PRZYPRAWA DO KEBABA:
Na około 800-1000g mięsa:
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 3 łyżeczki oregano
- 4 łyżeczki bazylii suszonej
- 2 łyżeczki rozmarynu
- 4 łyżeczki tymianku suszonego
- 2 łyżeczki majeranku tartego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- + 3-4 łyżki oleju po zblendowaniu przypraw
Ten miks przypraw warto zblendować, smaki wtedy bardziej docierają do mięsa.
TORTILLE XXL:
- 2,5 szklanki mąki (375-380 g)
- 1 szklanka wody (210-220 ml)
- pół kostki smalcu (można zastąpić oliwą lub olejem)
- ⅗ łyżeczki soli
Z tej ilości wyjdzie około 4 placków, zależnie od wielkości.
Wszystkie składniki dodaj do misy miksera i wyrabiaj na gładko. Możesz to zrobić ręcznie, ale jednak polecam mikserem.
Z ciasta uformuj kulę i pozostaw przykrytą mokrym ręcznikiem na 20 min w wyłączonym piekarniku z włączoną lampka (lub w innym ciepłym miejscu).
Teraz uformuj kule o wielkości, która Cię interesuje. Z mojego doświadczenia wynika, że na 30 cm placek potrzeba kulkę o wielkości zbliżonej do piłki do tenisa. Kule formuj na podobnej zasadzie jak przy bułkach burgerowych – dłoń ustaw w „szpon” i przesuwaj po blacie kolistymi ruchami, a kulka sama się uformuje.
Powstałe kulki pozostaw pod przykryciem na kolejne 15-20 min.
Następnie przy pomocy mąki i wałka uformuj placki.
Smaż przez około 30-50 sekund z jednej strony – obserwuj bąble i kolor placka. Odwróć i smaż z drugiej strony. Kiedy widzisz, że ciasto nie jest już surowe, zdejmij z ognia i przechowuj np. pomiędzy dwoma talerzami owiniętymi ścięrką, aby się uparowały. Jeśli placki są duże, możesz je przechowywać złożone w trójkąty.
HARISSA ORAZ SOS CZOSNKOWY:
- 5 dużych papryczek ostrych
- 2 duże czerwone papryki słodkie
- 7-8 ząbków czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry (opcja)
- 3-4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 4-5 łyżek śmietany
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 łyżeczki soku z cytryny
Papryki oraz czosnek wyłóż na blachę, polej odrobiną oliwy i dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj z funkcją grill (górna grzałka) w 180-190 stopniach przez 20-25 min, pamiętając, żeby 3 ząbki czosnku na sos czosnkowy wyjąc po około 4-5 minutach.
Do sosu czosnkowego potrzebujesz śmietany, majonezu, odrobiny oliwy, soli i pieprzu, sok z cytryny oraz 3 ząbki lekko podpieczonego czosnku. Zblenduj całość.
Do harissy potrzebujesz podpieczone papryki, czosnek, odrobinę oliwy, sól i pieprz, kmin, paprykę wędzoną, opcjonalne nasiona kolendry. Zblenduj całość.