sosu sojowego – przy szybkim marynowaniu jeżeli powyżej 6h, to dodaj 3/4 szklanki wody
PRZEPIS:
Zacznij od nastawienia jajka (jajek, jeśli robisz większą ilość – co polecam).
Zagotuj wodę z odrobiną soli i octu. Kolejne kroki przygotowania jajka możesz robić w międzyczasie szykując Jakby Ramen. Gotuj jajko przez 6 minut. W tym czasie wymieszaj w misce trochę wody, sosu sojowego oraz cukru brązowego.
Po 6 minutach gotowania, wyciągnij jajko do wody z lodem i daj mu ostygnąć. Ostrożnie je obierz i przełóż do przygotowanego wcześniej sosu sojowego z wodą. Wstaw do lodówki.
Pokrój szczypiorek pod kątem wzdłuż i wrzuć go do wody z lodem – estetycznie się powykręca.
W garnku podgrzej połowę oleju i dodaj boczek. Po około minucie smażenia, dołóż posiekaną kiełbasę.
Kiedy boczek będzie zarumieniony, wyjmij go na ręcznik papierowy, a do kiełbasy na koniec smażenia dodaj cukier i sos sojowy (wiem, brzmi dziwnie, ale zaufaj mi).
Do garnka dodaj pozostały olej, nastaw duży ogień i usmaż pora z obu stron (przez dosłownie minutę). Przełóż go na ręcznik papierowy.
Do garnka dodaj teraz czosnek, cebulę i pieczarki. Smaż przez około 3 minuty, po czym dołóż bulion.
Przykryj i zmniejsz ogień.
Gotuj przez 2-3 minuty, po czym dodaj pastę miso i dokładnie wymieszaj.
Podawaj zgodnie z tym co widzisz na filmie oraz zdjęciu.