11 SOSÓW Z McDonalds – Foxx Gotuje

Zapytałem krótko i konkretnie – jakie sosy z Maka robimy?

W odpowiedzi otrzymałem mnóstwo propozycji – najczęściej pojawiało się te 11 sosów – które postanowiłem zrobić.

Łap przepisy i kombinuj z nimi w kuchni!

1. SOS BIG MAC:

        • ¾ szklanki majonezu
        • 2 łyżeczki żółtej musztardy
        • 2 łyżki kwaśnych koperkowych pikli
        • 1 łyżeczka białego octu
        • 2 łyżki drobno posiekanej cebulki
        • ⅓ łyżki cukru
        • ½ łyżeczki papryki wędzonej
        • ½ łyżeczki cebuli w proszku
        • ½ łyżeczki czosnku w proszku

        Wszystkie składniki wymieszaj. Opcjonalnie zblenduj.

        2. SOS WieśMac:

        • 3,5 łyżki majonezu
        • 1 łyżeczka chrzanu
        • 1 łyżeczka musztardy dijon
        • odrobina pieprzu
        • 1 łyżeczka soku z cytryny lub odrobina kwasku

        Wszystkie składniki wymieszaj.

        3. SOS ŚMIETANOWY Z MCDONALDS:

        • 3 łyżki majonezu
        • 1 łyżka kwaśnej śmietany
        • 2 łyżeczki cukru
        • 1/4 – 1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego

        Wszystkie składniki wymieszaj.

        4. SOS SRIRACHA MAYO Z MCDONALDS:

        • 3 łyżki majonezu
        • 2 łyżki sosu sriracha
        • 1 łyżeczka cayenne (opcja)
        • 1,5 łyżeczki miodu
        • 1/8 łyżeczki kwasku cytrynowego
        • 1 łyżka posiekanego chili

        Wszystkie składniki wymieszaj. Chili warto podgrzać na patelni przez kilkanaście sekund, żeby wyciągnąć z niej aromat.

        5. SOS BLUECHEESE Z MCDONALDS:

        • 3 łyżki majonezu
        • 1 łyżka kwaśnej śmietany
        • 2 łyżeczki cukru
        • 1/4 – 1/5 łyżeczki kwasku cytrynowego
        • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku (opcja)
        • 1-2 łyżki sera bluecheese

        Wszystkie składniki zblenduj lub wymieszaj.

        6. SOS SŁODKO-KWAŚNY Z MCDONALDS:

        • 2 łyżki dżemu morelowego
        • 1 łyżeczka cukru (w zależności od stopnia słodkości dżemu – mój był z małą ilością cukru)
        • 1/2 łyżeczki soli
        • 1 łyżeczka sosu sojowego
        • 1 łyżka octu
        • 2 łyżki oleju
        • 1/4 szklanki wody + 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

        W garnku podgrzewaj pierwsze 6 składników, na koniec dodaj mieszankę wody ze skrobią.

        7. SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY Z MCDONALDS:

        • 3 łyżki majonezu
        • 1 duża łyżeczka miodu
        • 2 łyżeczki żółtej musztardy
        • 1/8 łyżeczki kwasku cytrynowego

        8. SOS RED CHIKKER Z MCDONALDS:

        • 3 łyżki przecieru pomidorowego
        • 1,5-2 łyżki ketchupu pikantnego
        • 1 łyżeczka cukru brązowego
        • 1/2 małej cebuli (posiekane)
        • 1/3 łyżeczki cayenne
        • 1 łyżka oleju
        • szczypta soli
        • szczypta oregano

        W garnku na oleju, na małym ogniu podsmażaj cebulę z cukrem, dodaj przecier, ketchup i pozostałe składniki.

        9. SOS JALAPENO Z MCDONALDS:

        • 3 łyżki majonezu
        • 4-5 plasterków jalapeno ze słoika (posiekane)
        • 1 łyżeczka cukru
        • 1 łyżeczka musztardy

        Wszystkie składniki zblenduj. Jeśli chcesz bardziej intensywne – dodaj więcej jalapeno.

        10. SOS SYCZUAŃSKI Z MCDONALDS:

        • 50 g wody
        • 50 g cukru
        • 25 g sosu sojowego
        • 1/3 łyżeczki oleju sezamowego
        • 25 g octu jabłkowego
        • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
        • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
        • 2/3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
        • 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego

        Wszystkie składniki podgrzewaj w garnku.

        11. SOS BIG TASTY MCBACON Z MCDONALDS:

        • 3 łyżki majonezu
        • 1 łyżka śmietany
        • 1 łyżeczka musztardy
        • 2/3 łyżeczki cukru
        • szczypta soli
        • 1/8 łyżeczki kwasku
        • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
        • 1/4 łyżeczki cebuli w proszku
        • 2/3 łyżeczki papryki wędzonej
        • 1-2 łyżki dymu wędzarniczego w płynie (w zależności od intensywności dymu) – można zastąpić większą ilością papryki wędzonej

        Wszystkie składniki wymieszaj.

        Zobacz również

        To musiało się stać – jesteśmy w Polsce, więc pojawił się biało-czerwony wariant Jakby Ramenu. Daj szansę tej pozycji, bo możliwe, że tak jak ja – bardzo się z nią polubisz. Postanowiłem połączyć warzywa i mięso, które zdecydowanie królują na polskich stołach. Przepis znajdziesz w mojej książce FOXX VS 15 MINUT. SKŁADNIKI: MARYNATA DO JAJEK: …

        Kebab w formie jednogarnkowej czyli kwintesencja męskiego obiadu. Udane polowanie, powrót do jaskini – i KOCIOŁ pełny smaku. Namówiłem? W garnku, na oleju podsmaż warzywa (oprócz ziemniaka) na dużym ogniu. Po 2-3 minutach, przełóż do naczynia i zblenduj. Następnie usmaż mięso na bardzo dużym ogniu, doprawiając, odwracając. Powinno to zająć ok. 5-6 minut. Dodaj wszystkie …

        Czy wiesz, że Spaghetti Bolognese to tak naprawdę Ragu Bolognese i rzadko robi się je z makaronem spaghetti? I właśnie dlatego, będąc we Włoszech raczej nie znajdziesz w menu pozycji o nazwie Spaghetti Bolognese, a Ragu Bolognese już taka. Jakie to ma znaczenie? Moim zdaniem żadne, bo to tylko nazwa – ALE – robiąc je …

        PRZEDSPRZEDAŻ FOXX VS 15 MINUT ruszyła! Zamów najnowszą książkę Adiego Foxxa z darmową wysyłką i autografem!

        X
        Updating
        • Brak produktów w koszyku.